НАЧАЛО » интервюта

Иван Хиновски: Да се създаде стабилизационен фонд за стопяване на дефицита и реформи в енергетиката и

Има интерес от западни компании да купуват зелена енергия от България, съобщи председателят на БЕМФ

fb
3E news
fb
08-01-2015 03:42:00
fb

Не може едно голямо, ключово дружество (НЕК - б.ред.) да потъва, да има устойчив тренд към нарастване на дефицита и да казваме, че ще запазим цената на тока. Това каза председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски в интервю за БНР. Той прогнозира допълнително поскъпване на тока през лятото.

"Мерките, които предприема Министерстото на енергетиката, са необходими, но са меки мерки. Те няма да решат големия дефицит в системата и особено дефицита на НЕК, защото каквото и да се постигне в преговорите с американските централи, то няма да бъде радикално", коментира Хиновски.

По мнението на експерта, решението е излизане на българската електроенергия навън. "Трябва да се предложат мерки за търгуване на българските зелени производители, зелената енергия може да бъде изнасяна навън. Има интерес от западни компании да купуват зелена енергия от България", допълни той.

Според Хиновски, е наложително да се създаде стабилизационен фонд за реформи в енергетиката. "За този фонд, по наша информация, ще помогнат и Световната банка и Европейската банка и много български банки", каза той.

Председателят на БЕМФ подчерта, че без такъв фонд от 200-300 млн. лева, който "да подпре" НЕК в тази криза, проблемът с дефицита няма да бъде решен.

Хиновски определи като много мека предложената мярка за финансова дисциплина в държавните енергийни дружества и намаляване на загубите в НЕК. "Може да се приложи такава мярка, но въпросът е с колко здрава ръка ще се пипа, защото от структурирането на българската енергетика от 1989 година насам, щатовете непрекъснато растат. Независимо кое правителство идва и с какви намерения е то, разходите се раздуват". 

Според експерта, "ЗОП-ът в сегашния си вид е изключително вреден". Той повишава разходите на дружествата. Процедурите са изключително тежки, обясни Хиновски.

За декемврийските сметки за ток той коментира: "Има две причини сметките да бъдат по-високи. Първата причина е, че има повишение на цената с 5%. Втората причина е, че този месец беше много студен, т.е. реално повишено потребление като количество е налице".

дефицит в електроенергийната система
цена на тока
БЕМФ
зелена енергия
стабилизационен фонд за енергетиката
По статията работи:

Галина Александрова