НАЧАЛО » класации

Топ 10 на страните с най-големи запаси от петрол

fb
3E news
fb
26-07-2015 05:26:00
fb

След като Иран успя да постигне договорка за ядрената си програма с европейските представители на ООН, стана ясно, че персийската държава ще може да предлага петрола си на световния пазар. Това сериозно ще повлияе на петролния пазар в бъдеще. Интересното е, че Иран, въпреки че притежава огромни запаси от петрол не влиза дори сред тройката от страните с доказани запаси. На база на данните, предоставени от анализатора на Barklays Майкъл Коен е съставен рейтинт на 10 от страните с най-големи доказани запаси от петрол.

 

 

10. Нигерия

Доказани запаси от петрол (барела) : 37,14 млрд.

 

Петролът е основен източник на приходи за африканската държава от 1970 година насам. Въпреки това, в резултат на спада на цената на петрола през миналата година Нигерия се оказа в трудна икономическа ситуация. Сега, според някои експерти на Нигерия ще й се наложи да влезе в сериозна конкуренция, когато иранският петрол излезе на световните пазари.

Към настоящия момент в страната са открити над 300 петролни и нефтогазови находища. Най-големи са находищата в Имо-Ривър, Окан, Мерен и др.

Добивът на петрол се осъществява от съвместни предприятия на Националната петролна компания на Нигерия (Nigerian National Petroleum Company, NNPC) и транснационалните корпорации Shell, (контролира до 52% от добива), ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Eni, Total и Addax.

 

9. Либия 

Доказани запаси от петрол (барела): 48,47 млрд.

 

Икономиката на Либия е практически напълно зависима от енергетиката. Продажбите на петрол и природен газ през 2014 г. рязко намаляха заради протест на работниците на петролни пританища. Петролният и газов сектор е под контрола на държавата. Добивът се осъществява под управлението на Либийската национална петролна компания (Libyan National Oil Company - NOC). Въпросите с международните инвестиции в проектите се наблюдава от Oilinvest.

Основните чуждестранни компании, които работят на територията на Либия са Agip-ENI (Италия), Canadian Occidental, Lasmo (Великобритания), Lundin Oil (Швеция), Nimr Petroleum (Саудитска Арабия), OMV (Австрия), Pedco (Южна Корея), Petronas (Малайзия), Red Sea Oil Corp. (Канада), Repsol (Испания), Total (Франция), Veba и Wintershall (Германия).

Петролната промишленост на Либия обаче пострада сериозно заради военните действия на Ислямска държава. Така например от началото на февруари продължават да постъпват данни за блокада от ислямистите на петролното находище ал-Мабрук в южната част на Сирт. Находището се разработва заедно с френската компания Total и Libyan National Oil Company, но в средата на декември миналата година дейностите бяха спрени, заради гражданската война.

 

8. Русия

Доказани запаси от петрол (барела) : 80 млрд.

 

Независимо, че Москва с всички сили се стремеше да постигне споразумение за Иран и за подписването на този документ бе за нея победа, анализаторите смятат, че излизането на Иран на световният петролен пазар може да се окаже проблем за Русия, тъй като иранският петрол ще стане основен конкурент на руския в частност на европейските пазари. За това говори и директорът на глобалния отдел за анализи на пазарите на суровини на Citigroup Ед Морс в интервю за Bloomberg. “Иран ще се конкурира с Русия“.

Сега на територията на Русия са са открити десетки петролни и газови находища. Основната аст от тях е съсредоточена в недрата на арктическото море, където разработката им се затруднява от климатичните условия.

Възниква проблем и с доставката на петрол и газ до местата за преработката им. Разработка на находища има и на шелфа на Сахалин, а също така в континенталната част на Русия, където също има достатъчно богати петролни, газови и нефтогазови находища.

В континенталната част на Русия повечето петролни и газови находища са съсредоточени в Сибир и Далечният Изток.

 

7. Обединени Арабски Емирства (ОАЕ)

Доказани запаси от петрол (барела): 97,8 млрд.

 

ОАЕ е още една страна силно зависима от енергетиката- Модернизацията на икономиката на страната започна преди повече от 30 години, след откриването на петрола. След като в края на 2014 г. на пазарите започна рязък спад на цените на петрола, ОАЕ, които са сред най-големите играчи в ОПЕК започнаха да добиват рекордни количества петрол.

Преобладаващата част от находищата са в Абу-Даби: 25 петролни и 4 газовонефтени. В Дубай има 3 петролни, 1 газонефтено и 1 газокондензаттни находища.

В Шардже – 1 петролно, 1 газово и 1 газокондензатно находище, а в Аджман – 1 газокондензатно. Страната разполага с големи находища и на сушата, като Мурбан-Баб, Мурбан-Бу-Хаса, Асаб и др.

 

6. Кувейт

Доказани запаси от петрол (барела): 104 млрд.

 

Почти половината от брутния вътрешен продукт (БВП) на Кувейт се дължи петрола и страната планира да увеличи добива до 4 млн. барела на ден през 2020 г.

След като бяха въведени санкциите срещу Иран през 2012г., Кувейт (заедно със Саудитска Арабия) зае почти целият дял от „азиатската търговия“ на Техеран.

В страната функционират 1,6 хил.кладенеца. Освен запасите, намиращи се натериторията на Кувейт, съществува така наречената неутрална зона между Саудитска Арабия и Кувейт, където има допълнително 5 млрд. барела петрол, половината от които са на Кувейт.

Най-много запаси от петрол (70 млрд.барела) са съсредоточени в района на Голям Бурган, в който влизат няколко структури. Запасите в находището Южна Магва, проучени през 1984 г. според експертите са около 25 млрд.барела лек петрол.

5. Ирак

Доказани запаси от петрол (барела) : 140,3 млрд.

 

Икономиката на Ирак се управлява от държавата, а основен източник на доходи е петрола. Когато през 2014г., когато цените на петрола започнаха рязко да спадат, приходите на държавата се свиха с 30%. Въпреки това 2015 г. Ирак е една от най-големите страни, добиващи петрол, като демонстрира рекордни нива на добив. При това икономиката на страната, в частност нефтодобивната промишленост се сблъсква с огромни проблеми заради дейността на ислямистките бунтовници.

Така например през юни 2014 г. групировките на Ислямска държава атакуваха нефтопреработващият завод на 40 км от Багдад, който е и най-големият в страната. Поради тази причина някои от големите компании, като ExxonMobil, British Petroleum евакуирахаработниците си.

 

4. Иран

Доказани запаси от петрол (барела): 157,3 млрд.

 

Иранският петрол сега е най-обсъжданият. Анализатори смятат, че завръщането на иранския петрол на световния пазар може да доведе до сериозен спад на цената на петрола. Не е изключено да доведе до нарастване на напрежението между Иран и Саудитска Арабия, а също така, според анализаторите – между Иран и Русия.

Всички известни нефтогазови натрупвания на Иран се намират в нефтогазоносния басейн на Персийския залив.

Практически целият петролен сектор от икономиката на Иран се контролира напълно от държавната Национална иранска петролна компания (Sharkat Malli Naft Iran; National Iranian Oil Company, NIOC). Организацията на проучването, добива и преработката на петрол се осъществяват чрез дъщерни компании, в някои от които е разрешен достъпа на частен капитал, в това число на чуждестранен.

Сега във връзка с отмяната на санкциите, Иран се стреми да привлече колкото може повече големи международни компании за разработка на иранските находища.

 

3. Канада 

Доказани запаси от петрол (барела) : 173,2 млрд.

 

Канада изнася своя петрол предимно за САЩ и Европа. Страната е и най-големият доставчик на петрол в САЩ.

В същото време, според доклади, изготвени неотдавна, петролът добиван от канадските нефтени пясъци е с почти 20% по-висок въглероден интензитет в сравнение с другите видове петрол. Това означава, че „ако Канада с течение на времето експортира за САЩ повече петрол, то нивото на парникови газове от американските автомобили ще се повишават, дори ако потреблението на бензин остане на предходното ниво“, отбелязва OilPrice.

Находищата на петрол в Канада (над 95%) са разположени в Албърта – в битумноземни пясъци, където проучването изисква много големи количества вода и енергийни раходи.

 

2. Саудитска Арабия

Доказани запаси от петрол (барела): 268,4 млрд.

 

Саудитска Арабия беше най-големият играч на петролния пазар през миналата година. През ноември миналата година, Саудитска Арабия, както и другите страни членки на ОПЕК отказаха да намалят квотите си за добив на петрол, след което цените на петрола започнаха да се понижават.

Освен това, Иран иска „да удвои количествата петрол за износ веднага, след като санкциите бъдат свалени и подтиква другите страни членки на ОПЕК към преразглеждане на системата на квоти вътре в организацията“, което съшествено може да повлияе върху петролната промишленост на Саудитска Арабия.

Природните условия при разположението на запасите от петрол ават възможност добивът на петрол да става с най-ниски в света разходи. Предвид това, в страната постоянно тече процес на проучване на нови находища. Компанията Saudi Aramco в рамките на мащабна програма провежда успешно геоложки проучвания на залежете на нефтените пластове в зоната на крайбрежието на Червено море.

1.  Венецуела

Доказани запаси от петрол (барела): 297,7 млрд.

 

„Венецуела ще остане силно зависима от доходите от продажба на петрол, които съставляват приблизително 96% процента от постъпленията от експорт, около 40% от приходите на държавата и 11% от БВП“, според CIA Factbook.

Спадът на цените на петрола през 2014 г., а също така рецесията доведоха до спад в икономиката на Венецуела. Страната сега търси съюзници сред другите страни членки на ОПЕК, в надежда за стабилизиране на цените на петрола.

Около 20% от добиваният петрол във Венецуела се извлича от находището в залива Маракайбо. Най-големите находища на страната са Lagunillas, Bachaquero, El Furrial, Centro, Mulata, Lama.

 

петрол
пазар
доказани запаси от петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева