НАЧАЛО » интервюта

Константин Стаменов: Енергийната борса няма да намали таксите по сметките за ток

Енергийната борса е елемент от развитието на пазара, но не е целият пазар

fb
3E news
fb
07-10-2015 12:27:00
fb

 

Енергийната борса няма да намали таксите по сметките за ток. Те ще останат същите.  Това коментира пред БНР председателят на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов.

 

Енергийната борса ще бъде държавна. Очаквам, че там ще се търгуват от 10 до 20% от електроенергията, която и в момента се търгува, но предимно по дългосрочни договори. Това ще подпомогне пазара на балансираща енергия. Борсата е един елемент от развитието на пазара, но в никакъв случай не е целият пазар, каза Стаменов. 

Той  обясни принципа на функциониране на енергийната борса чрезаналогия е със зеленчуците :

„Всички знаят, че на Женския пазар в София зеленчуците са едни от най евтините, но не всеки отива да си купи оттам. Някои си купуват от кварталния магазин. По същия начин енергийната борса ще даде възможност на търговците на електроенергия, на производителите и на стопанските потребители  да  продават свободни количества електроенергия или да си закупуват недостигащи количества, но в никакъв случай основни количества“, заяви той.

Цената на електроенергията през следващата година би трябвало да се определя изцяло от пазара и да няма регулирани цени, смята Каменов.

Той допълни, че „следващият елемент от развитието на пазара ще бъдат почасови сделки. Те ще се търгуват на борсата, но в никакъв случай това няма да представлява целия пазар. Борсата ще даде възможност за развитие на продуктите, които се предлагат на електроенергийния пазар – нощно потребление, дневно потребление и т.н, и ще даде възможност на т.нар. „спотова търговия“ – в реално време

Дори и битовите потребители да  купуват енергия на борсата, мрежовите такси и другите компоненти в сметката им, които в момента са около половината от цената, ще останат същите, коментира Стаменов.

 

енергийна борса
БФИЕК
Константин Стаменов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева