Теменужка Петкова: Работим по промени в Закона за енергетиката и определяне на адекватни санкции за кражба на ток

Министърът на енергетиката по актуални въпроси за енергийното законодателство, цените на тока и газа, недоволството на бизнеса от новата методика за тарифите на "Булгартрансгаз" и бъдещето на проекта за АЕЦ "Белене" в интервю за предаването „Тази сутрин“

Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

В момента работим с колегите от КЕВР и колегите от електроразпределителните предприятия върху промени в закона за енергетиката, с които да се определи точна нормативна база за санкциите за кражба на ток. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ с водещ Антон Хекимян. Министърът обясни, че това е много сериозен проблем както за енергоразпределителните предприятия, така и за целия енергиен сектор и за потребители на електрическа енергия.

От понеделник, от 18 септември, Министерство на енергетиката за трета поредна година ще извърши проверките в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния системен оператор за готовността на електроенергийната система за есенно-зимния сезон.

От средата на октомври енергийното министерство ще  провери всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да осигурят „студения резерв“ за българската електроенергийна система. Това е добра новина след драмите от миналата зима, когато на някои ТЕЦ им "замръзнаха въглищата" и не успяха да включат студения резерв, за който им плащаме, така че, трябва да си го признаем, от режим на тока ни спаси пълното натоварване на мощностите и студения резерв на ТЕЦ "AES Гълъбово", на която въглищата не замръзват.

Във връзка с недоволството на бизнеса от новия модел за формиране на тарифите за достъп и пренос на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" министърът припомнни: "Беше направена промяна в Закона за енергетиката, бяха транспонирани насоките на Европейската комисия, в резултат на което българският бизнес, българската индустрия ползват държавна помощ, плащат електрическата енергия на значително по-ниска цена. Нещо повече – ние нотифицирахме наредбата съответно за намаляване на този тип разходи и възстановихме на българския бизнес в рамките на миналата година 150 милиона лева. Тези действия бяха извършени може би в последните две години". Петкова отбеляза за пореден път, че въвеждането на новия модел е ангажимент на България, съобразно регламентите и директивите на Европейския съюз, който  е трябвало да изпълним още преди години. Ако не го направим до октомври, ни очакват поредните санкции. В резултата на въвеждането на този модел  увеличението на крайната цена на природния газ ще бъде от 0,37% до максимум 3%, добави енергийният министър. Тя подчерта, че „Булгаргаз“ поиска намаление на цената на природния газ със 7,29%. И припомни думите на председателя на КЕВР Иван Иванов, че като цяло цената на природния газ ще падне с близо 4%.

Реакторите  за АЕЦ "Белене" се очаква до края на есента. В момента наши експерти от Националната електрическа компания са в Русия и в понеделник започва финална проверка на оборудването, съобщи министър Петкова на въпрос за бъдещето на АЕЦ "Белене". Чака се докладът на БАН, за да се вземе решение какво да се прави с проекта. Вариантите са приватизация на проекта Белене или изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй".

Публикуваме цялото интервю на министър Петкова за бТВ.


За енергия и енергетика ще си говорим сега с енергийния министър Теменужка Петкова. Преди няколко седмици започнахме поредица от репортажи с цел да покажем как се краде ток и как енергийните дружества се опитват да се справят с този феномен и проблем в България. Само че се появиха съмнения дали във фактурата не е включен или дописан под някаква форма откраднатият ток, който ние да доплатим на нередовните платци, на тези, които са решили, че просто няма да си платят сметката.

- Кражбите на електроенерния наистина са много сериозен проблем. Това е проблем както за електроразпределителните предприятия, така и  за целия енергиен сектор и за всички нас, като потребители на електрическа енергия. Знаете, че от много дълго време Комисията за енергийно и водно регулиране, ЕРП-тата, Министерство на енергетиката се опитваме да променим нормативната уредба в тази посока. Защото до съвсем скоро съществуваше една несправедливост, свързана с това, че тези, които си позволяваха да крадат електрическа енергия, на практика заплащаха този откраднат ток на цена, която е цената на технологичните загуби, която беше приблизително около 39 лева.

И само три месеца назад, нали така?

- И само три месеца назад. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) направи опит да промени тези правила, но се оказа, че от чисто правна гледна точка този акт се оспори и той беше отменен, тъй като се постави под съмнение правотата на КЕВР да определя подобна цена на електрическата енергия. Но с последното ценово решение на КЕВР, с което се промениха цените за технологичните загуби, на практика и тези, които са недобросъвестни и си позволяват да извършват този тип криминално деяние – да крадат електрическа енергия, - защото това деяние е определено от Наказателния кодекс като наказуемо, те на практика ще заплащат цената на електрическата енергия на такива цени, каквито плащат и останалите битови потребители. Което, разбира се, не е справедливо и не трябва да бъде така.

Да, но енергийните разпределители и енергодружествата декларират, че плащат милиони от джоба си за това, че има хора, които са нередовни, недобросъвестни или заради кражбата на ток. Излиза ли обаче това и от нашия джоб под някаква форма, дописано във фактурите ни? Например като „пренос на електричество“ или пък чисто технологични разходи, например?

- Електроразпределителните предприятия имат разходи, които са свързани с технологичните загуби. КЕВР определя определен процент, който признава за технологични загуби. ЕРП-тата твърдят, че този процент е по-голям. Но така или иначе, във фактурата на всеки един от нас няма да видите графа или няма да видите ред, който да отразява крадена електрическа енергия. Моделът е така структуриран, че тези разходи на практики би трябвало и се поемат от електроразпределителните предприятия.
Но като цяло в обществото остава едно чувство на несправедливост по отношение на това, че някой се опитва и краде електрическа енергия за сметка на всички останали, които са добросъвестни платци и съответно клиенти на електроразпределителните предприятия.
Тук искам да кажа, че в тази си борба с кражбата на електрическа енергия трябва да обединим усилията всички, които имаме отношение към този процес, и всички граждани, които имат информация или подозрения, че някой се опитва да краде електрическа енергия, трябва да сезират веднага компетентните органи и съответното електроразпределително предприятие. Виждам, че колегите от ЕРП-тата предприеха много сериозни стъпки към монтиране на такива електромери, които са балансови И дават възможност много бързо да се уловят кражбиТЕ на електрическа енергия.

Държавата обаче как контролира този процес и дали пък няма графа във фактурата, в която да е дописана тази загуба?

- Аз вече споменах, че това деяние е определено в НК като престъпление, има много лица, които са осъдени за кражба на електрическа енергия. Така че държавата е предприела необходимите мерки. Но това, върху което ние сега работим с колегите от КЕВР и от електроразпределителните предприятия, е при промените в Закона за енергетиката да заложим промяна, която да създаде много по-рестриктивни мерки и да определи нормативната база, свързана с това какво следва да се прави и какви санкции следва да бъдат налагани при кражби на електрическата енергия.

И какви трябва да са тези санкции – по-високи глоби или пък нещо друго, за да може да спре кражбите?

- В останалите страни-членки на Европейския съюз има въведени много строги механизми по отношение на подобен род деяния. Например за срока, за който се заплаща електрическата енергия, се начислява  много по-висока цена. И той не е три месеца, а е в рамките на една година. Ето върху една такава мярка  в момента водим дебати в Министерство на енергетиката и с колегите от КЕВР.

Какви проверки предстоят на ЕРП-тата обаче от страна на министерството?

- От понеделник, от 18 септември, Министерство на енергетиката за трета поредна година ще извърши проверките в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния системен оператор – проверки, свързани с готовността на електроенергийната система за есенно-зимния сезон. Те дадоха много добри резултати през миналите  години.
Това, което ще направим като нова мярка  – от средата на месец октомври ще  проверим всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да осигурят „студения резерв“ за българската електроенергийна система.

Очакваме ли – разбира се, няма как да не ви питаме – повишаване на цената на тока? Можем ли да се притесняваме от нещо подобно?

- Вие знаете, че цената на електрическата енергия се определя от КЕВР. Изпълнителната власт няма този ангажимент. Ние имаме ангажимента да управляваме така сектор „Енергетика“, че да създадем най-добри условия - да се минимизират разходите, да се оптимизира дейността на енергийните дружества, така че всичко това, което се случва в енергийния сектор, да бъде в интерес на българския бизнес и на българските потребители.

Ще скочи ли обаче цената на природния газ, след като се планира увеличаване на такса „Пренос и достъп“ – нещо, срещу което пък и бизнесът скочи?

- Проведохме две срещи с българския бизнес. Първо искам да кажа, че основен приоритет на нашето правителство е да осигурим такива условия за българския бизнес, че той да работи в конкурентна среда. И мисля, че сме го доказали още в рамките на предишния мандат. Знаете, че беше направена промяна в Закона за енергетиката, бяха транспонирани насоките на Европейската комисия, в резултат на което българският бизнес, българската индустрия ползват държавна помощ, плащат електрическата енергия на значително по-ниска цена. Нещо повече – ние нотифицирахме наредбата съответно за намаляване на този тип разходи и възстановихме на българския бизнес в рамките на миналата година 150 милиона лева. Тези действия бяха извършени може би в последните две години. Само да напомня, че всъщност това е един ангажимент на България, съобразно регламентите и директивите на Европейския съюз, която ние е трябвало да изпълним много по-рано – още преди години.

Да се увеличи тази такса за пренос и достъп?

- Не да се увеличи таксата, просто да се смени моделът.

Да, но тази смяна на модела ще доведе ли до увеличаване на таксата?

- България е последната страна в Европейския съюз, която не е въвела този модел, и ако това не се случи от 1 октомври, което е финалният срок, ни грози поредната наказателна процедура.

Възможна ли е отсрочка, каквато иска бизнесът?

- Такава отсрочка е направена през последните пет години - от 2012 г.  този модел е трябвало да бъде въведен. Има методика, която е преминала обществено обсъждане.

Ние буквално трябва „да хванем последния влак“ – така ли да разбираме, преди да бъдем глобени заради това?

- Да, точно така, да.

От индустрията обаче казват „Ние ще протестираме“. Очаквате ли да има протести, свързани с това? Това ваше решение се оспорва във Върховния административен съд?

- Бизнесът, разбира се, е в правото си да протестира или да изрази своите позиции. Ние сме отворени за това да имаме конструктивен диалог с българския бизнес. И вчера включително проведохме следобеда среща с представители на бизнеса, на която ги уведомихме за проверка, която КЕВР се ангажира да направи на документите, заявени от „Булгартрансгаз“, и съответно на реда и начина, по който е формирана тази нова такса. Това, което трябва да знаят и българският бизнес, и българските граждани, е, че на практика увеличението на крайната цена на природния газ, в резултат на това увеличение на таксата за пренос и достъп, ще бъде от 0,37% до максимум 3%. Сами разбирате, че това е незначителен процент. Нещо повече – „Булгаргаз“…

Да, но все пак до 3%. Затова исках да питам. Бизнесът накрая ще си го вземе от крайния потребител, нали така, ако има повишаване на таксите?

- Само да уточним: „Булгаргаз“ подаде своето заявление  за определяне на цената на природния газ за това тримесечие. „Булгаргаз“ поиска намаление на цената на природния газ със 7,29%. Или като цяло ще има намаление на цената на природния газ – това поне показват първоначалните изчисления на КЕВР. И аз мисля, че миналата седмица г-н Иванов съобщи тази новина, че като цяло цената на природния газ ще падне с близо 4%.

Все пак, обаче, опасенията са, че когато има нова методика, ще има нови цени, по-високи цени, които накрая просто ще рефлектират върху крайния потребител.

- Тази методика е определена съгласно регламентите и изискванията на Европейския съюз. Тя е подготвена от една от компаниите, която е изготвила този тип методики в много от държавите-членки на Европейския съюз. Но това, което трябва да се знае, е, че цената за пренос и достъп на „Булгартрансгаз“ в момента е 19,73 лева и тя е определена през 2005 г. с ценово решение на бившата ДКЕВР. Нали разбирате, че за този период от време –  12 години, ако сложим само процента на инфлация, това означава, че тази цена все пак трябва да бъде актуализирана. Цената, между другото, ще стане 21 лева и някакви стотинки.

Какво се случва с АЕЦ „Белене“? Кога пристигат при нас реакторите, за които вече си платихме?

- С АЕЦ „Белене“ много се надявам нещата наистина да се развият по начин, който да позволи всички тези ресурси на българските данъкоплатци, които са инвестирани през годините в  проекта – те са над 3 милиарда лева, – да бъдат използвани по начин, който да доведе до рационалното използване и на оборудването, и от друга страна, да гарантира и сигурност на българската електроенергийна система.

Първо – кога пристига оборудването?

- Оборудването трябваше да пристигне до края на месец септември. В момента наши експерти от Националната електрическа компания са в Русия. В понеделник започва финална проверка на това оборудване. Очакваме го може би в края на есента да бъде вече в България.

А къде ги слагаме? Имаме ли място, където да бъдат складирани?

- Оборудването ще бъде складирано на площадката на АЕЦ „Белене“, там, където се намират и последните модули от т.нар. „старо оборудване“ за проекта „Белене“. Създали сме необходимата организация, необходимите условия, така че оборудването да бъде съхранено по най-добрия начин

Складираме и чакаме какво – решение от страна на държавата или нещо друго? Това, което споменахте и предишния път и за което си говорихме – след анализа на БАН, вече оттам нататък какви действия ще предприеме държавата?

- Нека да видим какво ще покаже анализът на БАН. Това, което ние смятаме, че трябва да бъде предприето като действия от страна на държавата, за да усвоим по най-добрия начин и да използваме по най-добрия начин ресурсите, които са вложени до този момент, е да се обособят активите и пасивите за „Белене“ и да бъде проведена процедура по приватизация, максимално публична, максимално прозрачна процедура, която да гарантира защита на националния ни интерес.

Ако някой обаче иска да го вземе. Ако не, възможен ли е вариантът просто тези реактори да отидат на площадката на АЕЦ „Козлодуй“?

- Да, това е един от вариантите и един от сценариите, върху които работим, и един от сценариите, който и БАН разработва. Ако процедурата по приватизация не приключи успешно и не приключи по начина, който би удовлетворил българската държава, то тогава ние обсъждаме и тази възможност - единият от реакторите да бъде построен като Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Може ли сега, все пак по предварителна информация, да ни кажете колко ще ни струва едното и колко другото?

- Не, трудно ми е да говоря с някакви конкретни числа. Все пак, хубаво е да видим доклада на БАН, да видим сценариите, които са разработени, защото те включват много компоненти. Те включват потребността от изграждане на нова ядрена мощност, прогнози за потреблението, прогнози за производството, така че всичко това е взаимно свързано и не можем да говорим за цена на този етап.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари