НАЧАЛО » класации

София и околностите в Топ 10 на преуспяващите региони в ЕС

fb
3E news
fb
05-12-2017 11:37:00
fb

Югозападният регион на България, който включва София и околностите й, е на десето място сред най-развиващите се региони в ЕС. Това показва индексът на института Милкен (Milken Institute) за най-добре представящи се градове и региони в Европа, съобщи Пи Ар нюзуайър, цитиран от БТА. Институтът е сравнил 279 малки и големи региона по създаване на заетост, повишаване на заплатите, промишлено производство и концентрация на квалифицирани услуги.

Вътрешен Лондон-Изток, с динамичната си икономика, процъфтяващите сектори на информационните и комуникационните технологии и квалифицираната международна работна сила, е най-добре развиващият се град в Европа.

Стокхолм, с преуспяващата си технологична общност и развит промишлен сектор, е класиран на втора позиция, а Будапеща, която разкрива работни места с безпрецедентен темп, е трета.

Югозападният регион на България, включващ София и околностите й, е на десето място. В общата класация той изпреварва Берлин (13) и регионите, включващи Дъблин (15), Букурещ (16) и Копенхаген (19).

И при едногодишните, и при петгодишните измервания на института българският Югозапад изпреварва всички останали големи европейски региони по растеж на заплатите, се отбелязва в доклада, поместен на сайта на Милкен.

Преките чуждестранни инвестиции са решаващ икономически двигател и техният спад при финансовата криза през 2008 година е отслабил предишния темп на създаване на работни места. Югозападен изостава от останалите региони в топ 50 по растеж на заетостта през петгодишния период от 2011 до 2016 година. Към края на този период обаче има силен напредък и растеж от 1,75 процента.

Регионът е атрактивно място за аутсорсинг благодарение отчасти на достъпа до високоскоростен интернет, конкурентните заплати и изчерпателното езиково обучение. Високотехнологичните услуги, включващи информационните и комуникационните технологии, представляват голям дял от регионалната икономика (макар да има леко свиване през 2014 година, единствено при този регион в топ 20), констатира институтът. Югозападна България е определена и като магнит за квалифицираните работници.

Югозападен регион на България
София и околностите
Топ 10 на най-развиващите се региони в ЕС
индексът на института Милкен
Milken Institute
създаване на заетост
повишаване на заплатите
промишлено производство
концентрация на квалифицирани услуги
Вътрешен Лондон-Изток
Стокхолм
Будапеща
По статията работи:

Галина Александрова