НАЧАЛО » интервюта

Томаш Пецка, ЧЕЗ: Подобряваме сигурността на електрозахранването в източните райони на столицата

Стартирахме най-мащабния инвестиционен обект на ЧЕЗ Разпределение за 2018 г.- реконструкцията на подстанция „Фестивална“ за 4, 5 млн. лв., заяви главният директор "Управление на активите"

fb
3E news
fb
13-05-2018 02:42:00
fb

Г-н Пецка, ЧЕЗ Разпределение обяви стартирането на голям инвестиционен проект в София. Кажете ни повече за него.

- През изминалата седмица стартирахме най-мащабния инвестиционен обект на ЧЕЗ Разпределение за 2018 г.  – реконструкцията на подстанция „Фестивална“. Проектът е сложен, изисква голям финансов и човешки ресурс и проведохме значителна подготовка преди неговото стартиране, така че да гарантираме успешното му изпълнение. Стойността на проекта е 4, 5 млн. лв. В неговите рамки, въз основа на одобрен инвестиционен проект и вече полученото разрешение за строеж, в подстанцията ще бъдат реконструирани разпределителни уредби средно напрежение, ще бъдат извършени демонтаж на съществуващи, доставка и монтаж на нови съоръжения и оборудване. Очакваме проектът да бъде финализиран през 2019 г. С неговото изпълнение ще бъде подобрена сигурността на електрозахранването голяма част от столицата.


Кои райони касае реконструкцията?

- Подстанция „Фестивална“ осигурява електрозахранването на 40 000 домакинства и бизнес клиенти кварталите Младост 1 и 2, Дружба 1 и 2, Гара Искър, Горубляне, Полигона, както и потребителите в района на 7-ми километър. След приключване на проекта сигурността на доставките на електроенергия в тези райони ще бъде подобрена многократно и ще бъде осигурена възможност за присъединяване на нови клиенти в източните райони на столицата.


Как ще бъдат захранвани тези райони по време на реконструкцията?

- Тъй като реконструкцията касае голяма част от столицата, а същевременно е една от най-сложните за реализация сред изпълняваните от дружеството, с цел минимизиране на риска от създаване на неудобства за клиентите, компанията е предвидила монтаж на временна възлова станция, която ще изпълнява функциите на подстанцията, докато трае нейната реконструкция.


Това, че клиентите ще получават електроенергия по алтернативен начин за периода на ремонта, означава ли, че ще има риск за качеството на електрозахранването?

- Всеки един толкова мащабен и труден за реализиране проект неизменно е свързан с потенциална възможност от временни смущения на електрозахранването. Но ние сме взели всички необходими мерки да сведем до минимум рисковете и ще бъдем в постоянна 24-часова готовност за реакция. Дори и да се стигне до изключване на някои съоръжения, със сигурност можем да кажем, че няма да се отрази на електрозахранването на потребителите в дадената локация. Не смятам, че има повод за притеснения. Мащабен очакваме да бъде единствено резултатът от проекта, защото той ще даде една изключителна стабилност и сигурност на електрозахранването в източните части на София.
„ЧЕЗ Разпределение България“
порект
инвестиционен обект
реконструкция
подстанция „Фестивална“
лектрозахранване
временна възлова станция
Томаш Пецка
директор "Управление на активите"
По статията работи:

Галина Александрова