Шефовете на американските ТЕЦ за митологемите около дългосрочните договори и цената на тока

До 5% е печалбата на "ЕЙ И ЕС", отнесена към направените инвестиции, на "КонтурГлобал Марица Изток 3" е втората най-ниска цена за ТЕЦ след тази на държавната "Марица Изток 2"

Непознаване на характера и същността на договорите, сключени с инвеститорите в т.нар. американски централи в енергийния комплекс "Марица Изток", са причина за тенденциозните твърдения, натрапвани на обществото през последните месеци. Това става ясно от интервю на изпълнителните директори на двата теца за БНР.

"Това са стратегически активи, без които електроснабдяването на България и на всички българи няма как да бъде гарантирано. Във времето, в което тези активи са били построени, единственият вариант за реализиране на инвестицията е бил дългосрочните договори, които имаме в момента. Това е стандартен инструмент в енергийния сектор - инструмент, без който няма да може да се осигури финансиране както от страна на инвеститора, така и от банките кредитори", коментира за националното радио изпълнителният директор на "ЕЙ И ЕС Гълъбово" Иван Цанков.

На въпрос дали сега ситуацията е различна и дали би било възможно да се сключат различни от съществуващите договори Цанков отговаря, че дори в днешно време подобни стратегически активи не биха били реализируеми без някакъв вид дългосрочен ангажимент. В подкрепа на тезата си той дава два съвсем актуални примера: "За новата АЕЦ "Аккую" в Турция, която се строи, има дългосрочен ангажимент от туската страна към руския инвеститор за цена около 120 американски долара на мВТч. Другият голям проект е "Хинкли пойнт"  във Великобритания. Там има посочен 30-годишен ангажимент на английската държава към инвеститора за цена над 120 евро на мВТч. Това са много добри примери, които показват, че чисто пазарните индикатори не са достатъчни, за да стимулират инвестии от подобен мащаб", заяви още шефът на "ЕЙ И ЕС Гълъбово".

"Напълно осъзнаваме приоритетите на българското правителство за завършване либерализацията на електроенергийния пазар, които подкрепяме. В тази връзка има няколко варианта, по които съществуващите дългосрочни договори биха могли да бъдат транзитирани към един напълно либерализиран пазар. Такъв процес на преговори върви интензивно с българската страна, надяваме се да приключи успешно", добави Иван Цанков.

Изпълнителният директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" Красимир Ненов припомни, че тези централи са ключови за енергийната система на страната, защото произвеждат общо около 15% от електрическата енергия в България. Те са важни и за енергийната независимост на България, тъй като работят изключително с местно добивани суровини - местни въглища от комплекса "Марица Изток".

Направени са огромни инвестиции, които трябва да бъдат възстановени в един продължителен период от време, заяви Ненов. На твърденията, че инвестицията в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" вече била изплатена той отговори, че не може да потвърди това именно по причина, че тези договорът е дългосрочен. "Този договор не предполага държавна гаранция по времето, когато е сключен, благодарение на това, че е за срок от 15 години. Т.е. след изпълнението на модернизацията и рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток 3" е предвиден период, в който да бъдат възстановени в пълен размер финансовите средства на кредиторите и на акционерите.  Имайки предвид, че остават още около 6 години от действието на договора, не може да се твърди, че инвестициите са възстановени", коментира Красимир Ненов.

Той подчерта, че благодарение на реализираните инвестиции двете американски централи са постигнали екологично съответствие с европейските изисквания. "Конкретно "Марица Изток 3" е първата централа на Балканите, която отговаря в пълен обем на екологичните норми в Европа. През миналата година бяха приети нови по-стриктни мерки за работата на въглищните централи, които влизат в сила през 2021 г. Нашата централа и другите ТЕЦ от комплекса "Марица Изток" сме подготвили оценка на ползите и разходите, на базата на която да бъде взето решение дали да бъде предоставена дерогация. Разчитаме на активната позиция и отношение на МОСВ и на Изпълнителната агенция по околна среда и водите, които да разгледат заявленията за промяна в комплексните разрешителни, за да могат тези централи да продължат работа, като направят само тези инвестиции, които е оправдано да бъдат направени, без да се утежнява цената на електроенергията", заяви изпълнителният директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3".

На твръденията, че двете американски ТЕЦ са най-скъпите, а печлабата им, освен че е гарантирана, е и доста висока, двамата изпълнителни директори отговориха следното:

"Не мога да се съглася, че нашите печалби са извънредни. Напротив - , цената, по която продава "ЕЙ И ЕС Гълъбово" като чисто нов ТЕЦ е съпоставима с подобни цени на такива активи в ЕС" заяви Иван Цанков и добави, че реалната печалба на "AES Гълъбово е много по-малка от обичайно цитираните числа.

"Когато започне да се говори за нашите цени конкретно, излиза, че печалбата преди лихви, данъци и такси е приблизително от порядъка на около 50 процента – доста голяма. Печалбата, отнесена към активите, т.е. към инвестициите, които са направени, е едва в рамките на 5 процента, което е абсолютно съизмеримо с всички други бизнеси в България и в Европа. Когато се оценява печалбата, трябва да се отчита и колко са инвестираните средства", подчерта изпълнителният директор на "ЕЙ И ЕС Гълъбово".

Цената на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" е втората най-ниска цена за ТЕЦ след тази на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" /преди да са обсъдени от КЕВР и приети новите заявки - бел. ред./. От друга страна цената отразява огромната инвестиция, направена с частни средства, които са привлечени от международните финансови институции - не са ползвани никакви помощи от страна на държавата, каквито са ползвали други централи във времето, коментира Красимир Ненов.

"Важно е да се знае, че печалбата не е гарантирана - възвращаемостта зависи от това колко качествено е изпълнена рехабилитацията, колко добре работят персоналът на централата и подизпълнителите и от управлението на активите. Така че има много рискове, които компанията управлява ежедневно. Част от цената на електроенергията е фииксирана и не се променя във времето. Тази част покрива разходите за направените инвестиции, разходите за възстановяване на привлечените средства. Когато се управляват добре рисковете, има възможност да бъде реализирана печалба", заяви още Ненов.

Във връзка с искането  на миньорите от региона за повишение на цената на въглищата с 15% той препоръча като ключово решение увеличаването на производството на мините, което ще позволи да се снижи средният разход за производство на въглища, така че да се осигурят средства за всички разходи.

Ненов заяви, че централата има интерес от стабилност в мините. "Увеличението на цената на въглищата ще бъде понесено от Националната електрическа компания предвид на действащите ни договори, тъй като нашата централа не печели от увеличението на цената и не губи от увеличението на цената. Това, от което сме заинтересовани, е да има устойчиво производство в "Мини Марица-изток", подчерта изпълнителният директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3".Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари