Петкова: Реформите в енергетиката продължават, предстои в най-скоро време пълна либерализация на пазара на еленергия

Това отговаря на очакванията на обществото към кабинета "Борисов 3", показва анкета на 3e-News, в която най-голямата подкрепа е за ускорените темпове на освобождаване на електро-пазара

Теменужка Петкова
Източник: бТВ

Реформите в енергийния сектор продължават и предстои в най-скоро време пълна либерализация на пазара на електрическата енергия за битовите абонати. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при посещението си на язовир "Кърджали", предаде БТА. Заедно с енергийния министър е и инж. Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК, в чиято структура се намира предприятиятието "Язовири с каскади".

Петкова обясни, че се разработва модел за пълната либерализация със съдействието на  Световната банка.  Министърът припомни, че предстои да се подготвят и промени в Закона за енергетиката, които, по думите й, най-вероятно ще бъдат факт до края на годината.

Това са много сериозни промени и много сериозен модел, който трябва да бъде внесен в нашето законодателство, обясни Петкова. Тя посочи, че освен най-добрият модел за страната ни, трябва да се помисли и за уязвимите потребители на електрическа енергия. Те трябва да бъдат защитени при евентуално увеличаване на цената на електроенергията, което, по думите на министъра, "ще бъде много символично".

Ефектът от либерализацията по отношение на стопанските субекти и големите консуматори и намаление на разходите за електрическа енергия с до 20-30 процента, посочи министър Петкова . Тя допълни, че същият ефект се очаква и за битовите потребители, но това ще бъде процес, който ще се случи в рамките на 3 до 5 години.

Българските потребители не трябва да се плашат от този процес, защото либерализацията не е нищо друго освен възможност за конкуренция и възможност за това ние да избираме своя доставчик на електрическа енергия, каза още министър Петкова.

Това изказване на енергийния министър отговаря на очакванията на работещите в сектора и на обществеността, показва анкета в 3e-News. На въпрос "Какво очаквате от управлението на енергийния сектор при кабинета „Борисов 3”?" При гласували към 12 юни общо 1625 посетители на сайта, най-много - 35% , са посочили "Да запазят подхода и темповете за либерализиране на пазара на електроенергия".

Ето и останалите очаквания към  правителството и енергийното министерство:

- според 17 на сто от гласувалите трябва да бъде рестартиран проектът за АЕЦ "Белене" на пазарен принцип;
- 15 на сто са за ускоряване на либерализацията на газовия пазар;
- 14% смятат, че фокусът на кабинета трябва да е към изграждането на интерконектори и газовия хъб "Балкан";
- за 12 на сто е важно да продължи политиката за финансово оздравяване на сектора
- 6% виждат като приоритет прозрачното управление на сектора по отношение на
- само 1 процент от гласувалите са на мнение, че важните акценти са други, но не посочват какво конкретно имат предвид.

Повод за визитата на министър Петкова в област Кърджали, по покана на заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, бе среща с оперативното ръководство на ВЕЦ "Кърджали" и със собственици на рибовъдни стопанства на яз. "Кърджали". Основна тема на разговорите са били притесненията на рибовъдите от пониженото водно ниво на язовира. По думите им, това вреди на тяхната работа и води до сериозни финансови загуби.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари