НАЧАЛО » интервюта

Делян Добрев: Натиснахме и ситуацията на енергийния пазар се нормализира

Мерките за либерализиране на пазара на електроенергия налагат промени в съществуващия закон за енергетиката, обясни депутатът

fb
3E news
fb
07-02-2018 09:26:00
fb

На срещата с премиера, която по мнението на всички е била много ползотворна, са уточнени три мерки, които трябва да изпълни Парламентът, мерки, които трябва да изпълни кабинетът и мерки, които са отговорност на дружествата, заяви Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетикат в Народното събрание,  в студиото на „Денят започва“ на БНТ.

По отношение с уравновесяването на свободния пазар проблемът дойде от последните месеци на миналата година, допълни той. "Търговците на електроенергия бяха закупили на свободния пазар енергия за около 80 лева и бяха изпратили оферти към фирмите за същата тази енергия за 118 - 120 лв. Как се получава тази разлика, ще установи Комисията за защита на конкуренцията и ако има нарушения, тя ще предприеме необходимите санкции", уточни депутатът.

Добрев заяви, че ситуацията в края на годината, когато цените на свободния пазар са били повишени за бизнеса, показва опит за манипулиране. Заради това част от тях са се върнали в регулирания пазар, защото там се е оказало по-изгодно, допълни той.

Задължихме производителите на енергия над 5 мвт. ч. без преференциални цени да продават енергията на Българската независима енергийна борса, като така се гарантира прозрачност и достъп до пазара на едро, допълни Добрев. След въвеждането на този законов текст, който функционира от 1 януари, ситуацията на енергийния пазар се е нормализирала, като цените са паднали до около 70 лв., колкото е реалната пазарна цена.

Мерките за либерализиране на пазара на електроенергия налагат промени в съществуващия закон за енергетиката, обясни Добрев. В момента 55 на сто от търговията се прави на свободния пазар. На него вече ще търгуват и централите, чието производство досега се изкупуваше на преференциални цени - ВЕИ, които произвеждат над 5 мвт. час, конгенерациите, ТЕЦ-овете, с изключение на т.нар. „Американски“. Там се водят преговори с Европейската комисия, Министерство на енергетиката и собствениците, като амбицията е до 2-3 месеца да има реален напредък, каза Добрев.

В изявлението си след срещата с премиера във вторник Добрев изброи 3 основни договорени мерки. „Първата е свързана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които до сега имаха преференциална цена за тази енергия – продаваха директно на НЕК, без да я продават на свободния пазар. Това са топлофикациите, когенерации, заводски централи и производители от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата“, посочи Добрев. По думите му след законодателни промени, за които е поставен срок началото на март, тези производители ще продават своята енергия на свободния пазар и ще имат договор, който ще компенсира разликата между пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по различни директиви от ЕС. Тази разлика ще се заплаща от Фонда "Сигурност на енергийната система" или от НЕК, обясни по националната телевизия Добрев. По неговите думи това несъмнено ще повиши ликвидността на свободния пазар на електроенергия в България и ще гарантира, че получаваме реалната, пазарна цена за нея.

Втората мярка е свързана с дружествата в енергетиката. По думите му те ще предлагат на свободния пазар профилирана енергия, тоест отделно дневна и нощна електроенергия. „До сега тези дружества предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, сега ще предлагат 12-часови дневни и нощни профили, за да може фирмите, които имат нужда от нощна енергия, да си купуват само нощна енергия и обратното“, обясни Добрев.

Третата промяна е свързана с така наречените „американски централи“ и също е много съществена. Добрев припомни, че към момента между ЕК и България върви комуникация за прекратяването дългосрочните договори за преференциална цена на енергията и задължително изкупуване. Това ще стане на базата на споразумение с американските инвеститори, уточни Добрев по БНТ. Той обясни, че това може да стане по два начина. Единият е да се плати еднократно неизплатената част от инвестицията, така договорите да се прекратят  и централите да излязат на свободния пазар. Другата възможност е, отново на базата на изчисляване каква част от инвестицията е изплатена, за останалата част да бъдат сключени договори за разлики и двата "американски" централи така да получават разликата между договорената преференциална цена и борсовата цена на принципа, по който това ще се случва при ВЕИ-тата.

Промените почти напълно ще либерализират свободния пазар на електроенергия без това да засяга домакинствата по някакъв начин. Моделът не предвижда промени в цените на тока на регулирания пазар. Целта е да има ликвидност на свободния пазар, където ще има не трима, а триста производители на ток и цената ще бъде пазарна, каза Добрев.

Почти всички мерки, за които се разбрахме, са предложени от Световната банка преди почти две години. Ние не правим нищо извънредно, не са просто хрумвания в кабинета на премиера, а са плод на дългогодишен анализ.

Мерките се въвеждат едва сега преди протестите на работодателите, защото моделът на Световната банка е предполагал нов Закон за енергетиката, заяви Добрев. Сега обаче ще се въведат корекции в настоящия закон. "Един нов закон за енергетиката иска много усилия и голям юридически капацитет. Имаме един юрист и един експерт в Комисията и те не могат да се справят с тази тежка задача. Намерихме начин в съществуващия закон да променим текстовете, като въведохме 90 процента от предложенията на Световната банка", обясни председателят на енергийната комисия.

За цени на регулиран пазар никога не говоря, защото има независим регулатор, който определя тези цени. Но ако го цитирам от изказвания вчера, тези промени касаят свободния пазар, който в България в момента е 55%. По-малката част от електроенергията в България се продава на регулирания пазар. Процесът на либерализация по отношение на регулирания пазар намалява.

Ннови мощности

Следващите десет години не можем да говорим за дефицит на мощности, имаме дефицит от 30 процента на мощностите в момента, заяви Делян Добрев. Миналата зима, която беше извънредно студена, е постигнат рекорд за консумиране на енергия от 8 000 мгвт/ч, но и тогава енергийната система е издържала, допълни Добрев.

Мисля, че имаме достатъчно инсталирани мощности. Правим проучване дали може да се изградят допълнителни ядрени мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй, заяви Делян Добрев. "Това не предрешава решение, свързано с оборудването за АЕЦ „Белене“, за което няма решение. Трябва да има такова, защото въпросът не бива да се отлага в делото. Арбитражното дело завърши преди година и половина и България е собственик на оборудването. Платихме оборудването на цена без допълнителни разговори. Още тогава предложих да се стартира процедура по приватизация на проекта", коментира депутатът.

По неговите думи има много варианти пред проекта - продажба или смесено участие на държавата. Най-важното е държавната енергетика да не дава повече пари по проекта, допълни той. "Най-важното е сделката да се сключи на принципите на свободния пазар, така че държавата и потребителите да не се натоварят с плащания за ангажименти за закупуване на енергията на преференциални цени. Инвеститорът да поеме риска от инвестицията и да продава на свободния пазар, без да му се гарантира цена или изкупуване. Всичко останало би означавало държавата, хората и бизнесът да се натоварят с допълнително плащане", подчерта Добрев.

Газовият хъб "Балкан"

По думите на депутата проектът се развива според плановете. От Провадия до Сръбската граница най-вероятно ще се изгради инфраструктурата, но според него по-важни са проучванията за газ в Черно море.

"Дано намерим толкова много газ, та да запълним Газовия хъб с български газ. Знаем със сигурност, че в блок Хан Аспарух на север от Бургас до Румъния има въглеводороди. В този блок е открит нефт. Това, че компанията инвестира в блок „Хан Аспарух“ означава, че там има потенциал", заяви още председателят на енергийната комисия.

"В рамките на следващите две години компанията, която извършва проучвателните сондажи - „Тотал“ и „Репсол“, ще трпябва да ги довърши и вероятно ще подаде заявление към Министерството на енергетиката за концесия. В другия голям блок „Силистар“ процедурата също е успешна и е спечелена от „Шел“, напомни Добрев. Те планират проучвателен сондаж. Ако надеждите се оправдаят, това ще е най-добрата новина за българската енергетика от последните 30 години", каза още Делян Добрев.

Делян Добрев
пазар на електрическа енергия
промени в закона за енергетиката
свободен пазар на електроенергия
регулиран пазар
либерализация
ядрена енергетика
енергийни мощности
газов хъб "Балкан"
По статията работи:

Галина Александрова