НАЧАЛО » класации

Близо 53% от младите българи до 34 години живеят при мама и тате

Пред нас по този показател в ЕС е само Словакия, където 56,6% от порасналите младежи делят покрив с родителите си

fb
3E news
fb
27-01-2014 04:38:00
fb


52,8% от младите хора в България на възраст между 25 и 34 години живеят съвместно с родителите си. По този показател страната ни е на второ място сред страните от ЕС след Словакия, където 56,6% от младежите съжителстват с мама и татко под един покрив. Това показва проучване, публикувано в белгийския печат, предаде БТА. В него обаче не се посочва първоизточникът на статистичските данни.

На трето място след нас се нареждат младите гърци с 51,6%. Най-самостоятелни пък са порасналите младежи в Дания, където едва 1,8% съжителстват с родителите, във Финландия са само 4%, а в Швеция – 4,1%.

Авторите на изследването правят заключението, че освен кризата, която принуждава различните поколения да се тъпчат под една стряха, сред южните народи имало още патриархални традиции, които задържали по-дълго младите в родния дом.

Неотдавна в Белгия бяха разпространени данни по същия показател, но за младежите на възраст от 18 до 24 години. Според тях 80% от младежите в ЕС живеят с родителите си. Това бе обяснено с повишените цени на жилищата, все по-трудното намиране на постоянна работа и все по-честите разводи. Тези данни са подготвени от американския информационен сайт qz.com и са цитирани първоначално от френския Rue89, където работят журналисти от "Либерасион" и "Нувел обсерватьор".

 

татистика
съвместно съжителство с родители
млади българи до 34 г.
класация
По статията работи: