България се срина с 11 позиции в класацията Doing Business 2018 на Световната банка

Източник: Shutterstock

България се срина от 39-та на 50-та позиция в ежегодната  класация на Световната банка "Да правиш бизнес 2018" (Doing Business 2018). В листата са включени 190 страни.

Рейтингите се изчисляват въз основа на критерии като условия за започване на бизнес, получаване на разрешителни за строителство, достъп до електроенергия, регистриране на собственост, плащане на данъци, трансгранична търговия, спазване на договори, както и достъп до кредитиране. В новия доклад се включват откритията от регионалното изследване за България, Румъния и Унгария, публикувано през юли.

Подчертава се, че в страната има региони, чиито икономики задминават средното ниво в ЕС поне по един индикатор. За България това са Варна и Плевен, които се представят по-добре от средното равнище в ЕС по показателите, свързани със стартирането на бизнес. Като съвет дори се отправя възприемането на добрите практики, наложени във Варна, в други български градове.

България се представя най-добре от гледна точка на трансграничната търговия, където заема 21-во място в света, запазвайки позицията си в тази категория в сравнение с миналата година. Добри са резултатите и в защитата на миноритарните собственици, където сме класирани на 24-та позиция. Тя обаче е доста по-ниска от 13-тото място по този показател през миналата година.

Сравнително добро е представянето на страната и по отношение на изпълнението на договорите (40-то място от 48-мо през 2017 г.) и получаването на кредитиране (42-ро място, с 10 позиции надолу).

Страната получава слаби оценки по редица показатели обаче. Най-ниска е оценката по индикатора „Свързване с електрическата мрежа“. Като особено лоша тенденция се отчита фактът, че страната ни не просто заема 141-во място в света, но е и спаднала с цели 37 позиции надолу по този показател. Времето, необходимо за получаване на електричество, например се е удвоило само за една година – средно от 130 до 262 дни, а разходите също са нараснали значително.

Слабо е представянето на страната и при стартирането на бизнес като цяло – 95-та позиция спрямо 82-ра преди година, както и при плащането на данъци – 90-то място, или със седем позиции надолу. По регистрирането на собственост България е на 67-мо място, по издаване на строителни разрешителни – на 51-во, а по уреждане на неплатежоспособност – на 50-то.

В общата класация България е непосредствено преди Хърватска (51) и Белгия (52) и след Армения (47), Унгария (48) и Мексико (49).

На първо място и тази година е Нова Зеландия с най-благоприятна среда за правене на бизнес, макар оценката ѝ да спада с 0,18 пункта. На второ място продължава да бъде Сингапур, а на трето се нарежда Дания, следвана от Южна Корея и Хонконг, показва още проучването. Топ 10 се допълва от САЩ, Обединеното кралство, Норвегия, Грузия и Швеция. Македония, която миналата година оформяше челната десетка, тази година е с една позиция по-надолу.

В същото време страните, които са успели да се издигнат най-много в класацията, са Бруней (от 72-ро на 56-то), Тайланд (от 46-то на 26-то), Малави (от 133-то на 110-то), Косово (от 60-то на 40-то) и Индия (от 130-то на 100-но).

В дъното на класацията са Сомалия, Еритрея и Венецуела.

Предприемачите в 119 страни отчитат подобрение на местната регулаторна рамка през изминалата година. Между юни 2016 и юни 2017 година са отчетени 264 реформи, сочи докладът на Световната банка.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари