НАЧАЛО » интервюта

Иван Генов: Бъдещето на атомната енергетика е в пасивните системи за безопасност

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" все още е оптимист за АЕЦ "Белене"

fb
3E news
fb
03-03-2014 06:54:00
fb

Господин Генов, вие бяхте в САЩ заедно с министъра на енергeтиката Драгомир Стойнев и на място се запознахте с технологията на АР 1000. Бихте ли пояснил каква е разликата с реакторите от същото поколение?

Нека съм ясен - технологията АР 1000 не може да се сравнява със сега действащите руски реактори. Технологията АР 1000 може да се сравнява с реактори от три плюс поколение. Има такива и това са, например руските реактори 2006. Такива  реактори от  поколение  три плюс, с мощност 1600 мегавата и 1000 мегавата предлага и френската компания Areva. От  реакторите от поколение три плюс в момента няма нито един, който да работи. Вероятно първият, който ще бъде пуснат в експлоатация от новото поколение реактори ще бъде този на компанията „Уестингхаус” - АР1000, който се строи в Китай.  Искам да кажа, че аз мога да коментирам само по отношение на подхода към системите за безопасност. Ако говорим за сигурност на новото поколение реактори - и руските, и американските, и френските са ново поколение. Те са надеждни, но не мога да кажа кой от тях е по-добър по отношение на надеждност, защото това означава стабилна работа, безаварийна работа, производство на електроенергия. Безопасността е нещо съвсем друго. Безопасността е когато има тежки аварийни ситуации самия обект, атомната централа да има вътрешна способност така да реагира на възникналите ( дори и природни бедствия), че да се запази целостта на ядреното гориво. В това отношение АР 1000 е ново поколение. Това е съвсем нов подход. При АР 1000 всички системи, отнасящи се към безопасността са пасивни и не им е необходима електроенергия  за захранване. На останалите блокове от новото поколение - и руските, и френските,  пасивните системи са повече отколкото в старите, но има и активни системи. Например 5 и 6 блок в АЕЦ „Козлодуй”, имат по-добри показатели, но все пак освен по-голям брой пасивни системи при тях остават и активните системи на безопасност, които се захранват с електроенергия и при пълна загуба на захранването вече тези активни системи губят функциите си. В това отношение АР 1000 за мен като експерт са на по-високо ниво на безопасност. Аз смятам, че това е бъдещето на атомната енергетика – пасивни системи за безопасност. Може да има специалисти, които да кажат, че не са съгласни с мен, но аз излизам с името си и казвам позицията си  като експерт.

Напоследък се повдига въпросът със съвместяването на една площадка на различни технологии – например АР 1000 и сегашните 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”?

Няма никакъв проблем в това отношение. Няма никаква връзка между блоковете. Пети и шести блок ще си работят, а какъв ще е седми блок – АР 1000 или по технология  2006  (три плюс) няма значение. Това практически ще е съвсем различен обект с отделен персонал, който ще го експлоатира и няма никаква връзка и начин блоковете да си пречат един на друг. Не може операторите на едната централа да работят на другата. Имайте предвид, че в АЕЦ „Козлодуй” е имало такава ситуация – например блоковете от 1 до 4 са по технология ВВЕР 440 и  са коренно различни като начин на експлоатация. Те са различно поколение от 5 и 6 блок  и когато работеха не можеше персоналът от малките блокове да работи на големите, нито обратно.  Малките блокове си имаха един персонал, големите – друг. Няма никакво значение и това, че горивото е различно. Например на малките блокове горивото също беше коренно различно от това на големите. Така че няма никакъв проблем седми блок да бъде с реактор АР 1000, осми блок  да е някаква нова технология, която е измислена от друга държава, дори Китай.

Господин Генов, вече има готовност да стартира втори етап от  удължаването на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Ще бъде ли обявен търг и за кои дейности?

За някои от дейностите ще има търг с открити процедури, търг за договаряне, с обявления за други дейности. Ще има и директни преговори с изпълнителя. Става въпрос например за анализите на корпуса на реактора. За тях не може да се прави търг, те ще се направят чрез пряко договаряне с проектанта и научния ръководител. Така че за всичко за което трябва, да ще направим търгове. Има например обаче мерки по подобряване на състоянието на оборудване, което е на конкретни фирми, оборудване, което е инсталирано по програмата за модернизация първо до 2007 г. Такива подобрения ще бъдат направени с фирмата, която ги е направила. Така че за тях няма да има търг, с тях ще има пряко договаряне.

Оптимист ли сте все още за АЕЦ „Белене”?

Винаги ще бъда оптимист за АЕЦ „Белене”. Тя е необходима на България и трябва да се строи. Рано или късно този абсурд трябва да бъде прекратен, централата трябва да бъде изградена, а и там са похарчени много пари.

 

АЕЦ Козлодуй
АР 1000
Иван Генов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева