Цветан Наумов, ЧЕЗ: През 2017 г. планираме увеличение на инвестициите за реконструкция и обновяване на мрежата със 150%

Реализацията на проекти за 5.5 млн. лева ще ни позволи да подобрим качеството на доставките на електроенергия за клиентите ни, каза мениджърът на „ЧЕЗ Разпределение България“ за Област Плевен

Цветан Наумов, мениджър на „ЧЕЗ Разпределение България“ за Област Плевен
Източник: ЧЕЗ

Г-н Наумов, какви средства вложи ЧЕЗ Разпределение в мрежата на Плевенска област през 2016 г.?

- През миналата година на територията на Област Плевен са инвестирани над 4 млн. лева, като за реконструкция на мрежата и обновяване на съоръжения са вложени 2,2 млн. лева. Искам да отбележа, че именно благодарение на инвестираните средства, както и на профилактиката и превантивните дейности, ние се справихме в изключително кратки срокове с всички възникнали през тежкия зимен сезон аварии. За присъединяване бяха заделени  1,1 млн. лева. Отчитайки работата на ЧЕЗ Разпределение в Областта, бих искал да подчертая, че през миналата година бяха сключени 15 договора за изкупуване на съоръжения на стойност близо 744 хил. лв. В края на миналата година, след получаването на кредит, ние мобилизирахме допълнителен ресурс за оптимизиране на процеса по придобиване на съоръженията, собственост на трети страни, и сме готови веднага да изкупим всяко едно съоръжение, за което се предоставят всички изискуеми документи.

Какви инвестиции са предвидени за Областта през настоящата 2017 г.?

- За настоящата година ЧЕЗ Разпределение има по-амбициозна инвестиционна програма. В Област Плевен е планирано увеличение на инвестиционните разходи за реконструкция и обновяване на мрежата  със 150% и те ще възлизат на – 5,5 млн. лв. Реализацията на тези проекти ще ни позволи да подобрим качеството на доставките на електроенергия за клиентите на ЧЕЗ в региона. Разходите за присъединяване на нови клиенти очакваме да бъдат в размер на 1 млн. лв.

Кои са най-значимите обекти?

- Проектите са много и всички са значими, но като по-големи мога да определя, например, изграждането на нов трафопост в село Къртожабене на стойност 70 хил. лв. Този трафопост ще подобри качеството на доставяната електроенергия на клиентите на ЧЕЗ в селото.
Вече изградихме нов трафопост и в разширената централната част на Плевен, като инвестицията за него е в размер на 150 хил. лв. Новото съоръжение е изградено с цел разширяване капацитета на електроразпределителната мрежа в тази част на града, по-ефективно обслужване и по-бърза реакция при възникване на евентуални аварии. До този момент клиентите в района се захранваха от трафопост, намиращ се в жилищна сграда, което водеше до затруднен достъп за нашите служители причиняваше неудобство на живеещите в сградата при експлоатацията и обслужването му. Изграждането на нови трафопостове на обща стойност 100 хил. лв. е предвидено за гр. Гулянци и гр. Червен бряг.
Общо 200 хил. лв. ще бъдат вложени в рехабилитация на два електропровода в Областта, като 60 хил. лв. ще бъдат инвестирани за рехабилитация на два кабелни електропровода в Плевен.
800 хил. лв. е общата стойност средствата, предвидени за реконструкция на мрежи ниско напрежение с цел подобряване качеството на електрозахранване в с. Гривица, с. Градина, с. Долни Луковит, с. Черковица, гр. Пордим и гр. Червен бряг.

Какви са предизвикателствата пред Вас при изпълнение на тези обекти?

- Предизвикателствата са от различно естествено. Наскоро проведохме среща с кметове и представители на общини от Плевенска област. На срещата в областната управа, на която присъстваха и Регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал и Изпълнителния директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД – Петър Холаковски, обявихме реализираните през 2016 г. инвестиции, обсъдихме възможностите за развитие на енергийната инфраструктура в Областта в бъдеще и споделихме пред какви трудности сме изправени при реализиране на инвестиционните си планове. Разчитаме на съдействие от страна на местната власт и разбиране от страна на клиентите, тъй като, за да се осъществи амбициозната инвестиционна програма на ЧЕЗ Разпределение в Областта, трябва да се работи енергично и без забавяне, което води до временни прекъсвания на електрозахранването, докато се изграждат нови или се реконструират съществуващи електроенергийни съоръжения. Убеден съм, че всички сме на едно мнение – тези инвестиции трябва да се случат и колкото по-бързо, толкова по-добре за всички граждани.

Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари