Петкова: Приоритет е внасянето на промените в закона за енергетиката, свързани с либерализацията на пазара

Теменужка Петкова
Източник: бТВ

„Първият внесен закон ще бъдат промените в закона за енергетиката, свързани с либерализацията на пазара.“  Това каза енергийият министър Теменужка Петкова в предаването "Беновска пита" по Канал 3 на въпрос кой ще бъде първият закон, който ще бъде внесен от Министерството на енергетиката.

Пазарната либерализация

„Либерализацията на пазара е много важна тема. Либерализацията означава този сектор да се развива на базата на пазарните условия. Това е нещото, което е гаранция за успешното развитие на сектора, така че бизнесът с пълно основание поставя този въпрос. В рамките на нашия предишен мандат ние направихме много сериозна стъпка напред към това да либерализираме пазара. Това е един процес, който беше забавен с близо осем години. Ако този модел за пълна либерализация не бъде структуриран така, че той да гарантира максимално плавен преход към пълна либерализация на пазара на ел. енергия, може да доведе до нежелани сътресения", коментира министър Петкова призива на работодателските организации за прозрачно функциониращ пазарен модел и искането им за повече активи на електроенергийната борса.

На въпрос дали може Министерството на енергетиката да се ангажира с конкретни срокове, които не биха довели до трусове в системата Петкова заяви, че заедно със Световната банка е разработен модел, който сега е публично достояние: „В момента колегите работят по обобщението на тези позиции, предстои ни дебат и със Световната банка и след това предстои най-тежката задача, свързана със законодателни промени, промени в закона за енергетиката, които на практика да въведат този модел на пълна либерализация“.

Кой ще купи активите на ЧЕЗ в България

„Знаете, че в чешки и други чуждестранни медии се твърди, че „Енерго-про“ е сред потенциалните купувачи на ЧЕЗ България чрез израелския холдинг „Еленилто“, свързан с българската „Мост Енерджи“ АД, която дължи над 10 млн. лева на НЕК и „Мост Енерджи“ е свързана с бившия изпълнителен директор на НЕК Екатерина Истаткова, уволнена през 2014г. заради нарушения. Наясно ли сте с тези факти, доколко това е вярно и доколко са обезпокоителни тези обстоятелства и би ли бил застрашен пазарът на електроенергия от монопол?“, попита Илиана Беновска.

Теменужка Петкова коментира, че продажбата на ЧЕЗ се извършва изцяло по чешкото законодателство и че България няма как да контролира тази сделка на този етап. Чешката държава като собственик е взела решение да извърши такава продажба. „По всяка вероятност ще имаме такъв дебат. Тази процедура, доколкото аз знам върви към нейното финализиране. Знам, че има участие от доста български компании, доста сериозен интерес към продажбата на ЧЕЗ, но разбира се ангажимент на продавача е да провери доколко надежден ще бъде купувачът.“, поясни Петкова. Относно слуховете за „Енерго-про“ и участието им в тази сделка Петкова каза, че това е в компетенцията на българските правораздавателни органи.

Министър Петкова коментира и отвореното писмо, което от Асоциацията на организациите на работодателите в България изпратиха до нея и до премиера Бойко Борисов  темата в края на изминалата седмица. В него работодателите отчитат постигнатото в ускореното реформиране на енергийния сектор по време на кабинета "Борисов 2" и настояват подходът и темповете, наложени от министър Петкова, да продължат.

Спорен зам.-министър

Един от проблемите, които поставят работодателските организации, е евентуалното назвачаване на  Красимир Първанов за зам.-министър на енергетиката? От АОРБ се обявяват категорично против това назначеение, като представят и своите аргументи, единият от които е, че той  е уволнен при първото правителство на ГЕРБ за превишаване на правомощия по подписване на ангажименти по строителството на АЕЦ „Белене“.

„Важно е да кажа, че с колегите от бизнеса ние работихме много добре в рамките на предишния мандат. Смея да твърдя, че заедно с общи усилия успяхме да направим и така важните реформи в сектор „Енергетика“, които вече дават своите резултати. Енергетиката наистина се превърна в един устойчив отрасъл, много по-различен от този, който ние поехме през ноември 2014 г. Бизнесът е адресирал тази своя декларация и до премиера Борисов, и до мен. В тази декларация най-общо казано са очертани основните теми и приоритети, по които ние трябва да работим. Що се отнася до г-н Първанов, това което аз мога да кажа е, че на базата на коалиционното споразумение, което имаме с „Обединени патриоти“ – те имат възможност да назначат свой зам.-министър, там където ПП ГЕРБ има министри в съответното министерство. Така че г-н Първанов е номинация на нашите коалиционни партньори.“,  заяви Теменужка Петкова.

Петкова допълни още, че не е запозната дали има някакви съдебни дела срещу Красимир Първанов. По повод на това как той е превишил правата си при подписването на ангажименти по строителството на АЕЦ „Белене“ министърът на енергетиката заяви: „Мисля, че става въпрос за едно споразумение, което е трябвало да бъде подписано, или не е трябвало да бъде подписано с „Атомстройекспорт“ в далечната 2011- 2012г., но все пак това са неща, които трябва да бъдат проверени преди да им бъде дадена гласност. Аз не мога да взема отношение и не мога да изнасям някаква информация , тъй като не разполагам с такава за това какво се е случило през 2012г“. Тя поясни, че тепърва предстоят разговори с премиера и коалиционните партньори по този казус.

АЕЦ „Белене“

На въпрос на Илиана Беновска дали има някакво решение за проекта АЕЦ „Белене“ Теменужка Петкова заяви, че арбитражните процедури по този проект са приключили по време на кабинет „Борисов 2“ и НЕК е платила това, за което е била осъдена. По нейни думи от тук нататък стои въпросът какво ще се прави с тези ядрени реактори, като припомни, че едната част от оборудването вече е на територията на България, а другата част се очаква да пристигне края на месец август. Според нея, след като в този проект са генерирани толкова много разходи- близо 3 млрд. лева, политиците трябва да мислят как това оборудване да бъде оползотворено.

„Вие имате един нов енергиен специалист в коалицията, който е вицепремиер по демографията- Валери Симеонов. Той какво мисли по този въпрос и ще бъде ли негов съветник и Ваш партньор в тези разговори неговият сътрудник Стефан Гамизов?“- попита Илиана Беновска. Теменужка Петкова заяви, че не знае дали Стефан Гамизов ще бъде съветник на вицепремиера Симеонов, но относно „Белене“ Петкова изрази надежда, че с Валери Симеонов ще намерят допирни точки и разумно решение.

Според енергийния министър разумното решение е свързано с това да се търси вариант, след като разполагат с лицензирана площадка и два реактора, за отделяне на пасивите и активите в една отделна компания и да се вземе решение за стартиране на процедура по приватизация на такъв проект. Петкова напомни, че това е обсъждано като вариант в предното правителство: „За да проверим дали този интерес е реален и за да извлечем максимална полза от една такава процедура, ние трябва да можем да стартираме такъв един проект“.

Министърът на енергетиката подчерта, че не може да се ангажира с конкретен срок, но това би могло да стане в рамките на половин година. Допълни още, че Министерството на енергетиката чакат БАН да излезе с анализ за проекта „Белене“ по отношение от необходимостта за неговото изграждане и икономическите правни аспекти.

Предоговаряне на условията с "американските" централи? А кой ще плаща неустойките!

По въпроса за така наречените „Американски централи“ - ТЕЦ „AES Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“, ясно изразеното мнение на Валери Симеонов и дипломатичните действия на кабинет „Борисов 2“, Петкова заяви, че този въпрос ще продължи да бъде дискутиран и в новото правителство. Тя напомни, че в рамките на предишния мандат са били предприети дипломатични действия, които са били скрепени с реални резултати, свързани с намаляването на цената за разполагаемост съответно с 14-15%, въпреки договорите, които не могат да бъдат променяни. „Тези договори могат да бъдат развалени сега и веднага и ние бихме могли да се откажем от тях, но за сметка на това трябва да платим цената, която е определена като неустойка и тя е 3 млрд.“- добави Петкова. Тя подчерта, че целта е чрез този процес на либерализация на пазара на ел. енергия, който предстои, да се намери възможност и вариант да бъдат предоговорени условията по договорите.

ЦУМ -гейт

На въпрос на Беновска относно исканията на Сашо Дончев към главния прокурор по отношение на процедури, които прокуратурата е започнала в КЕВР във връзка с „Овергаз“ и какви мерки могат да бъдат предприети, Петкова заяви, че това, което тя знае е това, че прокуратурата извършва проверка и по всяка вероятност разполага с данни и сигнал, който трябва да бъде проверен.

„Били са одобрени инвестиции от страна на „Овергаз“, които са били декларирани за развитие на мрежата, но всъщност не са били направени.“- поясни Беновска, а Петкова допълни, че прокуратурата предстои да събере всички факти и доказателства, за да стигне до обективната истина.
На въпрос дали са уредени отношенията между доставчиците на газ и българското правителство, за да се избегне спиране на газта, каквито случаи е имало, Петкова заяви, че към настоящия момент „Булгаргаз“ като доставчик изпълнява своите ангажименти стриктно към своите клиенти. „Доколко „Булгаргаз“ е заложник на „Овергаз?“- попита Беновска, а министърът не енергетика заяви, че към настоящия момент двете дружества имат нормални отношения доставчик-клиент.

Законът за концесиите

В предаването бе обсъден и законът за концесиите. „Законът за концесиите, върху който беше наложено вето от страна на президента Радев не касае подземните богатства, те имат отделна регламентация в закона за подземните богатства. Това, което не стана ясно на българските граждани е, че законът за концесиите, който беше изготвен по време на нашия предишен мандат изцяло транспонира европейски директиви. Така че там не може да се говори и не може да се отправят обвинения за лобизъм и за липса на защита на националните интереси, което беше изтъкнато от страна на президента, за да бъде наложено вето.“ - това заяви Теменужка Петкова по повод на наложеното вето на закона за концесиите и това доколко засяга Министерството на енергетиката. Също така допълни, че трябва законът да се приеме час по- скоро, за да не бъде санкционирана България.

 

Газовият сектор

Относно газовият хъб „Балкан“ Петкова коментира, че от новото правителство ще бъдат положени максимални усилия този проект да стане факт, но процесът не е кратък. Допълни още, че този проект е в списъка на ЕС и за него България е получила финансиране за предпроектното проучване- 920 хил. евро.

По повод изпускането на сроковете за становището за монополното положение на „Газпром“ и това какви отношения ще се развиват между България и „Газпром“ Петкова заяви, че трябва да отстояваме такива позиции, които гарантират, че България ще продължи да бъде транзитен център и с изпратеното от служебното правителство становище са защитени интересите на страната.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари