Срив в условията за предприемачество в България отчита едноименният Световен институт

Условията за предприемачество в България са се влошили рязко през последната година, според оценката на Световния институт за предприемачество и развитие (GEDI).

Българската страна се нарежда на 82 позиция от общо 138 държави. Преди година страната ни заемаше 46-о място в Глобалния индекс за предприемачество, а пре3 2014 г. бе на 44-та позиция в класацията.

Индексът оценява условията за бизнес по 14 критерия, базирани според 34 измерими величини.

На първите три места в класацията се нареждат Съединените щати, Швейцария и Канада. В дъното на класацията са страни като Сиера Леоне, Бурунди и Чад.

България е държавата с най-лоши условия за предприемачество в сравнение с другите икономики на Балканите. С най-дбри позиции е Турция, която заема 36-а позиция.

По всички критерии показателите на страната ни са под средните за региона. България се доближава до другите балкански държави по отношение на въвеждането на иновационни продукти, мрежовата свързаност и умения на млади предприемачи.

В същото време страната ни изостава значително при въвеждането на иновативни производства, възприятието на хората, че могат да започнат успешен бизнес, както и готовността от тяхна страна за поемане на риск.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари