НАЧАЛО » интервюта

К. Стаменов: Не позволяваме на пазара да диктува в какво да се инвестира в сектор "Енергетика"

fb
3E news
fb
25-01-2017 05:29:00
fb

Това, което се наблюдава в сектор "Електроенергетика" и дори в сектор "Природен газ" е, че дълги години ние отваряме пазара на електроенергия. В този сектор все още има интерес политиците да определят къде да се инвестира. Това обясни пред БНР Константин Стаменов, председател на УС на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори. Той припомни, че винаги в един такъв период на студени дни се включва веднага политическа реторика, че ни трябва нова мощност в АЕЦ "Белене“ и така нататък.

„За да се стигне в този сектор до една нова голяма инвестиция, трябва да се намерят къде са потенциалните възможности за спестяване на електроенергия и дали по най-добрия начин се управлява електроенергетиката“, допълва експертът.

По думите му трябва да се даде възможност на потребителите да участват в търг на електроенергийния системен оператор, за да могат да договарят условия, при които електроенергийният системен оператор да активира или деактивира съответни потребители и по този начин да намали или да вдигне товара, в зависимост от това, което е нужно на електроенергийната система.

По отношение на състоянието на значими язовири у нас за производство на електроенергия министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева обясни, че няма проблем със съоръженията. Язовирите не са празни, но са подготвени да поемат очакваното снеготопене в следващите месеци. Проблеми с напояването и доставките на вода в следващите месеци не се очакват, категорична бе Василева.

Константин Стаменов
инвестиции
Енергийна ефективност
По статията работи:

Георги Велев