Проф. Атила Асоди: Няма противоречие в това да си част от ЕС и да строиш АЕЦ с руска технология

Проф. Атила Асоди
Източник: БГНЕС

Междудържавният заем от Русия за унгарската АЕЦ „Пакш“ 2 даде възможност за финансиране при благоприятни условия, каквито не можеш да намериш на финансовите пазари. В началото на ноември БАН представи резюме на анализа за жизнеспособността на проекта на АЕЦ „Белене“. В него като възможен вариант за изграждане на българската централа се посочва т. нар. „унгарски модел“, по който се изгражда АЕЦ „Пакш“ 2 - а именно с междудържавен заем от Русия. Проф. Атила Асоди, упълномощен представител на унгарското правителство за АЕЦ „Пакш“, коментира в интервю за БГНЕС унгарския пример по отношение защитата на ядрения си проект пред Европейския съюз в контекста на екологичните цели, поставени с Парижкото споразумение за климата и мястото на АЕЦ в нисковъглеродното бъдеще на глобалната енергетика, като модел за бъдеща реализация на проекта за АЕЦ „Белене“.


Проф. Асоди, все по-често се говори за нисковъглеродната енергия и множество анализатори смятат, че климатичните цели, поставени от Парижкото споразумение трябва да бъдат постигнати чрез увеличаване на възобновяемите енергийни източници. Коя формула избра Унгария? И защо разчитате на нова АЕЦ?

- Отговорът е лесен. Ако погледнете по-задълбочено в последния доклад „Световна енергийна перспектива 2017“, която е водещата публикация на Международната агенция за енергетика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ще видите, че за успешно постигане на целите за опазване на климата, мащабното използване на атомната енергия е неизбежно. Още повече, според съответния сценарий, до 2040 г. трябва да се увеличи глобално количеството електроенергия, произведена от АЕЦ. За да бъдем в унисон с целта на ЕС за почти напълно елиминиране на емисиите от CO2 от енергийния сектор до 2050 г., която е дефинирана в пътната карта за декарбонизиране на ЕС, ние трябва да строим нови централи на основата на нисковъглеродни източници. Освен възобновяемите енергийни източници и атомната енергия спада към тях. Актуалната енергийна стратегия на Унгария предвижда страната да изгради енергийния си сектор на базата на атомната, възобновяемата енергия, на екологичната употреба на въглища и природен газ за балансиране на мрежата. Унгария е абсолютно в съответствие с тези цели и не само приветства глобалните цели по намаляване на промяната на климата, но и е готова да направи най-доброто за постигането им.

Беше ли трудно за Унгария да вземе решението за изграждане на АЕЦ „Пакш“ 2 и как убедихте обществото, че това е правилният път, по който да се поеме?

- По време на обсъждането на унгарската енергийна стратегия, всички, включително зелените НПО, имаха възможността да кажат думата си и да изразят мнението си. Много заинтересовани страни, включително играчите на пазара, академичните и неправителствените организации бяха поканени да участват в процеса на формиране на стратегията. След това унгарският парламент обсъди тази стратегия детайлно и по-късно я прие като парламентарна резолюция. Имаше широка обществена дискусия по темата и така най-накрая стигнахме до настоящата стратегия. Що се отнася до изграждането на нова АЕЦ, трябва да се знае, че обществената приемливост на ядрената енергия в Унгария винаги е била висока, още повече, че местното население подкрепя решително настоящата АЕЦ.

Унгария е член на ЕС и в същото време страната избра да изгради АЕЦ „Пакш“ 2 с руска технология. Ще ни обясните ли защо?

- Няма никакво противоречие в това да си част от ЕС и да строиш АЕЦ с руска технология. Русия осигурява природен газ, петрол, ядрена технология и много други ценни стоки за страни членки на Европейския съюз. Финландците избраха същата атомна технология, германците вече построиха директна връзка за природен газ с Русия и планират да построят още една. Няма нищо специално в това да купуваш нещо, особено енергийни източници и енергийни технологии, от Русия. Трябва да се прави умен избор от наличните възможности. Ние разработихме нашите технически изисквания и изисквания за ядрена безопасност по отношение на технологията на атомната централа. Тези най-съвременни изисквания напълно съответстват на Директивата за безопасност на ЕС и на постфукушимските изисквания. Руската технология за реактор ВВЕР-1200 може да изпълни тези изисквания с подходящите нива за безопасност. Този въпрос бе изцяло разследван от Европейската комисия и Комисията прие унгарската позиция.

Най-големият дебат при изпълнението на такъв голям проект като АЕЦ винаги е финансирането. Унгария избра да финансира изграждането на АЕЦ „Пакш“ 2 с междуправителствен заем от Русия. Защо избрахте тази възможност?

- За да бъдем точни: 80% от стойността на изграждането се покрива от руски междуправителствен заем, а 20% се плащат директно от нашите собствени ресурси. Ако погледнете финансовите пазари, няма директни опции за финансиране за период от 31 години, каквато ние имаме в междуправителствения заем. Тъй като строителството на АЕЦ е продължителен процес, кредитна линия с отложено плащане на главницата от 10 години, е силно препоръчителна. Заради необходимостта от голямо количество средства, такава кредитна линия е съществен защитен механизъм за правилното осъществяване на проекта. Допълнително, можем да връщаме части от общия изтеглен кредит по всяко време, което също е много благоприятно. Като цяло това е кредитна линия, която устройва нашия атомен проект перфектно.

Проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 измина дълъг път с институциите на ЕС. Какво следва отсега и вие лично оптимист ли сте за неговото бъдеще?

- Всъщност, досега ние сме получили всички необходими одобрения от ЕС, дори най-трудните. Не виждам никакви по-нататъшни значими препятствия, които трябва да се преодоляват. Ние имаме добри взаимоотношения с Комисията, дискусиите практически са постоянни. Честно казано, не очаквам бъдещи трудности с ЕС, проектът сега може да продължи. Така че аз определено съм оптимист за бъдещето на проекта АЕЦ „Пакш“ 2.

Сигурно знаете, че българското правителство трябва да вземе решение за съдбата на проекта АЕЦ „Белене“. Мислите ли, че моделът на АЕЦ „Пакш“ 2 е приложим за „Белене“?

- В ЕС всяка страна членка има право да избере подходящия за нея енергиен микс. Силно вярвам, че ядрената енергия трябва да бъде част от енергийния микс не само сега, но и в бъдеще. Това как България ще реши въпросите за финансирането, одобренията от ЕС, лицензирането, въпросите за околната среда и площадката, зависи от обстоятелствата във вашата страна.

Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари