Делисивков: Интересна е възможността за допълнителна капитализация и IPO за енергийната борса през БФБ

Константин Делисивков

Може да очакваме IPO - първично публично предлагане (на английски: initial public offering, IPO),   за енергийната борса след придобиване й от БФБ. Това стана ясно от изказването на бившия служебен зам.- министър на енергетиката Константин Делисивков в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Стартът на процедурата за продажба на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) на Българската фондова борса бе един от много положителните варианти, както за БФБ, така и за Министерството на финансите, и за Министерството на енергетиката, и за енергийната борса. „Ние имаме ангажимент към ЕК да се прехвърли Българската независима енергийна борса към Министерството на финансите“, припомни Делисивков.

„Важно е да се подчертае, че за БЕХ това означава възмездно прехвърляне на БНЕБ, което е едно добре работещо предприятие. Категорично това е един изключително добър сигнал, не само към енергийния сектор, но и към бизнеса в България като цяло. Продаваме едно държавно дружество на публична компания с голям опит и се дават възможности дружеството да се развива“.

Припомняме, че първичното публично предлагане, за разлика от вторичното публично предлагане (SPO) се предлагат на пазара нови акции - т.е. по същество то представлява увеличение на капитала на дружеството и придобиване на публичен статут. Подобна схема има в много държави, подчерта Делисивков.

Според експертни мнения основният плюс от това една компания да е публична (да е на борсата и акциите и да са достъпни за свободна търговия) е по-ниската цена на финансирането, тъй като финансирането чрез борсата е алтернатива на банковите или облигационните заеми. Други плюсове са подобряването на ликвидността за акционерите и увеличаване на броя и профила им; засилване на фирменият имидж, доверието и престижа на дружествот; улеснени сделки по придобивания и сливания с компании - само с размяна на акции; подобряване на възможностите на дружеството за финансиране: чрез издаване на конвертируеми преференциални акции, облигации, по-евтини банкови кредити.

Нашата енергийна борса е сравнително млада, но с голям потенциал за развитие, каза гостът. Има какво Българската фондова борса да реализира като положително влияние върху Българската независима енергийна борса в нейното развитие. Интересна и за двете борси е възможността за допълнителна капитализация и за стартиране на IPO за енергийната борса през БФБ на един по късен етап.

Ако БНЕБ беше прехвърлена към Министерство на финансите, много по-трудно щеше да се реализира чисто оперативната дейност, много по-трудно ще се осигурява и финансирането, смята Делисивков.

Той отбеляза, че енергийната борса трябва да има и достатъчен ресурс за развитие на проектите за интегриране със съседните борси, което е потенциално интересно и за БФБ.

По отношение на развитието на енергийната борса Делисивков каза, че се вижда все по-добра релация между цените на българската енергийна борса и на съседните пазари. „Необходимо е борсата да развие конкретна инфраструктура за организиран пазар“, подчерта екс зам.-министърът.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари