НАЧАЛО » интервюта

Д-р Дечо Дечев по NOVA: Недоволството на лекари и пациенти е в резултат на замитането на проблемите

fb
3E news
fb
26-11-2019 10:11:53
fb

Недоволството на здравните специалисти и пациентите е защото в продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в Министерство на здравеопазването, бяха замитани под масата, съобщи д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК, пред NOVA. „Проблемите бяха прехвърлени на следващия екип. Идва момент, в който това напрежение нараства. То се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите не са доволни от това, с което се заплаща. Потребителят на услугата има проблеми с качеството на това, което получава. Поради това се получават тези проблеми“, каза още д-р Дечев.Публикуваме интервюто на д-р Дечев:

Водещ: Г-н Дечев, имаме събрано огромно недоволство и гняв както от страна на медицинските специалисти, лекари относно заплащане, условия, отношения, така и от страна на пациентите, които се чувстват безпомощни, необгрижени, нежелани. И това недоволство и гняв се трупа и става все по-голямо, независимо от факта, че парите за здраве се увеличават всяка година. Имате ли обяснение защо става така и колко може да продължи преди да гръмне всичко това? Имам усещането, че сме на някакъв предел.

Дечо Дечев: Това се случва, защото в продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в министерството бяха замитани под масата образно казано, и проблемите бяха прехвърлени на следващия екип. Както казахте и вие, идва момент, в който обаче това напрежение нараства, а то се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите, те не са доволни от това, с което се заплащат тези услуги, а потребителят на услугата пък като цяло има проблеми с качеството на това, което получава. И поради това се получават тези проблеми.

Водещ: Сега, съгласни ли сте обаче, че създадената от системата практика на пациента да се гледа като „скъпа“, което ще рече „желана клинична пътека“, и „евтина“, което ще рече „нежелан пациент“, на старец и дете, които не носят много пари на този, който ги преглежда и лекува, те доведоха до оскотяване на отношенията. И сега, когато ни призовават от Здравното министерство да се обичаме и да се харесваме, може би трябва да попрегледаме заложено ли е в модела да не се обичаме и харесваме, а да се харесваме само на тема „Пари“ – колко струва един пациент, какво ще донесе. Защото говорим за увеличение на парите, за преоценка на клиничните пътеки, обаче това ще е нещо, което променя сумата. Променя ли обаче системно отношението и начина, по който функционира системата?

Дечо Дечев: Не. Категорично не го променя. И поради това призивите да се обичаме са популистки послания, които до нищо няма да доведат. Това, което казахте вие, че част от дейностите, които в момента са в този модел, т.нар. „пазарен модел“ при нас, който е естествено при нас е в най-дясната си част, да го наречем, защото се гледа единствено и само приходът по определена дейност, която има, действително се показа, че някои от участниците в този модел, крайно десен, нямат място в него. Примерно, категорично не успяха да се впишат общинските болници в този модел, категорично нямат място в този модел дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване категорично. И продължаващото забавяне на обявата на промяна на този модел води след себе си до все повече негативи.

Водещ: Сега, умно решение ли е заплатите например на здравните специалисти да зависят именно на тези клинични пътеки, като продължение на това, което казваме – колкото повече болни, толкова по-сигурно, че ще вземеш пари?

Дечо Дечев: Те няма от какво да зависят друго – такъв е моделът.

Водещ: Именно.

Дечо Дечев: Такъв е моделът. Няма от какво да зависят.

Водещ: Тоест, ние го задълбаваме този модел. Ние не променяме модела, казвате, и това е проблемът.

Дечо Дечев: Точно това ви казвам, че на практика няма нито едно предложение, което да извади тези определени групи от участници в този модел, които доказаха, че нямат място в него. Никой не прави предложения да бъдат извадени.

Водещ: Добре, обяснете ми тогава тези повече пари за здраве, които тази година са в бюджета, за какво ще отидат?

Дечо Дечев: Ще обясня – то е ясно. Ако се прегледа бюджетът, е видно, че половината от това увеличение отива за болнична помощ, и по т.нар. „първична извънболнична медицинска помощ“, там отиват около 19 млн. лева, около 15 млн. лева…

Водещ: Те искат повече.

Дечо Дечев: Всичките искат повече.

Водещ: Всичките искат повече.

Дечо Дечев: Всичките искат повече, не само те. Около 130 млн. лева, казвам около 130, защото има още колебание точно колко да бъдат плюс-минус 5, ще отидат за достъп до нови лекарства и до повишаване на ниво на реимбурсиране на такива, каквито са до момента. Така че като цяло това са парите.
 

Водещ: Сега, при нереформирана система, каквато от 30 години имаме и продължаваме да имаме, ако се затегне кранчето, по-добре може ли да стане да заработи? Защото течовете са проблема и всички го знаем Системата ли предизвиква течовете или контролът предизвиква течовете и ги позволява? Сега ще ви задам един въпрос например с разследването, свързано с болницата в Пазарджик, където имахме кардиолог, обичаше да слага стендове, включително и на здрави хора. Вие взехте отношение по тази тема. 57 хил. лева месечно е взимал човека за тази дейност. Това, като се отчита от болницата и се вижда, че в Пазарджик слагат повече стендове отколкото в клиника в София, прави ли впечатление на тези, които контролират, Касата да речем, тези разходи?

Дечо Дечев: Първото нещо, експертният потенциал на хората, които контролират това нещо в Касата, не е достатъчен, за да могат да влязат в детайли да преценят дали един пациент, на този пациент е трябвало да се сложат един, два или три стенда. Няма такъв потенциал в Касата. Затова хората от Касата отиват и проверяват документацията дали отговаря на определени условия, и самият запис от тази манипулация се предоставя на експерти, които имат експертния потенциал да преценят.

Водещ: Преценяват документално.

Дечо Дечев: И на практика така беше поскъпено в този случай в Пазарджик. Това, което беше показано, действително има едно залитане, сега, в каква степен – продължават между другото проверките там, но нашето мнение на Касата е категорично, че има голяма доза истина в това, което беше изнесено…

/Очаквайте останалата част от интервюто/
 

НЗОК
здравеопазване
модел
пациенти
лекари
финансиране
По статията работи:

3E news