Рудник „Челопеч“ с награда за технологии на сп. “Mining Magazine”

Членът на Българската минно геоложка камара /БМГК/ „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД е носителят на наградата в категория „Технологии“ на авторитетното минно списание “Mining Magazine”.

Победителите в годишните награди на международното  минно списание Mining Magazine бяха обявени на 27 януари. Наградите оценяват иновативността и стремежа към напредък и развитие на минната индустрия не само по отношение на технологиите, но и във връзка с устойчивото развитие и осъзнатата грижа за околната среда.

В съревнование с  големи технологични компании, реализираният проект за изземане на граничен целик в бл.150 в рудник „Челопеч“ е високо оценен за приложението на нестандартен подход и осигуряване по иновативен и безопасен начин за максимално оползотворяване на руда.

Изключително ценното за екипа признание идва след като е въведена и успешно се прилага една от най-добрите системи за добив. Инвестиции в обучение, постоянно усъвършенстване, професионализъм, младежка дързост и връзка с теоретичния и академичен опит извежда българските специалисти на рудник „Челопеч“ на водещо място в световната минна индустрия.

Наградата е от значение и за българската минна промишленост, подобни проекти липсват в световен мащаб, както и за развитието на теоретичната подготвеност на младите минни инженери, които имат възможност да учат и черпят опит от практиката.

„Когато през 2004 г. екипът на Дънди Прешъс Металс Челопеч започна да променя системата на разработване – от прилаганото близо 50 години подетажно обрушаване към камерна система със запълнение – никой от работещите в подземния златно-меден рудник „Челопеч“ не предполагаше колко бързо ще се  промени облика на един стар и традиционно-експлоатиран рудник в България. Това беше началото на сериозен процес на модернизация, който постигна повдигане на похлупака на рудник „Челопеч“ и постави на дневен ред дигиталното минно дело. От идеята до реализацията, ключ към успеха са хората с техните умения, опит и професионализъм. Именно това е решаващо в осъществяването на този много предизвикателен проект - изземване на граничния целик“ – сподели с гордост изпълнителният директор на Дънди Прешъс Металс в България д-р инж. Илия Гърков.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари