Славчо Нейков: Исторически частният бизнес е доказал, че може да бъде по-добър стопанин от държавата в разпределението и снабдяването с електроенергия

Критикуваха ЧЕЗ, а когато иска да си отиде, това не е лесно и желано, казва експертът по енергийна политика в интервю за 24 часа

Славчо Нейков
Източник: Личен архив

Желанието на ЧЕЗ а.с. да продаде активите си в България само по себе си не е особено добър знак – ЧЕЗ е един от големите и сериозни европейски инвеститори. Същевременно, ако има дружества, които регулярно са били обект на критики в широк диапазон (за лоши услуги, за това, че изнасят капитал и т.н., и т.н.) това са електроразпределителните дружества, включително и това на ЧЕЗ.

Нещо повече – на някои политици дори им беше дошла странната за мен идея за одържавяването им. А сега, когато ЧЕЗ а.с. иска да изтегли активите си от България, това не се очертава толкова лесно и желано. В такава ситуация би било нормално за всеки бизнес да търси законоустановени способи за защита на интересите си – нито евентуална комуникация с ЕК, нито потенциални арбитражни дела ще бъдат нещо ново, още повече, че ЧЕЗ вече води едно арбитражно дело.  Това коментира в интервю за в. „24 часа“ енергийният експерт Славчо Нейков.

В отговор на въпрос по какви пунктове може да бъде уязвима държавата той припомня, че за отговорността й  „има специален закон, който е свързан с отговорност за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на нейни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност. В какъв контекст би могла да се търси такава отговорност и дали ще бъде използван този подход явно ще зависи от развитието на ситуацията с очакваните действия на първо време от КЗК.

В интервюто на говорителя на ЧЕЗ а.с. , разпространено вчера, (става въпрос за интервюто на интервюто на Алице Хоракова за 3e-news-net) се споменава изрично възможността за нов арбитражен иск на няколко основания, като паралелно се поставя и принципният въпрос за защита на инвестициите.

В интервюто пред 24 часа енергийният експерт коментира и новите промени в Закона за енергетиката, в частност вменяването на правото на КЕВР да контролира сделки с енергийни дружества. Той припомня, че  „и държавата, и бизнесът, и гражданите следва да действат в рамките на закона, който, както вече стана дума, беше специално изменен по повод сделката.

Има обаче нюанси в тази връзка, които следва да бъдат напомнени. Както в цяла Европа държавата отдавна е приела правила за регулиране на т.нар. ютилити бизнес. Така вменяването на КЕВР на подобни функции изглежда трудно защитимо поради няколко причини“.

„От една страна съществуващите регулаторни механизми, които имат вече 19 години история, са се развили на ниво, което позволява на КЕВР съществен и ефективен контрол върху лицензираните дружества,  а създаването на правила за конкретна сделка трудно се вписва в принципния подход по темата. От друга страна, да не забравяме, че вече имаше подобна сделка (Е.ОН – "ЕНЕРГО-ПРО"), когато такива правила не съществуваха. На трето място - струва си да се напомни, че този тип компании много често са публични и контрол от страна на КЕВР във визираното направление изглежда повече от абстрактно на фона на борсовата търговия. В случая за мен е по-важен изрично подчертаният факт, че има договореност за запазване на мениджмънта, защото това ще обезпечи реалното запазване ефективността на работата и респективно интересите на крайните потребители и при смяна на собствеността“, заявява още Славчо Нейков.

В отговор на въпрос, свързан с анализ на експерта, че държавата чрез институциите си се опитва да действа синхронизирано, за да попречи на сделката, Нейков казва: „Написах, че нещата изглеждат по този начин и изложих моите аргументи за това, включително и като изрично посочих, че едва ли става дума за синхронизиран подход. Въпросът обаче излезе от конкретните рамки на взаимоотношенията между ЧЕЗ а.с. и "Инерком" – за мен в случая вече става дума за отношението към бизнеса въобще. Споделям разбирането, че бизнесът е един от основните двигатели на развитие в условията на пазарна икономика и следва да бъде подпомаган от държавата. Ето защо ще бъда много доволен, ако видя достатъчно аргументи, че съм сбъркал в преценката си, за която става дума във вашия въпрос“. Енергийният експерт е категоричен, че става въпрос за принципи.

Връщайки се към интервюто на говорителя на ЧЕЗ пред 3e-news.net и в отговор на въпрос за осигуряване на финансирането на сделката, Славчо Нейков припомня, че осигуряването на средствата за финансиране са сделката в рамките на закона е бил и ключов,  „анонсиран като притеснение от страна на политици и институции и предвид значението на продаваните активи, това е разбираемо.

Аз разполагам само с публична информация по случая, а все още не съм видял такава за това откъде ще бъде осигурено финансирането. Вчера обаче стана ясно, че ЧЕЗ а.с., която като потенциален продавач безспорно е най-заинтересована от осигуряването на това финансиране, следи въпроса и че „Инерком" активно преговаря с банки“ – цитирам заявеното от говорителя на компанията в публикуваното вчера интервю в 3е-нюз. Поради това предполагам, че много скоро ще има яснота по темата – а и не се съмнявам, че и ЧЕЗ а.с., и "Инерком" са наясно, че прозрачността в това отношение е и неизбежна, и необходима“.

"Ефективното управление на този тип дейност зависи от няколко фактора. Основните са ясната нормативна и регулаторна рамка и добрият мениджмънт. Вече стана ясно, че ЧЕЗ а.с. и "Инерком" гледат в една посока по отношение на запазване на мениджърския екип, което намирам за изключително важно. Мениджърите на дружествата от системата на ЧЕЗ в България имат сериозен опит и познават добре и българските институции, и българските условия. Ето защо според мен те ще продължат да управляват ефективно тези дружества независимо от смяната на собствениците и от това как се казва дружеството", коментира в интервюто си Славчо Нейков.


"В тази връзка да не забравяме и нещо друго от по-принципен характер - за визираната дейност исторически частният бизнес е доказал, че може да бъде по-добър стопанин от държавата. А и финансовият залог е много голям - инвестирането на толкова значителни средства е допълнителен стимул за ефективното управление на бизнеса", допълва експертът.


Цялото интервю може да бъде прочетено на: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7076020Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари