Евгения Накова, ЧЕЗ: Компанията е разработила и следва стратегия за образование и подкрепа на младите хора

Директорът Човешки ресурси в „ЧЕЗ България“ разказва за инициативата на ЧЕЗ "Ден на отворените врати" в интервю за Радио „Фокус"

Госпожо Накова, разкажете ни за инициативата Ден на отворените врати, която се проведе на 23 и 24 ноември в Седмицата на професионалното образование в няколко града на България, към кого бе насочена?

- Тази година Европейската комисия /ЕК/ организира за втори път Европейска седмица на професионалните умения, в която участие взеха и компаниите от групата на ЧЕЗ в България, по покана на дирекция „Професионално образование, обучение“ към Министерство на науката и образованието /МОН/, с които имаме дългогодишно партньорство и съвместни инициативи. Всъщност Дните на отворените врати на компаниите от групата на ЧЕЗ се проведоха в 3 града. Бяха Благоевград, София и Плевен, а на 24 ноември възможност за посещение на новия ни модерен технически учебен център беше отправена към учителите и директорите на професионалните гимназии на цялата ни лицензирана територия.

Има ли интерес към професионалното образование в България?

- За професионалната ориентация на младите хора не трябва да се разчита само на професионалните училища. Тя всъщност трябва да започне от по-далеч, дори от семейството. В тази връзка ЧЕЗ е разработила и следва дългогодишна стратегия в областта на образованието и подкрепа на младите хора. Тя е всъщност и един от основните ни стълбове в политиката за корпоративна социална отговорност на компаниите. Като целта е да се създадат възможности за професионално насочване, реализация и развитие на младите хора в сектора и ефективното ни партньорство между компаниите от групата и образователните институции.

Отговаря ли то на нуждите на бизнеса?

- Работим дългогодишно в партньорски взаимоотношения с институциите на всички нива, които касаят образованието в България. И като партньорски взаимоотношения бих казала, че това е един двустранен процес, където всяка една от страните има своите ангажименти и роля. Така че ЧЕЗ съдейства на държавните институции, неправителствени организации в областта на образованието както с осъвременяване на учебните програми, така и със задържане на младите хора в България с по-висока информираност и с възможности, които предоставя на учениците от професионалните гимназии.

Какви възможности за развитие имат учениците, които са избрали професията „Електротехник“?

- Най-актуалната за ЧЕЗ инициатива, това е дуалната форма на обучение, в която всъщност компанията беше една от първите в България, която подкрепи тази форма на образование именно за професия „Електроенергетик“. Тя е актуална и с това, че професионалната ориентация на децата и натрупаните знания, могат да бъдат приложени на практика посредством учебната практика в по-горните класове и работата в компанията. Другите инициативи, които традиционно подкрепяме и вече за 6-та година осъществяваме, това е конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, а от 4 г. той е и в националния календар на състезанията на МОН. Така че възможности има. Интересът също в последните години се засилва и затова говори и увеличаването на броя на участниците както в „Стани стипендиант“, така и в целогодишната ни стажантска програма.

Какви други инициативи има ЧЕЗ за насърчаване развитието на професионалното обучение у нас?

- Една от тях, както вече споменах, е дуалната форма на обучение и въобще ползите от него. Основно предимство на тази форма е, че тя позволява натрупването на практически опит по време на обучение. Младежите получават възможности за доход, докато се обучават. По този начин се задържат и по-дълго в образователната система. Освен това, голяма част от тях продължават да работят и в същата компания, в която са изградили своите трудови навици.

Автор: Милослава Ангелова, агенция ФокусКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари