НАЧАЛО » интервюта

Румен Овчаров: Мерките в енергетиката не действат, подходът е грешен

fb
3E news
fb
16-09-2015 01:15:00
fb

Проблемите в сектор "Енергетика" си остават. Това заяви в интервю за БНР бившият енергиен министър Румен Овчаров. За сравнение той посочи, че ако към средата на миналата година загубите на НЕК са били малко над 200 млн. лв., то сега към средата на тази година те отново са на същото ниво, независимо от всички шумно декларирани мерки по оздравяването на НЕК. Овчаров окачестви тези мерки като  "движение в празно пространство".

"Тоест всички тези шумно декларирани мерки по оздравяването на НЕК - имам предвид приетите закона за разплащането и намаляване на изкупуването на т.нар "кафява енергия" от комбинираните производства и заводските централи, всички упражненияу които се правят с ВЕИ, главно с фотоволтаиците, всички закони за създаване на фондове за енергийна сигурност са всъщност движение в празно пространство".

Бившият енергиен министър постави и сериозния въпрос по какви критерии сегашното ръководство на Националната електрическа компания (НЕК) избира на кого да плаща и на кого не.

"Нито една от тези мерки не сме видели на практика. Фондът за ограничаване на изкупуването на енергията от заводските централи и топлофикациите е от март месец миналата година, но така и не действа и е много интересно по какъв критерий сегашното ръководство на НЕК избира на кого да плаща и на кого да не плаща. Това е един въпрос, по който една от тези комисии които толкова шумно проверяват и изнасят данни да информира обществото", припомни той.

Относно натиска върху възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), Овчаров обясни, че са били предприети мерки, които касаят общо всички от тях, за да не се обясни кои от тях са незаконно въведени в експлоатация. 

"Що се отнася до натиска върху ВЕИ-та, за мен там въпросът е изключително простичък. Предприемаме едни мерки, които касаят всички ВЕИ-та, защото не искаме да кажем кои са тези, които са незаконно въведени в експлоатация, кои са с двойно гарантирани преференции, кои са с неправилно определени инвестиционни разходи. Имам предвид такива, които са ползвали фотоволтаични панели, произведени в Китай, а са ги декларирали като произведени в Германия и са на двойно и тройно по-висока цена". 

В отговор на въпрос, защо не се казват тези неща, Овчаров коментира, че "защото очевидно има хора, които не искат тези неща да се казват и затова се налагат едни общи мерки, с които на практика се наказват честните инвеститори във фотоволтаични производства". 

"Тъй като за един честен производител като му отнемеш 5 процента от дохода, като му намалиш часовете на които продава, като го задължиш да продава излишната енергия на балансиращия пазар, той на практика умира. А един, който има двойни преференции, двойно е раздул инвестиционните си разходи си щрака с пръсти и е доволен от всичко това", допълни бившият енергиен министър.

Той обясни, че не са грешни мерките предприети от правителството, а подходът. "Подходът е грешен", заяви той, като допълни, че "Вместо да търсим тези, които реално са нарушили закона и реално печелят на гърба на държавата от фотоволтаични производства, ние наказваме всички – и честните производители, а на практика легитимираме нечестните", подчерта Овчаров.

По същия начин стои и въпросът за БЕХ (Българския енергиен холдинг), смята още бившият енергиен министър. Той ообясни, че за миналата година компанията е на загуба с 270 млн. лв., а задълженията й възлизат на 1 млрд. и  900 млн. лв.

"Сега ще я натоварим с нов заем от 1 млрд. и 300 млн. лв. – да кажем, че се намери такъв, който да даде парите, защото финансовите пазари са много стагнирани и всички търсят такива доходоносни финансови инструменти. С една значително по-висока доходност, която обаче ние отново ще плащаме, навярно ще дадем глътка въздух на енергийната система за този зимен период. Ще платим на американските централи, те ще се разплатят с мините и така нататък", заяви той като подчерта, че сигурно ще се направят и междинни плащания към някои компании, на които също се дължат суми, като АЕЦ "Козлодуй" например, към която, според него, задълженията са около 150 млн.лв. 

По думите на Овчаров остава въпросът обаче какво ще се прави през следващата година, както и кой ще извади сектора от лошото състояние, в което е - още повече, че задълженията на НЕК са 4 млрд.лв., а на БЕХ - 3 млрд.лв.

Въпросът не е в спасяването на тези две компании (НЕК и БЕХ), а в мерките, които държавата трябва да предприеме. Част от тях са в правилната посока, но те са изпълнени по начин, по който не дават необходимия резултат, подчерта Румен Овчаров. Той изрази притеснението си от това, че НЕК не се занимава с печеливш бизнес, като износа на ток например.

 

 

 

Румен Овчаров
сектор енергетика
НЕК
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева