НАЧАЛО » интервюта

Елизабет Павлова: С обновяване на топлопреносната мрежа „Топлофикация София“ постига ниски разходи за пренос на енергия

Говорителят на „Топлофикация София“ ЕАД, в интервю за предаването „Топлофикация на фокус“ на Радио „Фокус“

fb
3E news
fb
20-11-2019 01:11:54
fb

Водещ: Вие сте с рубриката „Топлофикация на фокус“ – съвместна рубрика на Радио „Фокус“ и „Топлофикация София“. Днес ще говорим за енергоспестяващата политика на „Топлофикация София“. Дружеството работи усилено през последните години за въвеждането на подобни технологии, които осигуряват възможност за оптимизиране на потреблението на топлинната енергия при крайните потребители, един важен акцент. Сега казвам добър ден на нашия събеседник говорителя на „Топлофикация София“ – Елизабет Павлова.

Водещ: Г-жо Павлова, какво представлява системата СКАДА, която спомага за оптимизиране на потреблението на топлинна енергия?

Елизабет Павлова: Системата СКАДА е един много важен елемент във всяка една абонатна станция, която ни дава възможност да контролираме регулирането на абонатните станции и по този начин да следим не само потреблението във всяка една отделна сграда – етажна собственост, но и да можем да даваме предписания на нашите клиенти какви мерки за енергоспестяване биха могли да предприемат, така че да бъдат оптимизирани максимално техните сметки за парно и за топла вода, без разбира се това да се отразява на техния комфорт. Принципно, програмата за въвеждането на системата СКАДА в абонатните станции е един мащабен проект, който е предвиден за реализация в продължение на няколко години и в който ще бъдат инвестирани доста средства на дружеството. Чрез тази система ние бихме искали да постигнем две неща – от една страна да успеем да оптимизираме потреблението на топлинна енергия във всяка една сграда и от друга страна да формираме активни клиенти, които да бъдат не само наши потребители, но и наши партньори. Тъй като системата СКАДА на практика дава възможност да се наблюдава работата на всяка една абонатна станция в реално време – да се проследяват движението, отклоненията в режима на работа и своевременно да се правят и съответните корекции. Още повече, че клиентите биха могли, заедно с експертите на дружеството, след като разгледат анализите, които ние ще направим и можем да им предоставим, да предложим един по-оптимален вариант за работа на абонатната станция, така че клиентите да могат не само да се чувстват комфортно, но и да спестяват, което е много важно, защото все пак във времето, когато енергията е скъпа стока е добре тя не само да бъде оптимално използвана, но и да бъде икономично и разумно използвана.

Водещ: Към момента тази система внедрена ли е някъде, за да може да се види какъв е ефектът от нея?

Елизабет Павлова: Тази система е внедрена във всички абонатни станции – 4200 абонатни станции в топлорайон „София“. През тази година ще започне внедряването ѝ по район „София Изток“, но всъщност основната част в топлорайон „София Изток“ ще бъде изградена следващата година, ще бъдат обхванати и останалите два топлорайона – „Земляне“ и „Люлин“. Така че в следващите няколко години очакваме цяла София да бъде обхваната от тази система СКАДА, което ще ни даде възможност да направим много точни анализи и прогнози на потреблението на топлинна енергия в града.
 

Водещ: Наистина е много важно да се оптимизира енергопотреблението. А какви други мерки е предприело дружеството да въведе с тази цел?

Елизабет Павлова: Освен тази система СКАДА, която имаме желанието да въведем и да използваме по възможно най-оптималния начин, през последните години дружеството активно работи за обновяване на топлопреносната мрежа. Това, което правим, е да подменяме по време на летните ремонти участъците с така наречените предварително изолирани тръби, което дава възможност да се намалят излъчванията на топлинна енергия, да се спестяват разходи за преноса на топлинната енергия. Тъй като тези предварително изолирани тръби, с които дружеството работи, са европейско производство, те отговарят на последните изисквания за енергоспестяване, а при наличието на една голяма мрежа от близо 2000 км това е един много важен елемент, който ние се стремим да внедряваме и съответно да постигаме намаление на разходите по преноса. Тоест, можем спокойно да кажем, че „Топлофикация София“ е дружеството с най-малки разходи за преноса на топлинна енергия независимо от тази широка топлопреносна мрежа в България. Сред всички останали „Топлофикация София“ успява да постигне един нисък процент, който се приближава до европейските норми и изисквания. Тогава, когато успеем да подновим по-големите участъци от мрежата, тогава и съответно резултатите ще бъдат още по-добри. Нещо, което е много важно за нашите клиенти и което успяхме да реализираме като проект, това е подмяната на абонатните станции. На мястото на остарелите абонатни станции отпреди 30 години монтирахме във всяка една сграда съвременни абонатни станции, които подпомагат енергоспестяването в етажната собственост. Тези абонатни станции са снабдени със специални модули, които отчитат промяната във външната температура, отчитат промяната вътре в самата сграда, в ползването и по този начин се ограничава притокът на топлоенергия тогава, когато хората по една или друга причина ползват по-малки количества. Много добре се виждат резултатите от тази подмяна на абонатните станции в преходните периоди, тогава, когато през деня е по-висока температурата, а рано сутрин и късно вечер температурите значително се понижават. Благодарение на тези модерни абонатни станции хората могат да спестяват топлинна енергия, която в противен случай трябваше да бъде излишно изразходвана. Нещо повече, съвременните абонатни станции имат много малък процент загуби вътре в самата абонатна станция. Дори и този минимален процент загуби се поема от дружеството и не се начислява в сметките на потребителите. Така че и в това отношение могат да бъдат напълно спокойни, че не плащат енергия, която не са потребители, освен разбира се нашето огромно желание да намерим едни сериозни партньори в работата ни за енергоспестяване за вяска една отделна сграда. Това е и нашата цел – да обучим нашите клиенти и да ги подпомогнем с полезни съвети, които да им бъдат наистина от полза тогава, когато те се стремят да оптимизират своето потребление.

Водещ: А как става подмяната на старите абонатни станции, на какъв принцип се осъществява тя? И трябва ли самата етажна собственост да поиска такава подмяна или по някакъв друг критерии се извършва?

Елизабет Павлова: Абонатните станции в повечето етажни собствености са на „Топлофикация София“, така че наша е грижата да следим и да ги подменяме. Ние започнахме с подмяната на най-старите абонатни станции – тези, които бяха на повече от 30 год., които наистина вече не можеха да изпълняват повечето от функциите си, в смисъл не можехме да разчитаме, че те ще ограничават притока на топлоносител тогава, когато навън примерно е 12 градуса или тогава, когато в сградата хората са отишли на работа. Така че, първо подменихме най-старите, след което ние като дружество следим всяка една абонатна станция и тогава, когато установим, че има някакви сериозни проблеми в нея или тогава, когато установим, че тя вече е прехвърлила годините на експлоатационната си работа, тогава разбира се ние пристъпваме към подмяната ѝ. Обикновено предупреждаваме хората, че ще извършим такава подмяна и посочваме деня, в който това ще стане, обикновено нашите екипи се справят за неповече от 1 работен ден, така че хората да не бъдат принудени да търпят неудобства от липсата на топла вода или на отопление в пролетните и есенните месеци. Справяме се в рамките на неповече от 1 ден, максимум.

Интервю на Евелина Бранимирова, Радио Фокус

Топлофикация София
инвестиции
разходи
топлопреносна мрежа
По статията работи:

3E news