Официално: В община Трън няма уран

Това е отговорът на Министерството на енергетиката на запитване на БМГК по повод на твърденията в кампанията на „Сдружение Трън“ срещу проекта за златодобив

„Понастоящем в района на гр. Трън няма находища с регистрирани запаси на уран.“ – това гласи официалният отговор на Министерство на енергетиката на Република България на въпрос на Българска минно-геоложка камара (БМГК) за информация наличие на уран в запасите на находищата в района на град Трън.


„Достоверността на посочения факт и източникът на информация са гаранция за неговата истинност. С неговото оповестяване става пределно ясно, че една от многото манипулативни тези на противниците на проекта – Инициативен комитет „Сдружение Трън“ – е разбита окончателно.“ – заяви инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на БМГК.


„Досега само учениците в прогимназиалните класове знаеха, че мина „Злата“ е била винаги само и единствено златна мина. Сега всеки един трънчанин или загрижен за опазването на природата и здравето на хората гражданин трябва да е убеден, че щом като мината е била златна, щом като бъдещата концесия е за злато, то инвеститорът ще добива само и единствено злато.“ – посочи още той. „Всякакви спекулации по темата „уран в Трън“ вече ще са безпочвени. БМГК ще положи усилия, за да разбие и другите митове тиражирани през социални медии и сред местното население от противниците на проекта.“


Роля на Министерството на енергетиката


Министерство на енергетиката е Единният орган за управление на всички процеси, касаещи полезните изкопаеми у нас – проучване, концесиониране, права, добив, рекултивация, запаси и т.н.


Заетост в Трън – настояще и перспективи


Всеки значим рудодобивен проект се дели на три основни етапа  – проучване, строителство на рудниците и експлоатация. Във всеки един етап той създава три типа заетост – пряка (служителите на дружеството), непряка (служители на доставчици на продукти и услуги) и предизвикана (служители на бизнеси, които възникват благодарение на това, че първите две групи харчат доходите си).  


Съгласно предварителните разчети за инвестиции, очаквани приходи и структура на разходите общият брой на заетите на местно и национално ниво, в резултат от реализацията на проекта, ще нараства от 438 души по време на проучването (4 г.), през 719 по време на строителството, до 777 души по време на експлоатацията (минимум 23 г.). Това показва социално-икономическо изследване, направено от „Денкщат България“ по поръчка на „Евромакс Сървисис“ ЕООД – компанията-инвеститор в проекта за златодобив в Трън. Това ще са ново разкрити работни места, в допълнение към вече съществуващите.


Търсене на работна ръка на местно ниво


От първите години на интензивни проучвания проектът ще създаде 309 нови работни места в община Трън, в която днес в частния сектор работят средно 188 човека годишно. Тези числа ще нараснат значително в периода на строителство, когато ще бъде достигнат пик на заетост с 562 души на местно ниво. Именно през този период се реализират най-големите инвестиции, които са причината за значително по-високата икономическа активност. По време на най-дългия етап от проекта – експлоатацията, той ще осигурява 521 работни места в икономиката на община Трън в дългосрочен план (минимум 23 години), 217 от които ще бъдат служители на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД. Заплащането на последните ще бъде около 4 пъти по-високо от настоящата средна работна заплата в частния сектор в община Трън и ще допринесе за много висок ръст на доходите.


Наличният човешки ресурс в община Трън трудно ще задоволи нуждите на проекта като брой и квалификация на кадрите. Ще се създаде значително увеличение в търсенето на работна ръка, което е предпоставка за позитивна промяна в миграционните процеси в общината и реални шансове за обръщане на дългосрочната тенденция на бързо намаляване на населението.


Общата продължителност на проекта, изчислена по наличните запаси до момента, е над 30 години. На територията на община Трън няма друг подобен инвеститор с дългосрочна и устойчива програма за развитие, в която да са включени трите основни компонента на устойчивото развитие, според Европейската комисия – икономическа, екологична и социална отговорност.


Ефект на национално ниво


Проектът за златодобив в Трън ще доведе и до ефекти на национално ниво по отношение на заетостта. През трите етапа на развитието си, той ще генерира съответно 129, 157 и 256 нови работни места във фирми-подизпълнители и в предизвикан бизнес.


Изхождайки от инвестиционното намерение, репутацията и опита на инвеститора, натрупани в своята над 50-годишна история, открития и отговорен диалог с местната общност, националните и местни институции и стремежа му към реализация на един модерен, съобразен с местните очаквания екологосъобразния добив води до естественото заключение, че проекта за златодобив в Трън ще носи ползи за всички свои заинтересовани страни, ще прилага най-модерни мерки за опазване на природата и ще превърне община Трън в привлекателно място за живот и бизнес.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Мишо Каменаров
    Здравей г-н Велев, От известно време наблюдавам напъните ти като еколог и си задавам следния въпрос: 1. От кога завършилия търговски техникум IT специалист придоби знания и опит в опазване на околната среда? 2. Помниш ли посещението си в 6-то РПУ София ? Ако си забравил , аз ще те подсетя. Като IT специалист си подържал компютрите на НЦСУ и НЦСП. Помниш ли Десислава Боюклийска? Било е преди време. Тогава увреждайки един сървър и обсебвайки "Хард диск" с цялата фирмена документация си направил опит да ги изнудваш. Опитът ти за изнудване приключва в 6-то РПУ. Освободен си защото тя си оттегля показанията, а и един полицай споменава, че е имал работен контакт с теб... Та да те питам : - Ти сътрудник ли си на службите? Знам ! Не си. Много си глупав и алчен. Помниш ли защо те подгони НАП? Ако си забравил ще ти кажа. С твоя фирма източвахте пари чрез реклама пак от горните две фирми. Помниш ли кой плати за теб в НАП? Но, това е история. Ако си се променил и си станал добър човек, какво правиш с криминалния контингент на гр. Трън ? Къде е "Мусагеница", къде е гр. Трън? Май не си ! Твойте приятели и съмишленици еколози - Десислав Банков, Харалампи Харалампиев и други хубосници са добре известни на МВР. Нали така казвате Вие ченгетата. Харалампи е хубаво момче, мъжко момче с един куп криминални регистрации, ама общински съветник и еколог. Ти да видиш...В България криминалните елементи станаха общински съветници ! За това западат общините. Банков освен , че изнесе преди време един куп роми за скандинавска страна, като евтина работна ръка не е допринесъл с нищо за това общество. За Румяна и за другите еколози не ми се говори.. Свикнахте да живеете от дарения за измислени каузи. През живота си едно работно място не открихте, нито на дете хляб дадохте. Вие ли Асене решавате хората в една община да имат ли работа или не ? Ще дойде ден и ще платите цената, вярвай ми ! И като за последно...Много го харесвам този Патрик бе ! Голям българин нищо, че е холандец. Та преди години Асене, било е през 90-те, твоя приятел Патрик Смитьойс е изпратен от ръководството на завод "8-ми март"- София в гр. Ямбол да помогне за оцеляването на местната фабрика "Тунджа". Холандец, европеец значи можещ човек. Посрещнали го хората с хляб, но за малко да го изпратят с камъни. Патрик набързо продал оборудването на фабрика "Тунджа", тоест досъсипал я. Изпълнителният директор по това време Иван Петков - един почтен човек, получил инфаркт и починал, а Патрик и до днес си е жив и здрав. Задавам си само въпроса, като си ляга нощем и прегръща жена си и децата си дали си спомня за Иван Петков? гр. Перник 20.03.2017г Мишо Каменаров
    Напиши отговор