Българска фирма спечели световна награда за „зелен” бизнес

Близо 1000 стартиращи компании от 35 страни участваха в тазгодишното издание на най-голямото международно състезание за еко-иновации ClimateLaunchpad

Автор: Бранислава Бобанац, Кипър

Със своите вертикални ферми за миди българската фирма Sea Harmony  спечели първа награда в категорията за „Устойчиво производство на храна” в най-големия световен конкурс за идеи за чисти технологии и „зелен” бизнес ClimateLaunchpad 2017. Финалният кръг, който събра 105 стартиращи компании от 35 държави, се проведе за първи път в Кипър, в крайбрежния град Лимасол, на 17 и 18 октомври.

ClimateLaunchpad е най-мащабното в света състезание на идеи за „зелени” технологии и бизнес за един по-чист, защитен и устойчиво развиващ се свят. Международният конкурс е част от Climate-KIC - програмата на най-голямото публично-частно партньорство, създадено по инициатива на Европейския съюз и насочено към смекчаване на неблагоприятните последици от изменението на климата чрез иновации. Нейната цел е да насърчава стартиращи компании в областта на зелените технологии, като им помага да развиват своите идеи в жизнеспособен зелен бизнес, с глобален потенциал.

В тазгодишното, четвърто по ред издание на ClimateLaunchpad своите идеи защитаваха 964 старт-ъпа от 35 страни. След етапите на „пресяване” през оценка и национални състезания, до световния кръг в Кипър стигнаха 105 участника, от които на финалната права излязоха 10-те най-добри екипа, сред тях бе и варненската фирма. В продължение на два дни всички те представиха бизнес плановете си пред жури и публика, включващи стотици водещи инвеститори, предприемачи и изследователи от цял ​​свят. Председател на журито бе д-р Кирстен Дънлоп, главен изпълнителен директор на Европейския институт за иновации и технологии /EIT/ и на Climate-KIC.

Победител и носител на голямата награда от ClimateLaunchpad 2017, която се придружава от чек за 10 000 евро, стана Bio Alkanol Gel от Кения. Второто място зае MEDUSOIL от Швейцария, а трети е Vienna Textile Lab от Австрия. 

Българският победител – варненската компания Sea Harmony, „произвежда” иновативни мидени ферми по разработен от нея патент за изкуствени рифове. Те представляват на практика цяла „подводна къща”, която превръща основния проблем за замърсяването на морските басейни в неизчерпаем източник на храна и устойчив бизнес. Рифовете на Sea Harmony се заселват от миди, скариди, риби и други морски обитатели, които пречистват водата и оздравяват увредените крайбрежни екосистеми. Революционните морски рифови ферми осигуряват и много нови работни места за рибарските общности, като позволяват бизнесът да излезе от заливите и да се разшири в просторните шелфови зони в открито море.

Първата награда в състезателната категория донесе на варненския екип и 5000 евро. Компанията се надява да привлече финансиране и ключови партньори към иновативния си проект за изкуствени вертикални мидени рифове, за да разпространят по-бързо своята технология и да изградят тестови установки в различни точки на света. 

Домакините на световния финал се гордеят със своя представител, който стана победител в категорията „Устойчиво използване на земята”. Екипът „GrowGreen” от Кипър зае първото място в нея с новаторската си идея за производство на биоразградими наторяващи саксии, направени от утайка от кафе.

Десетте най-добри отбора-финалисти от световната среща в Кипър си осигуриха директно и място в акселераторската програма на Climate-KIC, наричана „бизнес училище в реалния живот”. Тя се фокусира върху развитието и комерсиализирането на стартиращи фирми с чисти технологии, като същевременно отваря врати за евентуален достъп до допълнително финансиране до 95 000 евро.

Освен със състезателно напрежение, финалът на ClimateLaunchpad 2017 бе изпълнен с богата програма от презентации, семинари и срещи. Над 550 представители на бизнеса, инвестициите и академичните среди от цял ​​свят дискутираха заедно „зеления” растеж на бъдещето. Стартиращите фирми имаха възможност да се запознаят с нови тенденции в „зелените” технологии, да обсъдят със свои начинаещи или вече утвърдили се колеги идеи за „зелен” бизнес. Лекции от изтъкнати професионалисти, специализирани семинари и мрежови сесии допълваха професионалните контакти.

Провеждането на ClimateLaunchpad 2017 потвърди колективните усилия в ЕС за насърчаване на предприемачеството и иновациите в „зелен” бизнес като един от стълбовете на устойчивия европейски растеж, способен да се справи с глобалните екологични и социални предизвикателства на времето, коментираха организаторите на световния финал в Кипър.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари