НАЧАЛО » интервюта

Турция е на път да измести България от лидерската позиция на електроенергийния пазар в региона

Свободни количества електроенергия от АЕЦ "Аккую" могат да достигнат до българските потребители след десетилетие

fb
3E news
fb
10-06-2014 06:38:00
fb

България може да бъде изместена от лидерската позиция на електроенергийния пазар в региона, когато бъде реализиран проекта за турската АЕЦ „Аккую“. Това прогнозира Михаил Малцев, началник на отдел за комплексно проектиране към „Атоменергопроект“ по време на международното изложение „Атомекспо“ в Москва . По думите му, в средносрочен план може да се стигне до ситуация, в която България да започне да внася ток от Турция след построяването на АЕЦ „Аккую“ и заради спирането на проекта АЕЦ „Белене“.

От една страна България спря изграждането на АЕЦ „Белене“ и въобще не е ясно дали този проект ще бъде реализиран, въпреки че и двата реактора за Втора атомна вече са произведени в Русия. От друга страна дори и след модернизацията на 5-ти и 6-ти на АЕЦ „Козлодуй“ техният технологичен живот при най-оптимистичните планове може да бъде удължен с до 25-30 години. Така напрактика България е на път да остане без голяма базова мощност, каквато е атомната електроцентрала и която досега позволяваше страната ни да изнася електроенергия за региона на конкурентни цени, коментираха руски експерти по време на изложението.

В момента Русия изгражда централата в Турция. След като бъде построена, руската страна ще я и експлоатира. Освен това Русия има задължението да продава част от електрическата енергия по фиксирана цена на турския пазар. Количествата, произведени над договореното с Турция, ще бъдат продавани на свободния пазар и могат да бъдат изнасяни както за България, така и за други страни с недостиг на ток в региона, стана ясно от думите на Малцев.

АЕЦ „Аккую“ ще има четири блока, като се очаква строителството на първия да отнеме седем години, а следващите ще се строят по-бързо. Първата копка на турската АЕЦ ще бъде направена веднага след като регулаторните органи дадат всички необходими разрешителни и лицензи за площадката и проекта.

Припомняме, че Турция има нужда от нови енергийни мощности заради бурното развитие на икономиката й. В момента се обсъжда сключване на договор между НЕК с турската компания „Боташ“ за износ на ток от страната ни.

АЕЦ Аккую
Турция
потребление на ток
България
АЕЦ "Белене"
АЕЦ "Козлодуй"
Михаил Малцев
Атоменергопроект
По статията работи:

Георги Велев