НАЧАЛО » интервюта

Няма да бъдат давани държавни гаранции за 7-ми блок, според сега подготвяното споразумение

Президентът на "Уестингхаус" Дани Родерик е изразил пред премиера в оставка Пламен Орешарски опасенията си от забавянето на работата по новата ядрена мощност

fb
3E news
fb
29-07-2014 06:51:00
fb

Не е предвидено да се дават държавни гаранции за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. В подготвяното в момента споразумение между американската „Уестингхаус“ и Българския енергиен холдинг не може да има държавни гаранции. Това обясни пред БНТ президентът и главен изпълнителен директор на „Уестингхаус“ Дани Родерик, който е на посещение у нас днес.

Той обясни, че е имал срещи с представителите на всички политически партии у нас и всички са се съгласили, че проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е от съществено значение за енергийната сигурност на страната. По какъв начин точно ще бъде подготвено финансовото споразумение ще стане ясно след като това бъде уточнено между акционерите, стана ясно още от изказването на Родерик.

Освен с политическите партии президентът на „Уестигхаус“ имаше среща днес и с премиерът в оставка Пламен Орешарски. Кабинетът подкрепя проекта за 7-ми блок на „АЕЦ Козлодуй“, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет след като цял ден твърдяха, че не знаят за подобна среща.
Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата, е заявил министър-председателят в оставка Пламен Орешарски. Той отбеляза одобрението си за извършената дейност до този момент по проекта и подчерта, че това е предпоставка следващото правителство да го препотвърди. „Убеден съм, че проектът е добър“, добави той.

„Оценявам подкрепата, която сме получили досега“, е заявил и Родерик по време на срещата. Той изрази увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България. От „Уестингхаус“ са отбелязали и опасенията си от забавяне на проекта и изразиха желание работата по него да продължи. Според Родерик е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност, независимо от политическия цикъл.

На срещата е присъствал и енергийният министър в оставка Драгомир Стойнев.

Цената за строителството е малко над 5 млрд. долара, без ескалацията

Цената на проекта вече бе обявена малко над 5 млрд. американски долара, каза още Родерик по време на интервюто си за БНТ. По думите му това е възможно най-ниската предлагана цена за подобен проект. В момента обаче се доуточняват финансовите параметри на споразумението. Припомняме, че подготвяното предложение за споразумение в момента предвижда „Уестингхаус“ да влезе като акционер в АЕЦ „Козлодуй Нови мощности“ с 30-процента участие. След като бъде изграден проекта след десетина години американската фирма ще излезе от проекта. Целта ни е да направим тук не един американски проект, а това да бъде изцяло български проект, обясни още Родерик. Това е и причината да се търсят основно български подизпълнители, за да може веригата за доставки да бъде предимно с родни фирми.

Реалната цена на проекта при подписване на EPC договор наистина е малко над 5 млрд. долара, обясниха независими източници пред 3eNews. Към таци цена обаче се добавят и около 30% допълнителни разходи, които държавата трябва да направи по проекта. Това веднага ще оскъпи строителството на блока до 6,2-6,5 млрд. долара. Освен тези разходи по време на строителството, което ще продължи около 10-12 г. трябва да се добавят и ескалационни индекси, които са около 5% от сумата на проекта. Така страната ни се оказва, че вероятно ще даде малко под 7 млрд. долара за строителството само на един ядрен блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

Самият Родерик днес обясни, че е по-ефективно ако бъдат построени два блока, защото единия допълва другия, но този въпрос трябва да бъде решен от правителството.

Президентът на „Уестингхаус“ е убеден, че няма да бъдат направени допълнителни разходи, които да оскъпят проекта за в бъдеще по време на неговото строителство. Той добави, че американската експортна банка Ексимбанк твърдо застава зад проекта. Отпускането на подобен заем обаче може да бъде направено единствено от президента Барак Обама, каза още Родерик.

Според него българската държава ще има голяма полза от този проект, който ще създаде много нови работни места. Американската компания не е правила пазарен тест дали цената на електроенергията от 7-ми блок ше бъде конкурентоспособна. Тази работа трябва да бъде свършена от българското правителство. Ние обаче сме убедени, че цената на електроенергията ще бъде добра за българския народ.

Уестингхаус
7-ми блок
Дани Родерик
Пламен Орешарски
държавни гаранции
По статията работи:

Георги Велев