Българските компании губят позиции в Централна и Източна Европа

БЕХ става втората българска компания по оборот, след "Лукойл Нефтохим Бургас"

Източник: www.cross.bg

В тазгодишната класация на международният кредитен застраховател Кофас на 500-те водещи компании в Централна и Източна Европа, позициите на българските фирми видимо отстлабват. Като брой те са 13, докато в миналогодишното издание са били 14. Освен това повечето от тях отчитат спад в оборота и/или в нетната печалба спрямо предходната година.

На най-предно място остава Лукойл Нефтохим Бургас, но от 19-та вече е на 22-ра позиция, Аурубис България е с една позиция надолу - от 51 на 52 място,НЕК от 86 място се срива на 102-розапазва мястото си, въпреки ръста в оборота. Единствено ОМВ България АД запазва позицията си непроменена, при лек ръст в оборота от 3.1% и най-значителният ръст на нетната печалба от 409.5% сред българските компании.

Класацията подрежда компаниите в региона, като отчита за основен показател оборота им, а допълнително - други, като брой на служителите, особености на сектора и на страната. Освен в позициите за българските компании, важни промени има и при останалите участници. „Промените в Кофас Топ 500 илюстрират икономическите условия от последната година, която не беше много успешна. Ниските цени при износа поради слабата Еврозона и ограничението в достъпа до кредити, направиха 2013 г. трудна. Виждаме как големите играчи в частност имат тежки проблеми с поддържането на представянето си от предишните години", обяснява Катаржина Комповска, Изпълнителен директор на Кофас за Централна Европа, цитирана от Infostock.

Топ 500 компании

Икономически предизвикателната 2013 г. имаше сериозен ефект върху 500-те компании: компаниите в Централна и Източна Европа са увеличили своя оборот едва с 0,2% до над 644 милиарда евро (за 2013 г.: +5%). Въпреки това, те остават важни работодатели в региона на Централна и Източна Европа. Независимо от факта, че стойностите спаднаха с 0.8% в сравнение с миналогодишното проучване, компаниите в класацията отговарят за 3,7% от общата работна сила (около 2,5 милиона служители). Държавите с добри темпове на растеж на БВП, като Латвия, Румъния и Литва, показват най-голямо увеличение в набирането (2% - 6.5%). Полша също отчита стабилни данни за наетите специалисти.

Страните от Топ 3Полша отново е страната на по-голяма част от най-добрите играчи в Централна и Източна Европа, но първенството определено не е убедително. Общо 148 компании от страната са представени в класацията - с 23 по-малко от 2012 г. Тази негативна промяна отразява забавянето в растежа на БВП в страната през 2013 г. (1.6%), който вече е намалял от 4,5% през 2011 г. до 1,9% през 2012 г.

Украйна изгони Унгария от второто място, това е нейния път към по-високата част на стълбицата. 90-те украински компании генерират оборот от 101 милиарда евро, с което отбелязаха най-високата стойност досега в класацията. Повечето новопоявили се с изключително висок ръст на оборота са именно от тази страна. Заедно с това, много от добре познатите от предишни класации компании отчитат огромен спад в оборота и губят позиции. Само седем от тях се преместват нагоре.

Унгария отново е в светлините на прожекторите. Общо 62 компании от страната са представени в Кофас ЦИЕ Топ 500, което е с четири по-малко от 2012 г. След пет последователни тримесечия на рецесия и с инвестиции, оставащи в отрицателните стойности от началото на 2009 г., бизнес доверието в унгарските компании най-накрая се възстанови. През втората половина на 2013 г. БВП нарасна с 1.1%. Основен фактор за растежа е външното търсене. Този положителен подем се отразява и на ръста в оборота на водещите унгарски фирми (с 1,2%).

Сектори

Нефтеният и газов сектор отново има най-много представители в класацията. 77 петролни гиганти генерираха общ оборот от 162 милиарда евро. Спадът тук е с 3.4%. Първата компания в класацията, отново от Полша, остава PKN ORLEN, въпреки негативната промяна в нетната печалба и оборота. Този резултат може да бъде свързан с нерентабилната рафинерия на компанията в Литва - Mozejki, която отбеляза огромни загуби.

Както и през предходната година, доставчиците на енергия достигнаха оборот почти половината от размера на водещия сектор (90 милиарда евро). Докато средният ръст на оборота беше доста обещаващ през 2012 г. - 11%, то тенденцията се обърна през 2013 г. - с 0,9%.

Десет нови участници увеличават общия брой на търговците на дребно в Кофас ЦИЕ Топ 500 на 56. В него работят повечето служители от класацията (20,4%). В началото на 2013 г., намаленото търсене и спада в разходите на домакинствата оказаха влияние върху влошаването при секторите за търговия на едро и дребно. Увеличаването на конкуренцията и процесите на консолидация в допълнение засегнаха тези сектори, които вече бяха започнали бавно отдалечаване от стагнацията през втората половина на 2013 г., подкрепени от ниската инфлация и признаците за връщане на доверието на потребителите.

Строителният води класацията на губещите сектори. Той остава стеснен в ЦИЕ и подхранва високите стойности на несъстоятелност в много страни от региона. Само шест фирми успяват да се класират в Top 500, с оборот 4,6 милиарда евро (-17,7%). Освобождаването на персонал през 2012 г. (-8%) продължава още, надолу  до -16.9% през 2013 г. Другите лошо представили се в класацията са са телекомуникационния (25 компании, спад от 4% в оборота) и минния сектор (12 компании, спад от 5,2% в оборота).

Очаквания

Според Кофас перспективите за 2014 г. са предпазливо оптимистични, въпреки продължаващите проблеми на Еврозоната и бавното и постепенно подобряване на вътрешното търсене. Средният темп на растеж на БВП на страните от Централна и Източна Европа ще се увеличи почти двойно от 1,1% през 2013 г. до 2.4% през 2014 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    bags
    People are pursuing for <a href="http://www.replicaluxury.net"><strong>Fake Louis Vuitton handbags</strong></a> cool, unique, stylish and innovative.Most women care for LV handbags,but except the LV fans,fashion ladies all prefer the noble gucci bags.Classic, exceptional, fashionable, eye catching and practical, <a href="http://www.replica-rolex.co"><strong>Replica Rolex</strong></a> are as functional and iconic as the authentic ones. For the better and economical life, <a href="http://www.handbags-replicas.org.uk"><strong>Replica Designer Handbags</strong></a> meet your demands.
    Напиши отговор