Топ 10 на най-дългите газопроводи в света

Газотранспортната индустрия се развива с всяка изминала година. Строят се все нови и нови газопроводи, в които се влагат огромни средства. Плановете за строителство на нови газопроводи също не намаляват. Ето и кои са най-дългите газопроводи към настоящия момент.

1.Китайският газопровод „Запад-Изток“ - 8704 км

Този газопровод с дължина от 8704 км включва в себе си едно магистрално (основно) трасе и осем разклонения. Тръбопроводът на обща стойност от 142,2 млрд.юана (около 22,57 млрд.долара) преминава през 15 региона в провинцията.

Проектният му капацитет е 30 млн.куб м природен газ. Пекин вече заяви, че „синьото гориво“ ще помогне на китайската промишленост да намали зависимостта от силното замърсяване на околната среда с въглища.

Тръбопроводът „Изток-Запад“ се смята за най-големият и сложен проект в газовия сектор, който някога се е осъществявал в Китай. Целта на проекта е развитие на западните региони на Китай.

Проектът включва прокарване на 4 части на газопровода, съединяващи потребителите от източната част на страната с ресурсите от западната част. Хиляди километри от тръбата преминават през различни проридни зони: плата, гори, пустини и реки, за да се съедини Таримският басейн в Сницзян-Уйгурския автономен окръг и Туркменистан с региони, намиращи се в делтата на Янцзъ и Чжуцзян.

 

2.Газопроводът „Туркменистан-Китай“ - 7 хил.км

Газопроводът „Туркменистан-Китай“ е магистрален газопровод, преминаващ през територията на Туркменистан, Узбекистан, Казахстан (общо над 1900 км) и Китай (4500 км). Газопроводът „Туркменистан – Узбекистан – Казахстан – Китай“ с дължина около 7 хил.км беше пуснат в експлоатация през декември 2009 г. и е сред най-новите тръбопроводни системи в света. В съответствие със сключеното споразумение, Туркменистан в разстояние на 30 години ще доставя природен газ до Китай до 65 млрд.куб м годишно.

Казахстанската част на газопровода носи името „Казахстан – Китай“. По думите на високопоставен представител на нефтогазовата промишленост от Туркменистан, общата цена на газопровода е над 6,5 млрд.долара. Строителството започна през 2007 г. Проектната мощност на газопровода е за 40 млрд.куб м годишно. Ресурсна база на газопровода трябва да станат газовите находища в Южен Йолотан-Осман и Довлетабад в Туркменистан.

 

3.Газопровод „Средна Азия – Център“ - 5 хил.км

Природният газ, постъпващ по газотранспортната система „Средна Азия-Център“ е важен елемент от формирането на общата ресурсна база на „Газпром“, която осигурява потребностите на вътрешния пазар на Русия, бившите съюзни страни и чужбина.

Газопроводът минава през територията на Туркменистан, Узбекистан, Казахстан и Русия. Неговата дължина е около 5 хил.км. Между Русия, Туркменистан, Узбекистан и Казахстан съществуват редица споразумения, в съответствие с които се осъществява закупуването и транзита на природен газ през територията на Русия.

Във връзка с това, че пропускателната мощност на „Средна Азия – Център“ след многогодишна дейност се понижи, „Газпром“ заедно с газотранспортните организации и компании на Узбекистна и Казахстан извърши дейности по разширяване на пропускателната мощност и и осигуряване на надеждонстта на системата. За поддържане и подобряване на взаимно изгодно сътрудничество в газовия сектор, държавните глави на Русия, Казахстан и Туркменистан през 2007 г. подписаха съвместна декларация за строителството на Прикаспийския газопровод.

 

4.Газопроводът „Уренгой-Помара-Ужгрод“ - 4451 км

Уренгой-Помара-Ужгород“ е магистрален експортен газопровод, построен от бившия СССР през 1983 г. за доставка на природен газ от находища в северната част на Западен Сибир до потребителите от страните на Централна и Западна Европа.

Той по своята същност поставя началото на трансконтиненталната система за транспортиране на природен газ от Западен Сибир до Западна Европа. Проектната пропускателна мощност е за 32 млрд.куб м природен газ годишно. Фактически пропускателната способност е за 28 млрд.куб м газ годишно.

Газопроводът пресича Уралския хребет и над 600 реки, включително Об, Волга, Дон и Днепър. Общата дължина на газопровода е 4451 км, като през Украйна неговата дължина е 1160 км.

Газопроводът пресича руско-украинската граница в района на газоизмрвателна стнация (ГИС) “Суджа“ (Курска област). По украинския участък на магистралния газопровод има 9 компаресорни станции. На 17 юни 2014 г. в района на Полтавска област имаше взрив, което доведе до загуба на 10 млн.куб м природен газ. Според министъра на вътрешните работи на Украйна ключовата версия е терористичен акт, но според губернатора на Полтавска област, газопроводът в този участък е бил в аварийно състояние поне от 2 години, за което нееднократно са съобщавали и от „Нефтегаз“.

 

5.Газопроводът Tennessee – 3300 км

Първият американски магистрален газопровод Tennessee с дължина от 3300 км е построен през 1944 г.

Газопроводът Tennessee се състои от пет части. По него ежегодно се доставят до 22-25 млрд.куб м природен газ до промишлено развити щати, като Пенсилвания, Ню Йорк, а също така и щатите Тенеси, Кентъки и Западна Вирджиния.

 

6.Газопроводът „Боливия – Бразилия“ - 3150 км

Газопроводът „Боливия-Бразилия“ (GASBOL) е най-дългият газопровод в Южна Америка. Дължината му е 3150 км. Той съединява газовите находища в Боливия с югоизточните региони на Бразилия. Строителството е протекло на два етапа, като първото разклонение с дължина от 1418 км е пуснато в експлоатация през 1999 г. Втората част с дължина от 1165 км е влязла в експлоатация през 2000 г.

Максималната мощност на газопровода е 11 млрд.куб м газ годишно. Общата стойност на газопровода е 2,15 млрд.долара, от които 1,72 млрд.долара да били изразходвани за бразилската част, а 435 млн.долара за боливийската част на газопровода.

 

7.Газопроовдът Rockies Express – 2702 км

Газопроводът Rockies Express се намира на територията на САЩ, като трасето му преминава през Скалистите планини, щата Колорадо, до Охайо. Строителството на газопровода е завършено е през 2009 г. и се състои от три части, които преминават през територията на осем щата.

Това съоръжение се строи цели 20 години, но затова пък е един от най-големите газопроводи в Северна Америка. Мощността му е 16,5 млрд.куб м природен газ годишно. Стойността на газопровода е около 5 млрд.долара. Последната част от него е пусната на 12 ноември 2009 г.

 

8.Газопроводът „Иран-Турция“ - 2577 км

Този газопровод е прокаран от Табриз през Ерзурум до Анкара. В началото е бил газопроводът „Табриз-Анкара“ е бил с пропускателна мощност от 14 млрд.куб м природен газ годишно и е трябвало да стане част от тръбопровода „Парс“, което би позволило да се съединят европейските потребители с големите ирански газоносни находища в „Южен Парс“. Заради санкциите обаче Иран не успя да започне осъществяването на този проект. Сега политическата конюнктура променя ситуацията и Иран отново има надеждата да излезе на европейския пазар.

В случай на сваляне на санкциите, до 2020 г. Иран ще може да добива до 215 млрд.куб мприроден газ годишно, а да експортира – до 35 млрд.куб м, в това число до 20 млрд.куб м природен газ заЕвропа.

 

9.Транссредиземноморски газопровод – 2475 км

Транссредиземноморският газопровод (Transmediterranian pipeline, TransMed) е за пренос на природен газ от Алжир през Тунис до Сицилия и оттам до континенталната част на Италия- След разширението на газопровода TransMed може да се осъществяват доставки на алжирски газ до Словения.

Маршрутът на газопровода преминава от Алжир през Тунис и Сицилия за Италия. Алжирската секция се управлява от принадлежащата на държавата алжирска компания Sonatrach. Туниската секция е собственост на Sotugat (Société Tunisienne du Gazoduc Trans-tunisien) и се управлява от ТТРС (групата Eniq 100%).

Секцията през канала на Сицилия се управлява от TMPC, което е съвместна компания на Sonatrch и Eni. Италианската част се управлява от Eni.

 

10.Газопроводът „Ямал-Европа“ - над 2 хил.км

Транснационалният газопровод „Ямал-Европа“ преминава през територията на четири страни – Русия, Белорусия, Полша и Германия. Новият експортен коридор повиши гъвкавостта и надеждността на доставките на руски газ за Западна Европа.

Строителството а газопровода започна през 1994 г., а с пускането в експлоатация през 2006 г. на последната компресорна станция, газопроводът „Ямал-Европа“ достигна до проектна мощност от 32,9 млрд.куб м природен газ годишно. Броят на компресорните станции по трасето на газопровода е 14, при обща дължина от над 2 хил.км.

Магистралният газопровод започва от газотранспортният възел в Тверска област, където се захранва с газ от газопровода СРТО (Северни райони на Тюменска област)-Торжок“. Дължината на руския частък е 402 кч с три компресорни станции.

Крайната западна точка а газопровода е в райно на Франкфурт на Одер, близо до немско-полската граница, където газопроводът се съединява с газотранспортната система YAGAL-Nord, която на свой ред го свързва с газотранспортната система STEGAL-MIDAL-ПХГ „Реден“. Собственик на германския участък на газопровода е WINGAS (совместно предприятие между "Газпрома и Wintershall Holding GmbH).

по Вести

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари