НАЧАЛО » интервюта

Кремен Георгиев, АТДБ: КЕВР и Министерството на енергетиката направиха много за нормалното функциониране на топлофикационния сектор

fb
3E news
fb
09-06-2020 03:08:14
fb
Кремен Георгиев снимка: бТВ

Предвижда ли се поскъпване на парното от 1 юли и защо, г-н Георгиев?

- Не, няма да има поскъпване, следващият отоплителен сезон ще бъде по-евтин от предходния. В обществото настъпи  едно объркване относно цените, което според мен, беше  плод на прекалено експертното говорене на хората от КЕВР. Материята е много специфична и  понякога е  трудно  да се  „преведе“ на език разбираем за всички.  За това „объркване“ сред хората  се погрижиха и някои политически оцветени, бих казал, класически „псевдоексперти“ по енергетика, които се опитаха да нагнетят изкуствено политическо напрежение.

Какво всъщност беше направил КЕВР?

- Регулаторът просто беше направил съпоставка с цената на природния газ, която действа в момента и прогнозира бъдещата годишната средна стойност за периода 01.07.2020 г.- 30.06.2021 г. Според новата методика, залегнала в закона, цените на топлинната енергия не се определят на тримесечие, а от годишна прогнозна цена, както е при електрическата енергия.

Разбра се, че предстои избор на нови членове на КЕВР, как оценявате дейността на този орган до момента?

- Смятам ,че досегашният  състав на комисията, направи много за нормалното функциониране на българската енергетика. Мисля, че като председател, човек като Иван Иванов беше изключително полезен, със своя спокоен и експертен стил на работа.  КЕВР е независим регулаторен орган, но смятам че се получи много добро сътрудничество  между него и Министерството на енергетиката.  За това голяма роля имат г-жа Теменужка Петкова и силният екип, който тя сформира в министерството.

Казвам това не случайно, аз дълго време съм енергетик и помня периоди преди 2014 година, когато тогавашната ДКЕВР произвеждаше основно хаос и нанесе големи щети на цялата българска енергетика.

Ние българите като цяло ,за жалост сме, късопаметни, но аз помня добре  „батака“ в този сектор преди години и за това мога положително да оценя неговото състояние днес.

Очаква ли се в дългосрочен план да расте цената на природния газ?

- Според досегашните изчисления на КЕВР цената на природният газ в дългосрочен план ще расте поетапно през предстоящия регулаторен период. Разчетите на Комисията показват, че ще е средно около 31 лв./MWh.

Трябва да си дадем сметка, че прогнозирането на цената на синьото гориво е нещо много трудно, заради пандемията с COVID 19. Дълго време се движеше в рекордно ниски нива. Това беше породено заради коронакризата  и намаленото търсене през последните месеци. Сега се очаква да настъпи известен икономически растеж и повишение на потреблението на газ, което евентуално би вдигнало цената на международните пазари. Сами разбирате обаче, че една вторична вълна на този вирус, може да доведе отново до икономическа стагнация.

Казвам това, за да се разбере, че е много трудно да се правят точни прогнози за цената на природния газ в бъдеще.

Г-н Георгиев, как ще коментирате препоръката на омбудсмана Диана Ковачева,  която настоя ремонтите по топлопреносната мрежа да бъдат преустановени по време на пандемията?

- Всяка една топлофикация извършва планирани ремонтни дейности през летните месеци, защото тогава парното е спряно. В този период имат възможност да работят спокойно, без да се притесняват, че могат да оставят абонатите си без отопление. Отделно тези ремонти се правят с цел да се подобри състоянието на топлопреносната мрежа и абонатните станции, за да могат те да бъдат в изправност през зимата. Тази подготовка е важна, за да се снижи до минимум възможността за аварии по време на отоплителния сезон. По-добре ремонти през лятото, отколкото през зимата. Разбира се, препоръките на г-жа Ковачева в голямата си част са основателни и тя по Конституция е призвана да брани правата на гражданите. Мисля, че Топлофикация СОФИЯ се съобрази с някои от нейните виждания  и отложи и намали значително времетраенето на ремонтите.

Виждам, че топлофикация се опитва да извършва тези подобрения в кратък период, за да не създава дискомфорт на клиентите си.  По-големи  ремонти се правят на части, през определено време.

Разбирам притесненията на абонатите, че по време на епидемия е важна топлата вода, но единственото, което  искаме е през зимата да имат парно. Смятам, че навсякъде в страната ще се намерят балансирани решения, така че гражданите да не са лишени от топла вода дълго, но топлофикациите да могат да си направят ремонтите . Това са реалностите за топлопреносната мрежа в България. Искрено се надявам в бъдеще да има сериозни инвестиции в тази област и цялостна държавна политика, която веднъж завинаги да приключи темата с вечните летни ремонти.

АТДБ
топлофикационни дружества
КЕВР
Министерство на енергетиката
цени на природен газ
цени на парното
По статията работи:

3E news