НАЧАЛО » класации

България е последна в ЕС по консумация на риба от населението

У нас се падат по 5 кг годишно на човек, докато в Европа са по 30 кг, а в азиатските страни – по 80 кг

fb
3E news
fb
06-01-2014 05:38:00
fb

България е на последно място по консумация на риба в Европа със само 5 килограма годишно на човек от населението. В европейските страни се употребяват средно по 30 килограма риба и аквакултури годишно, а в някои азиатски страни консумацията достига 80 кг на човек. Всички съседни народи също консумират много повече рибни деликатеси, отколкото нашия.

Това съобщи в Монтана проф. Ангел Цеков от пловдивския университет по хранително вкусова промишленост „Паисий Хилендарски" при представяне на информационната кампания за ползите от рибната храна за човешкото здраве в Северозападна България.

В момента за нуждите на пазара у нас се произвеждат едва 5–6 хил. тона сладководна риба, а в същото време се внасят некачествени замразени продукти, посочи експертът. Според него България притежава уникални природни дадености за промишлено развъждане на риба, а от 2009 г. насам аквастопанствата имат и възможност да кандидатстват с проекти за европейско финансиране. Това обаче не е довело до сериозно увеличаване на производството ни.

Българите нямат традиции редовно да консумират риба, категорични са експертите. Поради липса на потребителско търсене на такива деликатеси в региона на Монтана например, местните рибовъди са принудени да пласират стоката си на румънския пазар. По тази причина кампанията за ограмотяване на населението за полезните качества на рибата стартира именно от този регион, обясни ръководителят на проекта Илияна Калоянова.

Кампанията се финансира от европейската програма по рибарство и ще продължи 12 месеца в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Сред населението в петте области ще бъдат разпространени информационни материали за ограмотяване и в продължение на година ще бъдат направени анализи за консумацията, за да се установят ефектите от кулинарното ограмотяване. Предвижда се отпечатване на образователни брошури, пътеводители за видовете риби и създаване и прожектиране на информационни филми. Ще бъдат поставени и 20 билборда за насърчаване на консумацията на риба.

консумация на риба
класация
информационна кампания
европроект
полезна храна
По статията работи: