НАЧАЛО » интервюта

С мащабната инвестиция от над 10 млн. евро в нови когенератори на природен газ Топлофикация Перник прави важна крачка към модернизация и опазване на околната среда

Новите съоръжения ще повишат и качеството на предлаганата от нас услуга, обясни инж. Любомир Спасов, изпълнителен директор на дружеството

fb
3E news
fb
23-06-2020 01:06:31
fb

Инж. Любомир Спасов, анонсирахте, че започвате работа по преминаването на Топлофикация Перник на природен газ. Разкажете ни малко повече за тази инвестиция.

Изготвихме обстоен анализ на възможностите за развитие на Топлофикация Перник, съобразявайки се с европейските планове за преход към нисковъглеродно производство. На тази база създадохме концепция как да развием потенциала си като едно от ключовите топлофикационни дружества в България. Ако искаме предприятието да продължава да се развива и работи пълноценно, е необходимо да направим сериозни промени в нашите производствени мощности.

Както знаете, Топлофикация Перник работи основно на въглища. Предвид политиката на ЕС за постепенно затваряне на въглищните централи, ние взехме решение да започнем работа за промяната на енергийния ни микс. Планираме от 2021 г. да използваме природен газ през летния сезон.

Заменянето на малка част от въглищата с биомаса пък ще позволи намаляване на вредните емисии още през тази зима.

Така енергийният микс ще позволи на Топлофикация Перник освен да произвежда по- зелена енергия, да предложи по – конкурентна цена за своите абонати.

Вярвам, че с общи усилия от наша страна и компетентните институции, ще успеем да модернизираме Топлофикация Перник. Главната цел, която сме си поставили, е да преминем към едно „по-зелено“ производство, да дадем възможност за нови работни места и да направим града ни по-чист. Това ще допринесе за икономическия ръст на българската икономика и ще увеличи конкурентоспособността на предприятието.

Каква е стойността на инвестицията за преминаването на природен газ?

Направихме първата крачка със закупуването на три когенератора, работещи на природен газ. Те са на стойност около 6 милиона евро. Ще вложим около още 4 милиона евро в строително-монтажните дейности и допълнителни разходи. Реално монтирането на тези съоръжения, не е като да смениш батерията на дистанционно за телевизор. Това е много трудоемък и скъп процес. Общо инвестицията на този етап е над 10 милиона евро.

Така годишно няма да бъдат изгаряни над 300 хил. тона кафяви въглища, което ще Допринесе за подобряване на екологията ни. Технологията за производство на топлинна енергия от природен газ е част от процеса на трансформация на "Топлофикация Перник", свързан с постигане на икономика без въглеродни емисии през следващото десетилетие.

Какво представляват тези конегератори?

Трите когенератора са произведени от финландската компания "Wartsila" по най–високи стандарти. Всеки един от тях  притежава електрическа и топлинна мощност около 7 МВт. Трите когенератора ще увеличат производствения капацитет на "Топлофикация Перник" с 21 МВт.

Предстои изграждането на площадката, където ще бъдат разположени съоръженията. След като влязат в режим на работа, новите мощности ще допълнят с ¼ капацитета на предприятието в студените месеци, което ще доведе до повишаване на качеството на предлаганата услуга.

Това значи ли, че след май 2021 г забравяте за въглищата изцяло?

Това е първата крачка от един дълъг процес. За да премине Топлофикация Перник изцяло на природен газ, ще са необходими още по-големи инвестиции и усилия. Тук много разчитаме и на подкрепа от Европа и на разработването на специална държавна политика в областта.

Инж. Спасов, как обикновеният човек ще усети инвестицията Ви по преминаването на природен газ?

Ще успеем да запазим цената на парното, ако природният газ не поскъпне драстично. Отделно с новите мощности ще постигнем по-голяма сигурност и ефективност на топлоподаването. Ще се намалят вредните емисии, отделяни във въздуха, което прави Перник по-чисто място за живеене.

През предстоящия отоплителен сезон на какво гориво ще се отопляват перничани?

През отоплителен сезон 2020-2021 г все още ще използваме въглища като основно гориво, Планнът ни е да включим  малък процент биомаса, ако получим съответното разрешение.

Колко перничани използват централното отопление?

Ние осигуряваме централно отопление и топла вода на около 20 000 абоната, жители на град Перник.

екологично чисто
природен газ
монтиране
когенератори
Топлофикация Перник
инж. Любомир Спасов
По статията работи:

3E news