НАЧАЛО » интервюта

Новак: През 2020 г. ще обсъждаме излизане от сделката от ОПЕК+

Руският енергиен министър смята, че споразумението между „Газпром“ и „Нафтогаз“ е базирано на взаимно изгодни условия и за двете страни

fb
3E news
fb
27-12-2019 12:12:08
fb

Русия през 2019 г. е увеличила добива на петрол с 0,7 % - до 550 млн.тона, което е исторически рекорд. Това заявява в интервю за телевизия „Россия 24“ министърът на енергетиката на страната Александър Новак. По отношение на добива на газ той уточнява, че увеличението е с 1,7 % - до 738 млрд. куб м. Според него дела на руския газ в Европа е от порядъка на 45 %, нараствайки с няколко процента.

Припомняме, че дела на „Газпром“ на пазара на ЕС през 2018 г. е бил 36,7 %.

В същото време Новак коментира, че ограничаването на нефтодобива в рамките на сделката ОПЕК+ не е вечен процес и все някога ще трябва да бъде взето решение за излизане от нея, така че страната да запази дела си на пазара. Според него през 2020 г. предстои обсъждане на такова решение. По-рано то също е било на дневен ред.

„Смятам, че сделката не е вечна, тя показа положителният си резултат през 2017-2019 години. През този период не само ограничавахме добива, но го увеличавахме в периодите, когато бе необходимо да се обезпечи необходимото потребление, например през 2018 г. Като цяло самата координация влияе достатъчно позитивно на пазара. Може би за пръв път в историята, когато страните от ОПЕК и извън ОПЕК се  договарят виждаме, че пазарът реагира добре на такива споразумения, волативността намаля, инвестициите в сектора се върнаха и ми се струва, че цените, които се запазват на пазара удовлетворяват и потребителите, и производителите“, заявява Новак.  
„Що се касае за ограничаване на добива, още веднъж ще  повторя, че това не е вечен процес и ще е  е необходимо да вземем решение за постепенно излизане, за да може да запазим дела си на пазара, а и, за да може компаниите ни да обезпечават и реализират перспективните си проекти. Мисля, че ще обсъдим това и през тази година“, е заявил още Новак.

Министърът заявява, че през предстоящата 2020 г. не трябва да има опасения от спад на цените на петрола до нивото от 30 долара за барел. „Не мисля, че се очакват такива цифри. Днес пазарът е много по-балансиран и виждаме, че волативността е достатъчно ниска. Още повече, че външните шокове през последните няколко месеца не са така много, както бе в началото на годината. Виждаме доста по-стабилна ситуация, въпреки че има несигурност по отношение на добива в Либия, Венецуела и Иран, но някои промени в добива, или политически такива в тези страни могат да повлияят силно на пазара“, заявява той и допълва, че „към днешна дата има стабилност“. „Както виждате през зимния период цената се държи на ниво от 60 долара за барел. Това е много позитивно. Следователно през следващия период – летния, може би търсенето вече ще започне да расте, ще се появят летните потребители, автомобилистите, които ще обезпечат този ръст. Затова не виждам засега някакви критични моменти, които биха повлияли силно на пазара“, подчертава Новак.

„Освен това през март ще обсъждаме с колегите си от ОПЕК+ ситуацията на пазара и какво да правим със споразумението, което е със срок на действие до 1 април. Защото, ако е необходимо  да се увеличи производството, това е и една от възможностите за осигуряване на нарастващото търсене на пазара“, добавя той.

От 1 януари 2020 г. страните от ОПЕК+ трябва до април 2020 г. да държат нивото на производство на петрол на ниво не по-ниско от 1,7 млн. барела на ден от нивото от октомври 2018 г. Освен това Саудитска Арабия допълнително намалява добивът си с 400 хил. барела на ден.

Като цяло очакването на министърът на енергетиката Александър Новак е пазарът на петрол през 2020 г. да остане стабилен.

Новак коментира и условията по договорите между  „Газпром“ - „Нафтогаз“.

Услугата на „Нафтогаз“ за транзита на газ за „Газпром“ ще се осъществява при взаимноизгодни и взаимно приемливи условия за двете страни, смята Новак. В отговор на въпрос дали вече са определени тарифите и дали ще се наложи Русия да плати два пъти повече за транзита на газ, той отговори, че „Това не е така“.

„Между „Газпром“ и „Нафтогаз“ ще бъде сключен договор за оказване на услуги от компанията, която ще организира транзита. Това са търговски споразумения. Те са взаимно изгодни и за двете страни“, каза той.


Руският енергиен министър заявява също така готовността и за доставка на електроенергия и изразява надежда, че Киев ще отмени забраната за внос.

Преди дни, както стана ясно, президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа закон за забрана на продажбата или доставката на електрическа енергия внос от Русия по двустранни договори на вътрешния пазар на страната. Новак пък определи това решение като „нерационално“. Експертите припомнят, че Украйна от доста време не внася ток от Русия и едва през октомври тази година е имало малък внос.

 

ОПЕК
ОПЕК+
споразумение за ограничаване добива на петрол
газов пазар
Газпром
Нафтогаз
Александър Новак
По статията работи:

3E news