НАЧАЛО » интервюта

Радан Кънев призова за нова политика на правителството в сферата на околната среда

Според евродепутата е възможно на мястото на Мини Марица Изток да бъдат построени слънчеви централи

fb
3E news
fb
14-01-2020 07:01:45
fb

Радан Кънев иска нова политика по околна среда и водите „Необходима е смяна на политиката в сферата на околна среда и водите“. Така евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев коментира пред журналисти в Страсбург оставката на бившия екоминистър Нено Димов и назначаването на новия министър Емил Димитров-Ревизоро.

Според Кънев номинацията на новия министър на околната среда и водите е притеснителна. Това, което се провали и доведе до оставката и ареста на Нено Димов не е личността му, а провалената правителствена политика в областта на околната среда и водите. „Политика, която ГЕРБ и дадоха на националистите от ВМРО. Партии, които в цяла Европа са антиекологично настроени и против климатичните политики и против модернизацията, за която говорим“, подчерта евродепутатът.

Според евродепутата е необходима кардинална смяна на политиката в сферата на околната среда и водите, която води досега правителството на Бойко Борисов.

 „Има провал на политиката във водния сектор и за това е необходима нова политическа и наказателна отговорност в МРРБ и във ВиК дружествата“, настоя Кънев. Той изтъкна, че водната криза е сигнал към цялото ни общество, че климатичните промени не са шега. „Да, има огромна безстопанственост и очевидни данни за корупция, така че трябва да си дадем сметка че климатичната политика е реална нужда и климатичните промени засягат България“, заяви още Кънев.

Пред 3eNews Кънев коментира и политиката за преход на въглищните региони и преминаването към нова, устойчива зелена политика. Той припомни, че десните са дали своите предложения преди време за трансформиране на въглищния район „Марица Изток“ в място, където да се произвежда възобновяема енергия. Възможно е това да стане нов енергиен източник, а на териториите на минния комплекс да бъдат инсталирани слънчеви панели. Според евродепутата е възможно и термичните централи да бъдат преоборудвани и да работят с природен газ, вместо с въглища. Страната ни трябва да се възползва от опциите за по-плавен преход към зелена икономика и енергетика, които ЕС предлага, заяви още Кънев.

Нено Димов
екология
промяна
региони в преход
въглищни централи
По статията работи:

3E news