НАЧАЛО » класации

Евростат: Половината българи живеят в претъпкани жилища

Сред първите в ЕС сме по домове без вътрешна тоалетна и баня, както и по население, обитаващо престъпни квартали

fb
3E news
fb
15-01-2014 01:30:00
fb

 

Над 47% от българите живеят в собствени, но пренаселени жилища. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, която се позовава на информация на Националния статистически институт. Средното ниво в страните от ЕС по липса на достатъчно лично пространство в дома е 17,3%.

По официалнитете еврокритерии за пренаселеност един дом се счита за нормален за обитаване, ако всяко домакинство в него, семейна двойка, пълнолетен несемеен или деца под 18 години от един пол ползват поне по една стая. Според Евростат почти половината от нашето население обаче няма нормални битови условия на живот.

Иначе лидери в ЕС по брой собственици на жилища на глава от населението освен нашата страна са Румъния, Хърватия и Литва, посочва изследването. По-натясно от българите се оказва, че живеят само румънците – 54,2% и поляците – 47,2%. Също като нас 47% е делът и на унгарското население, което живее под една стряха без достатъчно лично пространство с тази разлика, че част от тях са на тясно и под наем.

Най-голям простор у дома си ползват в Холандия, където едва 1,7% от населението живее пренаселено и в Белгия – съответно 2,2%.

България и Румъния са първи в ЕС и по дял на населението без вътрешни тоалетни - съответно 25% и 39%. Над 15% от сънародниците ни не разполагат и с баня, а 7% живеят в прекалено тъмни жилища, сочи още докладът. Почти 15% от народа ни обитава къщи със сериозни дефекти, като течащи пориви, пукнати стени, пропаднали подове, основи или пропускаща дограма на прозорците.

Основният жилищен проблем в ЕС е течащият покрив, показва Евростат. Страните с най-големи санитарни битови проблеми са България, Естония, Латвия, Литва и Румъния. Най-засегнато в тях е населението в риск от бедност.

У нас разходите по жилището отнемат около 1/3 от месечния доход на хората, живеещи на свободен наем. За обитателите на общински жилища тези харчове достигат 14,6% от доходите. Разходите за дом, закупен с ипотека, пък са средно 23% от месечното възнаграждение, а без ипотека – само 7%.

Евростат посочва престъпността като основен проблем на българските жилищни комплекси. В квартали с концентриран криминален контингент и прояви живее над 27% от населението у на. В ЕС средния дял на жителите, обитаващи райони с висока престъпност, е 14%, казва евростатистиката.

Евростат
битови условия за населението
статистика
престъпни квартали
брой собствени жилища
класация
По статията работи: