НАЧАЛО » интервюта

Ерик Рубин: Силно подкрепяме американските инвестиции в България и компаниите, които работят тук

Посолството на САЩ в София не участва в преговори за частни договори между правителството и стопанските субекти. Преговорите по частни договори не са "нещо, в което правителството на САЩ ще играе роля", заяви посланикът на САЩ

fb
3E news
fb
29-03-2018 11:59:00
fb

Посланикът на САЩ Ерик Рубин потвърждава подкрепата на американското правителство за американските компании, инвестиращи в България, съобщиха от посолството на САЩ в София.
     
"Силно подкрепяме инвестициите на САЩ в България и американските компании, които работят тук", е казал Рубин, цитиран в съобщението.
    
Посланик Рубин отбелязва, че посолството на САЩ в София не участва в преговори за частни договори между правителството и стопанските субекти. Преговорите по частни договори не са "нещо, в което правителството на САЩ ще играе роля".
    
Посланикът посочва, че посолството на САЩ насърчава и подкрепя американските инвестиции в България, включително в енергийния сектор. Той заявява, че "AES Марица-изток 1" и "ContourGlobul Марица-изток 3" са пример за истински успешни американски инвестиции в България".

Ерик Рубин посочва многобройните възможности за заетост, създадени за българи от американските топлоелектрически централи в района на Стара Загора. Освен това и двете електроцентрали закупуват гориво, доставено от територията на България, което създава още повече възможности за работни места и подпомага местната икономика. "Американските инвестиции в топлоелектрическите централи "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" създадоха хиляди добри работни места, решиха проблема с енергийния дефицит в България и направиха много за местните общности. Тези централи използват български енергийни ресурси, генерират електроенергия на местно ниво, която е много важна от гледна точка на енергийната сигурност на България", отбелязва посланик Рубин.

"Всички български енергийни проекти, включително проектът АЕЦ "Белене", трябва да вземат предвид бъдещия енергиен пазар в България, енергийните източници и енергийната независимост", добавя той.

Ето какво още казва Н.Пр. Ерик Рубин в интервю за БНТ:

Провеждате ли диалог с българското правителство във връзка с т.нар. американски електроцентрали ("КонтурГлобал Марица-изток 3" и "AES Марица-изток 1" - бел. ред.) и знаете ли какви са неговите намерения?

-  Благодаря ви, че ми давате възможност да говоря пред вашите зрители, и се радвам, че съм отново в Стара Загора - един от моите любими градове в България. Една от причините да съм тук е да посетя двата ТЕЦ-а, които са собственост на американски компании - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", които са пример за наистина успешни американски инвестиции в България. Двете централи са осигурили хиляди добри работни места, помогнали са да се разреши енергийният дефицит на България и са направили много за хората от региона.
Важно е да се каже, че тези централи използват български суровини и произвеждат българска енергия, което е много важно за българската енергийна сигурност. Това е българско електричество, не чуждо електричество. Освен това тези централи са пример за успех, защото се придържат към всички съвременни регулации. Компаниите са вложили десетки милиони левове за подобряване на екологичните стандарти. Те са инвестирали и в болници, училища, клиники и в екологични проекти в целия регион. Аз като американски посланик съм много горд да подчертая този успех.

Водите ли преговори с българското правителство за американските централи?

-  Наясно сме и аз лично знам, че се водят дискусии. Това не е нещо, в което нашето правителство би играло роля. Това се отнася до законодателството на ЕС. Ние сме убедени, че в крайна сметка тези дискусии ще бъдат успешни.

Очаквате ли преразглеждане на договорите между българското правителство и американските централи?

-  Това не е тема, която аз като американски посланик бих дискутирал. Ние естествено силно подкрепяме американските инвестиции в България, подкрепяме американските компании, работещи тук, но не е наша работа да се намесваме в детайлите.

Твърди се, че електроенергията, произвеждана от американските централи, е скъпа и ако преференциалните цени бъдат отменени, компаниите се подлагат на риск?Нарушават ли договорите с централите европейското законодателство?

-  Въпросът с определянето на цените на електроенергията е несъмнено сложен. Отново, това е въпрос на европейско законодателство, но аспектът, който е важно да бъде подчертан, е енергийната диверсификация. И от наша гледна точка това е най-важното, което трябва да се вземе предвид, за България и региона. Това означава диверсификация на източниците - от кои страни идва енергията, но също и диверсификация на формите на енергия. Няма съмнение, че притежаването на местни енергийни източници е много положително за България, както и за която и да било страна - да има свои енергийни източници.

Как виждате енергийната диверсификация и нарастването на относителната енергийна независимост на балканските държави като регион? Това ще засегне ли интересите на американските компании?

- Мисля, че се постига доста голям напредък по отношение на енергийната диверсификация в последните години. Изграждането на интерконектори на природен газ в региона е много важно. Важно е и да се развият възобновяемите енергийни източници. България прави това, но има потенциал да направи още повече.

Правителството на Бойко Борисов се опитва да намери инвеститори, за да възобнови строителството на АЕЦ "Белене". Какво мислите за този проект? Какви биха били според вас икономическите и политическите последици от евентуалното му рестартиране?

-  Това е много сложен въпрос, но отново засяга въпроса за диверсификацията на енергийни източници и въпроса за енергийната независимост. По отношение на който и да било проект, това включва и проекта "Белене", трябва да се отчете какво означава той за бъдещия енергиен пазар на България, енергийните източници и енергийната независимост.

Преди една година казахте, че българите още не са готови за отпадане на визите за САЩ. Какво ще кажете сега?

-  Вярвам и съм убеден, че в бъдеще ще можем да отменим визовите изисквания за българските граждани. Но това не е нещо, което ще се случи в близко бъдеще. Ние имаме закон за безвизово пътуване, който е много конкретен и България все още не отговаря на неговите изисквания. Но правим всичко възможно да облекчим кандидатстването за виза и да издаваме десетгодишни визи на възможно най-много хора. Също така даваме възможност за подновяването на визи, без дори да се идва до София. Трябва да отбележа и че повече от 85% от кандидатите получават визи. А за студентите, кандидатстващи по програмата за работа и пътуване в САЩ, одобрението е над 90 процента. Досега повече от 100 000 български студенти са участвали по тази програма.

Как ще коментирате случая "Скрипал"?

- Мисля, че обединеният отговор на Съединените щати, EC и други страни по света е признак за сериозността на тази ситуация. Мисля, че най-важното е да се даде ясен знак, че нашите страни са заедно в подкрепата си за Великобритания. И отговорът тук, в България, също изразяваше подкрепа. Мисля, че е важно, че всички ние сме обединени заедно в този отговор.


Цялото интервю с посланик Рубин - гледайте във видеото на сайта на БНТ: https://www.bnt.bg/bg/a/energetika-i-diplomatsiya-poslanikt-na-sashch-v-blgariya-erik-rubin-29032018

 

американски инвестиции
България
посланик на САЩ
Ерик Рубин
ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово"
ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"
европейско законодателство
електроенергия
диверсификация
По статията работи:

Галина Александрова