Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България: Винаги сме казвали, че обсъждаме и двата варианта – излизане от България и оставането тук

Карел Крал
Източник: unwe.bg

ЧЕЗ Разпределение планира инвестиционна програма от близо 90 млн. лв. за следващата 2018 г. Един от най-мащабните проекти, на който ще бъде дадено начало е свързан с монтиране на дистанционни електромери в Перник, Банкя, Владая и Мърчаево. Проектът обхваща и реконструкция на мрежата и е дългосрочен (поне за срок от 5 г.), като общата инвестиция в него се изчислява на сумата от 50 млн. евро.


Господин Крал, можете ли да ни кажете нещо повече за избор на купувач на активите на ЧЕЗ?

Както винаги, не мога да коментирам нещо повече от съобщението от Прага, защото преговорите се водят там. Ние не участваме в преговорите и може да коментираме само ако имаме някакви въпроси  към нас. Официалното съобщение от Прага е: Искаме да вземем решение до края на годината. Но повече не мога да ви кажа.

Във връзка с отстраняването на „Фючър енерджи“, очаквате ли някакви предизвикателства пред енергийния пазар през следващите години?  Това би ли повлияло върху продажбата на активите ви в България ?  

Бих разделил този въпрос на две части. Едната касае  ситуацията на пазара, а втората - процеса на продажба и решението за излизане от България.
Казусът с „Фючър енерджи“ не е свързан директно и колегите в Прага трябва да преценят. Официалното съобщение от тях е, че преговорите вървят както досега. Няма никакво влияние от това. За мен лично, по-интересен е въпросът със ситуацията на пазара след излизането на „Фючър енерджи“ от пазара. Аз съм убеден, че това ще се наблюдава и в бъдеще. Това не е последното, което ще се случва. Защото ситуацията на пазара е много сложна и знаете много добре, че цените на тока на едро се повишават през последните месеци. Така е навсякъде в света – в Германия, Унгария и Румъния цената се повишава. Търговците, които нямат коректен риск мениджмънт може да акумулират повече загуби. Това се случва навсякъде по света. В Чехия също имаше фалит на търговци, а също и в Румъния. Бих казал, че не е нещо ненормално.

Бихте ли споделил нещо повече за инвестиционната програма на ЧЕЗ Разпределение за следващата година ?

Точна сума в момента не  да ви кажа, но е ясно, че инвестиционната програма за 2017 г. бе най-голяма. (130 млн. лв.). Най вероятно тя няма да се повтори в такъв мащаб през следващата година, но планираните суми са близки до тези от настоящата година. До края на месец март трябва да внесем инвестиционната програма за следващият регулаторен период в Комисията за енергийно и водно регулиране, а от регулатора зависи какви инвестиции ще одобри. Ако одобри инвестиционната програма в предвидения вариант ще работим в бъдещето по него.

Колко време би отнела една евентуална сделка за активите на ЧЕЗ - от решението до финализирането и през това време как ще продължи изпълнението на одобрена инвестиционна програма?

Това също не мога да коментирам, тъй кто не съм запознат с детайлите.  Това зависи от постигнатото разбирателство. Подобна сделка, от подписване на договор до така нареченото затваряне отнема няколко месеца. Какво ще се случи през този период обикновено се урежда в договор. От моя гледна точка мога да ви кажа, че ЧЕЗ Разпределение ще продължи да изпълнява дейностите си свързани с ежедневния бизнес, с изпълнение на инвестициите. Защото ЧЕЗ не е единственият собственик. Да, ние сме мажоритарен  собственик, но има и миноритарни такива. Освен това имаме и лицензионни задължения, текат регулаторни проверки и ние извършваме ежедневната си дейност.

Разглеждате ли възможността за оставане в България ?

От самото начало винаги сме казвали, че разглеждаме и двата варианта. Защото от самото начало казахме, че процесът не е стартирал от нас. Имаше интерес от потенциални купувачи. Тъй като сме публично дружество имаме нужда да прегледаме и оценим офертите, а след това решението ще се вземе от мажоритарния собственик. От самото начало казахме, че си представяме  и двата варианта и затова вървим към нова инвестиционна програма и изпълняваме настоящата, предвид възможността и за оставане.

Какъв ще е следващият мащабен инвестиционен проект ?

Голям по мащаб проект е полагането на кабел „Драгалевци“, който започва от мола „Парадайз“ към подстанция „Витоша“ до НДК. Това е планирано за следващата година. Трябва да е ясно, че за една година може да подменим само част , защото в момента когато се полага кабел в едната част ,другата част на мрежата трябва да осигури захранването навсякъде. Не може да се промени всичко в един момент и в една година.

Кога ще бъде финализирана сделката с ТЕЦ „Варна“

Ние не сме участник в процеса, но доколкото знам сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Решение се очаква, но не мога да ви кажа кога.

 

В интервюто са използвани въпроси и на други медииКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари