НАЧАЛО » интервюта

Проф. Тасев: България развива газовите си проекти според европейското законодателство, атаката на САЩ е срещу „Северен поток 2“

fb
3E news
fb
17-07-2020 11:20:08
fb
Снимка: Bloomberg TV, архив

Строителството на газовия хъб „Балкански поток“, заедно с останалите газови и енергийни проекти е са от геополитическо значение и важни за страната ни.  Дори при смяна на политическото ръководство е недопустимо да останем извън европейската газова карта. Това обясни пред 3eNews енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него единствено ако популистко правителство дойде на власт би си позволи да спре подобни проекти, а това би било пагубно.

Той коментира и намерението на САЩ да наложат санкции на всички компании, които се свързват с двата големи европейски проекта – Северен поток 2 и Турски поток. Това е много сериозен инструмент на американската политика. Привежда се в действие на специален закон за противодействие срещу личности, правителства, компании, които провеждат политика в противоречие с интересите на САЩ. Основната атака е срещу "Северен поток 2", обясни Тасев в ефира на БНТ. Той уточни, че всъщност у нас се строи газопровода Балкански поток и той се изгражда според европейското законодателство. Отделно от този проект страната ни продължава развитието на газовия хъб „Балкан“, който е от съществено значение за региона.

„Всеки, който спазва европейското, а не американското законодателство не би трябвало да се притеснява. Битката по отношение на „Северен поток „2 ще бъде много сериозна. Но ние нямаме основание да се притесняваме“, обясни проф. Тасев.

Въпреки това ако се стигне до налагане на санкции това би било катастрофално за страната ни. Не само, че сме се лишили от сериозни приходи под формата на транзитни такси, ами и на практика ще изчезнем от газовата карта, заяви Тасев.

По думите му това което правим се вписва в идеята на ЕК за Зелената сделка, защото природния газ е преходен източник на енергия. Към 2050 г. той ще изчезне и на негово място ще се появи водорода. „В момента ние стратегически си правим инвестицията и се свързваме с всички наши съседни държави – със Сърбия ще имаме 2 интерконеткроа: Балкански поток, който ще достига до Зайчар и реверсивен газопровод до Димитровград, който е в предпроектна фаза. Имаме реверсивна газова връзка с Гърция, отделно е и строящия се интерконектор IGB, чрез който ще имаме достъп до регазификационни терминали. Вече е изградена и газова връзка с Румъния“, поясни проф. Тасев.  Той добави, че в момента имаме и сравнително празни тръби по направлението от Украйна до България. „Недопустимо е да изчезваме от газовата карта“, категоричен бе проф. Тасев. По думите му в момента, въпреки напрегнатата политическа обстановка няма съществена заплаха за газовите проекти.

"Балкански поток" трябва да свърже газопреносните системи на България, Сърбия, Унгария и Словакия. Българският участък е с дължина над 470 км. на стойност повече от милиард и сто милиона евро и се строи от арабско-италианския консорциум "Аркад". Професор Атанас Тасев поясни, защо фирмите, изграждащи тръбата, не са заплашени от американските санкции. "За нас това беше голям шок, но слава Богу, днес ЕК каза, че всички фирми, които реално изпълняват третия енергиен пакет и спазват европейското законодателство, няма да бъдат подлагани на тези санкции", каза енергийният експерт. Той обясни разликите между руските газови проекти и хъб "Балкан".

"Ситуациите на Северен поток-2 и газовия хъб "Балкан" са съвсем различни. Тук няма руски тръби. Няма руски капитали, просто руски газ, но не само руски газ. Има американски газ", каза проф. Атанас Тасев.

За бъдещето на АЕЦ “Белене”

Експертът бе категоричен, че страната ни вече е длъжна да нотифицира ЕК за промените, които са настъпили при строителството на АЕЦ „Белене“. Досега нямахме ангажимент за това, защото не беше настъпила промяна.

„В момента няма индикации инвеститорите да се оттеглят. Отложи се най-важния етап от процедурата – достъпа на кандидатите до информационната стая в НЕК. А  документацията там е няколко тона.“, обясни проф. Тасев. Той уточни, че преди да се вземе окончателното решение за проекта, бъдещите инвеститори трябва да имат представа какво всъщност получават. „Предполагам, че скоро ще може да се осъществи достъпа до тази стая, защото досега няма отказ. Този проект е икономически целесъобразен и в перспектива е доста необходим на нас. В изпълнение на Зелената сделка на Европа това ще бъде една от базовите централи у нас, която ще ни помогне да преминем този шок. Ако спрем термичните централи откъде ще взимаме ток? А именно този проблем с термичните централи е не само наш, а е и световен проблем.“, припомни експертът.

По отношение на техническия проект за АЕЦ „Белене“ колегите от Агенцията за ядрено регулиране имат готовност и сега да сложат подписа си под проекта, смята проф. Тасев. „Те и преди бяха готови, но проектът е много модулиран политически. Но сега се променят нещата – ще имаме нов мажоритарен собственик, ще има и промяна в структурата на капитала. Ще има промяна и в технологичната схема, но това няма да засегне сериозно ядрения остров. Слагаме и по-модерно оборудване в неядрената част и заради това трябва да бъде информирана ЕК“, поясни Тасев. По думите му в момента нямаме основания за някакви притеснения по отношение на развитието на проекта.

проф. Атанас Тасев
газови проекти
сащ
санкции
АЕЦ Белене
геополитика
европейски закони
По статията работи:

3E news