НАЧАЛО » интервюта

Крехкият успех на Нафтогаз

fb
3E news
fb
20-03-2018 10:02:00
fb

By Fabrice Deprez in Kyiv, intellinews.com

Реформирането на държавната газоснабдителна компания на Украйна е като да се прави операция, твърди Юрий Витренко, търговски директор на "Нафтогаз". Той прави медицински аналогии, сравнявайки компанията с човешкото тяло и казва, че целта му е да я превърне в "здрав, годен човек".

Но той също внимава да не надхвърля постиженията на компанията през последните три години: "Ние спряхме кървенето, не сме в интензивното, но все още има нужда от много рехабилитация", казва в ексклузивно интервю за електронната медия IntelliNews Юрий Витренко .

В началото на март Нафтогаз се озова в средата на още една газова война с руския газов монополист "Газпром". Нафтогаз спечели дългогодишно арбитражно дело в Стокхолм и съгласно неговото решение, руският газов гигант трябва да плати $ 2,56 млрд. компенсация за прекомерно натоварване на газ и неплащане за газов транзит през Украйна към западните му клиенти. "Газпром" изглежда ще откаже да плати и заплашва да прекъсне споразумението си за доставка и транзит с Украйна на следващия ден ( вече е факт.. Бел ред.).

Понижаването на цената на природния газ се равнява на 8% от БВП, а дългът на компанията тежеше сериозно на бюджета. Но с настойчивите указания и помощ на Международния валутен фонд компанията претърпя драматична трансформация: тарифите са увеличени и днес Нафтогаз плаща на държавния бюджет $ 3,8 млрд. под формата на данъци и дивиденти, което го прави най-големият данъкоплатец в страната. Сега той се развива в разработването на нови газови находища и обеща през януари, че се надява да направи Украйна до 2022 г. независима в газовия сектор.

Витренко ръководи една от най-зрелищните промени в постреволюционна Украйна, като помага стратегическата газова компания от корумпиран държавен монопол да се превърне в печеливша фирма. На въпроса дали е очаквал този резултат, когато през 2014 г. е заел поста си, Витренко откровенно отговори „Не, не съм”.

В интервюто откровенно се коментират и анализират факти и обстоятелства за:

-„газовата война” с руският монополист Газпром;

- за арбитражните решения и тяхното изпълнение, както и техният отзвук в реалната политика и взаимоотношения между двете страни – Русия и Украйна, и двете компании;

- за подобряването на финансовото състояние на компанията. Преди революцията от 2014 г. Нафтогаз рутинно се описва като "черна дупка" на държавния бюджет на Украйна, с дефицит до 5,7% от БВП на страната. Само две години по-късно газовата компания се похвали с печалба от около 984 млн. долара, първата по рода си от пет години, и стана най-големият вносител в държавния бюджет.

- За икономическия спад в страната в периода 2013 – 2015г. През 2016 г. и 2017 г. Украйна напълно спря да купува руски газ, което в съчетание със спада на потреблението на газ, последвало големия икономически спад в страната (между 2013 и 2015 г. потреблението намаля от 50,4 милиарда кубически метра на 33,8 милиарда кубически метра), отразило се на финансовото състояние на компанията. "Преди това пари течеха от Украйна до Газпром ", каза Витренко. "Сега получаваме $ 2.5 млрд. от Газпром " за транзитните услуги, без да купуваме газ, така че това е нетен приток.

- За продължителна борба между Нафтогаз и политическия елит на Украйна, което, според наблюдатели, доведе до значително забавяне на темпа на реформата. Конфликтът между Нафтогаз и украинските власти става все по-силен през 2017 г., тъй като независимият надзорен съвет, назначен през предходната година, се оплаква от силна политическо намеса.

Някои наблюдатели предупреждават, че цялостният план за реформа може ефективно да бъде замразен до следващите президентски избори през 2019 г.

Вятърът на промените не е изненадал Витеренко, който твърди, че е логична последица от реформата: "украинските елити се страхуват от тази реформа, защото осъзнават, че правилната пазарна реформа означава, че те са извън бизнеса, защото бизнес моделът им не е да бъдат конкурентни, а да крадат от правителството."

Корупцията остава също така проблем за компания, която някога е била един от основните канали на украинския елит за мръсни пари: през 2014 г. разследване на Ройтерс установава, че украинският олигарх Dmytro Firtash е можел да направи до $ 3 bil чрез закупуване на газ от "Газпром под пазарни цени "и продажбата му на Нафтогаз.

Според повечето наблюдатели такива корупционни сделки вече са прекратени, а Витеренко твърди, че компанията се е справила с един от основните източници на вътрешна корупция при доставката на оборудване.

"Ние бързо осъзнахме, че вътрешните борби срещу собствените интереси могат да бъдат по-трудни от взаимоотношенията с "Газпром "или външни сили", каза Витренко. "Ето защо, ако сравним Нафтогаз с други компании, за които работих, като PwC или фондове за частни капиталови инвестиции, ние все още сме далеч от тези стандарти."

Нафтогаз
газов пазар
Украйна
Юрий Витренко
газова война
Газрпром
По статията работи:

Галина Александрова