Петър Илиев: Политическият риск притеснява повече потенциалните инвеститори за АЕЦ "Белене" от липсата на държавни гаранции

Изп. директор на НЕК потвърди, че към проекта има интерес и от корейски инвеститор, освен официално заявявания досега от руски и китайски компании

Петър Илиев

Потенциалните инвеститори в проекта за АЕЦ "Белене" се притесняват повече от политическия риск, отколкото от липсата на държавни гаранции за проекта. Това заявява изпълнителнителният директор на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев коментира в интервю за програма "Хоризонт" на БНР.

„Те се опасяват, че ако се включат в изграждането като инвеститор или като акционер, след време някой друг може да ги спре и да бъдат направени едни разходи… Но като говорим за държавни гаранции, ние говорим за държавни гаранции относно цената на електрическата енергия. По други начини могат да бъдат подпомагане тези инвеститори, а после във всички случаи държавата ще има регулираща и стопираща квота“.

Петър Илиев потвърди, че към АЕЦ "Белене" има интерес и от корейски инвеститор, освен официално заявявания досега от руски и китайски компании.

„Преговорите са на доста начално ниво. Идваха и Корейската държавна асоциация, която отговаря за Източна Европа. Китайците идваха – те са няколко корпорации. Когато бъде обявена процедурата, тогава вече сигурно ще дойдат повече“, заявява още изпълнителният директор.

Към момента  разходите на НЕК по проекта за АЕЦ „Белене“, които са около милион на година,  не са признати в цената на електрическата енергия и грижата за проекта става за сметка на част от печалбата на НЕК, коментира още той и изрази надежда строителството скоро ще започне.  

Отчетените преди месец от НЕК загуби, които накараха компанията да признае, че тя едва ли ще се справи финансово без подкрепата на собственика си - Българския енергиен Холдинг, той обясни така:

„Много от привилигированите производители – ВЕИ, топлофикации, американски централи, даваха енергията на НЕК, а цената, която е определена от КЕВР, не може цялата да бъде компенсирана. Затова се получиха тези загуби. От първи юли влезе новият закон за енергетиката и за месец юли НЕК е с много добри финансови резултати - над 20 милиона е печалбата. Надяваме се до края на годината вече да сме доста в по-добро финансово състояние“.

Проблемът при американските централи е двукомпонентната цена -  тя е била доста висока поради по-малкото им натоварване, но след първи юли те са почти максимално натоварени и надеждите в НЕК са тя да бъде „доста по-поносима и сравнима с цената, която е на свободния пазар“

Илиев припомни незавидното финансово състояние, в което е заварил НЕК и изтъкна подобрението  в параметрите ѝ, но подчерта, че компанията все още няма такива печалби, че да може дори да се обслужва кредита към БЕХ.

Енергията, която се произвежда от въглищни централи, става все по-непродаваема заради покачващите се цени на въглеродните емисии, подчертава той.

„В ценовото решение от първи юли цената на въглеродните емисии ни е призната 9 евро, а вчера бяха 21 евро. Четох прогнози, че до края на годината ще станат 25 евро, а до края на полугодието на следващата година -30. Тя става двойна от цената на въглищата. А България не може да спре въглищните централи…“, коментира Петър Илиев.

Съседните страни също не разполагат с достатъчно свободни мощности, които да предоставят на България, посочи той.

 

Цялото интервю можете да намерите във видеото на страницата на БНР: http://bnr.bg/post/101014516/p-iliev-potencialnite-investitori-za-aec-belene-se-pritesnavat-ot-politicheskia-riskКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари