НАЧАЛО » интервюта

Теодора Георгиева: Отне ни много време да направим IGB финансово устойчив

fb
3E news
fb
08-06-2020 04:06:23
fb

Финансовата устойчивост и добро управление бе една от основните цели пред мениджмънта на газопровода Гърция – България през последните години. Това обясни пред Дарик радио изпълнителният директор на компанията IGB Теодора Георгиева. Тя уточни, че за да бъде проектът финансово устойчив е било нужно много време и преговори за нареждане на пъзела така, че да е привлекателен и за частните инвеститори. Тя припомни, че за проекта за изграждане на връзката са били привлечени европейски средства и грантове, както и заем от Европейската инвестиционна банка.

Георгиева припомни още, че проектът продължава да се изгражда в момента въпреки кризисната ситуация покрай епидемията от коронавирус. Намерението на мениджмънта е изграждането на газопровода да приключи през пролетта на следващата година. Така е записано и в плановете на енергийните регулатори на Гърция и България – КЕВР и РЕА, според които въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора трябва да се случи до средата на лятото през следващата година.

Първите количества природен газ по новата връзка ще бъдат от азербайджанското находище Шах Дениз 2 и са по договор за доставка на 1 млрд куб. метра природен газ, сключен между „Булгаргаз“ и СОКАР. Очакванията са те да започнат да постъпват към България малко след завършването на Транс-адриатическия газопровод ТАП. Строителството му се очаква да бъде завършено в края на тази година.

Другите количества ще дойдат от различни източници, включително и от втечнен газ. Предвижда се, че чрез реализацията на терминала за втечнен газ край Александруполис ще има добри възможности това да се случи, обясни Георгиева. Тя припомни, че бе направен бе и пазарен тест при който бяха събрани обвързващи оферти за пренос на 2,6 млрд. куб метра природен газ. Очакванията са именно чрез този терминал да се доставят количества втечнен природен газ от САЩ, Катар, Египет, Кипър и други дестинации.

„Този терминал има огромна синергия с газовата инфраструктура в региона и по-конкретно с IGB и е доста вероятно газовите количества за него да бъдат насочени към региона ни“, добави директорът. Според нея доставките на синьо гориво чрез IGB може да достигнат до австрийския хъб Баумгартен и дори до Украйна. Предвидена е и възможност за реверсивни доставки на гориво от България към Гърция.

„IGB се свързва с Вертикалния газов коридор – това са синергии от газопроводи“, припомни още Георгиева. Тя си пожела в най-близко бъдеще страната ни да има „един добър микс от източници на природен газ – нека да има руски, американски, азерски доставки на гориво“, обясни още в интервюто си Георгиева.

Цялото интервю можете да видите тук.

диверсификация на източниците
България
доставки
природен газ
интерконектор
IGB
Теодора Георгиева
По статията работи:

3E news