Инж. Иван Андреев, БМГК: Прави се опит за груба манипулация на общественото мнение в община Трън

Мина „Злата“ никога не е била уранова, в нея винаги се е добивало злато и е затворена като златна мина, твърди в своя позиция изпълнителният директор на Българска минно-геоложка камара

Иван Андреев
Източник: БМГК

Във връзка с публикувана информация от множество медии на 09 и 10.02.2017 г. относно решение на Общински съвет Трън за провеждане на местен референдум за бъдещето на добива на полезни изкопаеми на територията на общината, бих искал да изразя категоричното си несъгласие с методите за подвеждане на общественото мнение от Сдружение „Трън“, както и да споделя факти, които са от значение за обективното отразяване на ситуацията в общината. Това заявява в своя официална позиция изпълнителният директор на Българската Минно-геоложка камара /БМГК/ инж. Иван Андреев. Публикуваме становището без промени.

На първо място Сдружение „Трън“ подава информация, която не е адекватна, без дори да има право да подава тази информация от името на Общински съвет Трън. Смятам, че по този начин целенасочено са подведени множество медии – печатни и електронни. Конкретно в изпратения от Сдружение „Трън“ текст за гласуваното решение за референдум се посочва „стара уранова мина“. Това твърдение е категорично невярно! Старата затворена през миналия век мина в Трън е златна. И винаги е била златна. Лично проверих в регистрите на Министерство на енергетиката (който е Единният орган за управление на природните богатства у нас) и там няма заведен уран в баланса на запасите на Република България на това място. Няма. Това е. И колкото и да се иска на някого да не е така, фактът не може да се промени.

Но от Сдружение „Трън“ разчитат на максимата, че една лъжа казана сто пъти става истина. В резултат, изпратената информация е публикувана от над 20 медии. За да се избегне умишлено заблуждаване на аудиторията, призовавам всички медии да обръщат внимание на своите източници.

Още веднъж  изразявам своето крайно несъгласие с тези обезпокоително неетична практика. Според мен:
-   Решенията и всякаква друга официална информация от Община Трън не трябва да се използват и изкривяват от трети страни (инициативни комитети, сдружения, клубове по интереси, кръжоци и др.) за манипулиране на общественото мнение.

-   Позиции, мнения, становища, новини от инициативни комитети трябва да се подписват от инициативните комитети, за да са наясно медиите кой е източникът на информацията им и да го посочват.

-   Това особено се налага, когато в текста се посочват неверни факти. Цитираната мина „Злата“ никога не е била уранова мина. В нея винаги се е добивало злато и е затворена като златна мина. Беше в учебниците по география като най-голямата златна мина в България.

Като заинтересована страна от казуса за бъдещето на добива на полезни изкопаеми в община Трън, Българска минно-геоложка камара разпространи текста на мое интервю, дадено за Българско национално радио на 26.01.2017 г., до всички свои медийни контакти (близо 500 контакта) и го публикува на уеб-страницата на Камарата (линк тук). В него изрично се посочва, базирано на факти, че мина „Злата“ е била винаги златна мина.

Предстои информационна кампания с аргументи на двете страни на референдума в община Трън. С оглед обективното отразяване на позициите на двете страни, както – и най-вече - с обективното информиране на жителите и гостите на община Трън и на гражданите на страната, разчитаме на медиите да проверяват всяка получена информация, дали отговаря на фактите.

Проблемът, на който се натъкваме е, че темата по добива на полезни изкопаеми е специфична и изисква експертиза, която не е достъпна до големи групи от хора, в т.ч. и от представителите на Инициативните комитети и групи против златодобива в Трън. Затова и местните жители на общината и други заинтересовани от темата групи и граждани са лесни за манипулиране чрез посочване на всяващи страх и несигурност за бъдещето твърдения. Още по-голям проблем е, че хората трудно могат да проверят всяка информация и при решенията си се осланят на емоции, изкуствено създадено доверие, хипотези, изкривени факти и т.н.

Всички разбираме, че ролята на медиите е изключително важна и отговорна. Нека не злоупотребяваме с темата за референдума в Трън. Тя не е просто новина, която е интересна за проследяване. За БМГК това е кауза да отстоява възможността за устойчив и носещ ползи за местното население добив на полезни изкопаеми, който да се извършва при спазване на всички закони, да опазва природата и здравето на жителите и гостите на Трън.

За жителите на общината въпросът е от значение, защото само чрез добив на полезни изкопаеми ще може да се осигури поминък, по-високи доходи и значително по-висок стандарт на живот. Това обаче, е в сила за хората, живеещи в община Трън. А множеството от членове на инициативите против златодобива не живеят постоянно там. Какъв ли им е мотивът тогава?!
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари