НАЧАЛО » интервюта

Радев пред "Комерсант": България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море

Закупуването от България на нови изтребители на корпорацията МиГ е „невъзможна“, заявява обаче президентът по темата за модернизацията на българската армия

fb
3E news
fb
21-05-2018 09:41:00
fb

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Румен Радев в интервю за руския вестник "Комерсант". Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и за целия Европейски съюз.

Президентът посочва, че подобен подход се диктува от здравия разум. "Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко газ на черноморското крайбрежие на България", посочва  държавният глава пред "Комерсант".

Президентът Радев съобщава пред изданието, че ще покани още веднъж Владимир Путин да посети България:

"Имаме принципна договореност с президента на Руската федерация за посещението му в България през 2018 година, когато отбелязваме заедно 140 години от края на Руско-турската война и нашето освобождение. Но преди президентските избори господин Путин, разбира се, не можеше да определи конкретна дата. В Сочи аз ще подновя поканата си".

Радев изразява увереност, че "такава визита в близко време ще създаде благоприятни условия за задълбочаване и разширяване на двустранното сътрудничество".

Закупуването от България на нови изтребители на корпорацията МиГ е „невъзможна“, заявява обаче Радев по темата за модернизацията на българската армия. Той обяснява  позицията си с необходимостта от модернизация на ВВС на страната ни да води до съвместимост с въоръжението на партньорите ни от ЕС и НАТО, в които страната ни е член.

„България обяви намеренията си да модернизира своите ВВС чрез закупуването на бойни самолети от нов тип. Съгласно изискванията, утвърдени от българското правителство, изтребителите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една държава от НАТО или ЕС, което е логично от гледна точка на съюзническите ангажименти. Това изискване ни дава отговор на въпроса – нека бъдем реалисти, че покупката на изтребители на МиГ е невъзможна“, заяви българският президент. Същевременно той отбеляза, че съществуващият авиопарк от съветска военновъздушна техника в България ще бъде поддържан в състояние на оперативна готовност.

От редакцията припомнят, че през март тази година правителството в София подписа рамково споразумение за ремонт на самолети с корпорацията МиГ на стойност над 40,5 млн. евро. „Това е още едно доказателство за необходимостта от възстановяването на взаимоизгодните отношения с Руската федерация. Въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да пази въздушното си пространство с помощта на изтребители МиГ-29 и в тази връзка е необходимо да гарантираме тяхната своевременна техническа поддръжка“, уточни Радев.

„Коммерсант“ подчертава, че Радев е на президентския пост в страната от 2017 г. и не пропуска да отбележи, че той е кадрови офицер, започнал своята кариера от ВВС на България, където постъпва през 1987 г.

Българският президент е на двудневно посещение в Руската федерация. В понеделник той ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев, а във вторник ще бъде приет за среща с лидера на Кремъл Владимир Путин в Сочи. Това ще бъде първа двустранна среща между президенти на България и Русия за последните 10 г.

президентът Радев
преки доставки
руски газ
Черно море
енергийна сигурност
България
Европейски съюз
нови изтребители
корпорацията МиГ
модернизация на ВВС
По статията работи:

Галина Александрова