НАЧАЛО » интервюта

Руски експерт: „Турски поток” е политически каприз на Русия на много висока цена

Новооткритият газопровод е съзнателно заложен нерентабилен проект и никога няма да изплати вложените в него средства, твърди руският независим енергиен анализатор Михаил Крутихин

fb
3E news
fb
09-01-2020 01:01:02
fb

„Газопроводът „Турски поток” не променя енергийната и геополитическата карта на Европа. С него Русия само смени една транзитна държава – Украйна, с която по принцип вече се договорихме за нормален пренос, с друга транзитна държава – Турция, която е много капризен партньор. Няма никакъв смисъл – нито логистически, нито икономически, от такова прехвърляне на природния газ от украинското направление към турския транзит”.

Това коментира в интервю за независимата руска телевизия „Дъжд” /”Дождь”/ в сряда, след церемонията в Истанбул, един от най-авторитетните и уважавани руски и международни енергийни анализатори Михаил Крутихин. Иранист и арабист, той се занимава с нефтения и газов сектор вече почти 30 години, партньор е в информационно-консултантската агенция RusEnergy.

„Турски поток” е политически каприз, който се удовлетворява на много висока цена не само за „Газпром”, но и за бюджета на Русия, твърди Крутихин. Строителството му е изключително политическо решение, за да може Русия да заобиколи Украйна и да я накаже, подчертава анализаторът пред руската служба на „Гласът на Америка”.

Газът по новото трасе въобще не е нужен на Турция, е оценката на експерта за турския пазар. За последната половин година тя рязко съкрати вноса на руски газ, тъй като не изпитваше потребност от него, като в същото време увеличава вноса на втечнен природен газ, вървят доставките й от Иран, получава нов газ от Азербайджан, урежда приток от Иракски Кюрдистан и руският газ се оказа като добавка към всичко това, обяснява Крутихин пред телевизия „Дъжд”.

Той обаче посочва, че тази ситуация дава възможност на Турция, разбирайки, че тя е монополен потребител на газа на другия край на една много скъпа тръба, да диктува свои условия – по отношение и на цените, и на пътя на горивото към Европа.

Вече нееднократно имаше случаи, когато тя е показвала, че е готова да използва своето положение като транзитен път и като купувач на руски газ, за да намалява цените и да поставя свои условия към доставчика – това се случваше при т. нар. „Син поток” през Черно море, това ставаше и когато Русия още планираше да построи „Турски поток”, напомня енергийният специалист. Според него резултатът от изграждането на „Турски поток” е, че Русия получи много капризен партньор, много по-непредсказуем от Украйна.

За Русия проектът е много скъп, за чието изпълнение не са жалени парите на руските данокъплатци, отбелязва „ползата” за другия партньор в проекта Михаил Крутихин. Обявената на официалната церемония в Истанбул стойност на „Турски поток” от 7 млрд. евро се отнася само за частта под Черно море, при това е занижена, смята той. И обръща внимание на факта, че, за да подава газ под Черно море, Русия построи абсолютно нов газотранспортен коридор през цялата страна - от Арктика, от полуостров Ямал, до Черно море, за който бяха изразходвани няколко десетки милиарда евро.

Това са отписани пари, защото няма никакъв смисъл от такова прехвърляне на газа – от украинското направление към турския транзит, това са невъзстановими загуби, които понесе „Газпром” и бюджетът на страната, само заради каприза да се смени един транзитиращ с друг, коментира Крутихин.

„Турски поток” е чисто политически проект, икономически неизгоден, който няма да се изплати, средствата, похарчени за строителството на новия газотранспортен коридор поцялото му трасе, няма да се възстановят никога, отговаря на въпроса за рентабилността на газопровода Михаил Крутихин. Според него въобще не ясно откъде, от „кой таван”, е взета цифрата, обявена от „Газпром”, за получаването на приходи от 500 млн. долара годишно. Но дори и в този случай, твърди той, ще трябват най-малко 10 - 15 години, за да може да се изплати строителството поне на морския участък през Черно море.

Освен това според руския експерт има още един сериозен проблем - все още не е известно ще влезе ли въобще или не втората тръба на „Турски поток” на територията на Европейския съюз и дали пазарният регулатор на ЕС ще й позволи да прекарва руски газ през половин Европа - през България, Сърбия, Унгария до Австрия. Там тръбопроводът трябва да се съедини с тръбите, идващи от север, заобикаляйки Украйна от север и юг. Но, доколкото с Киев бе постигната договореност за транзита, и Северният, и Южният поток изглеждат, „меко казано, излишни”, подчертава авторитетният енергиен анализатор Михаил Крутихин пред руската телевизия „Дъжд”.

Превод и редакция: 3e-news

Михааил Крутихин
икономика
Турски поток
По статията работи:

3E news