НАЧАЛО » интервюта

Дани Родерик: Ако подпишем ЕРС договора тази година, 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще е готов през 2022 г.

Разбираме необходимостта от надеждна енергия на достъпни цени, казва главният изпълнителен директор на "Уестингхаус"

fb
3E news
fb
07-02-2014 02:23:00
fb

Господин Родерик, според подписаното споразумение с Българския енергиен холдинг, през следващите месеци ще работите усилено по параметрите и детайлите на потенциалния проект. Какво точно означава това? Какви дейности предстои да бъдат извършени? 

Ние ясно разбираме необходимостта от надеждна енергия и енергия на достъпни цени. Надяваме се, че успешно ще преминем преговорите, и със споразумението на акционерите и EPC договорът в началото на следващата година, ще приемем предизвикателството да започнем строителството през първата половина на 2016 г. Нашите съвременни строителни методи ще ни позволят да изградим централа в следващите пет години или по-малко, след получаване на разрешителните.  За сравнение, двадесет години назад щеше да ни отнеме период от 10 години да изградим централа. Ако подпишем EPC договорът тази година, реакторът ще бъде функционален през 2022 г., което ще донесе 1000 MW в мрежата тук в България и ще реши много от енергийните проблеми, които имате.

Какви са предимствата на реактора АР1000 на Westinghouse  пред  другите реактори с технология „вода под налягане”? Какви са основните усъвръшенствания на технологията, която, както се твърди е най-модерната в света?

Атомна електроцентрала с реактор AP1000® се строи по всички западни правила и стандарти.  Това позволява веригата доставки в производствения сектор в страната да претърпи по-голямо развитие, съдействайки за разкриването на хиляди работни места в България. Тази верига на предлагане спомага не само българската атомна електроцентрала, но също снабдяването в цяла Европа и в световен мащаб, за да може да се изгради за всички доставчици на реакторите по света,  конкуренти на Русия, която от своя страна разполага със собствен набор от правила и стандарти, които не са изнесени по целия свят, а са само за руски реактори. Мисля, че това ще доведе до сериозна промяна в дългосрочното създаване на работни места, енергийната сигурност и доставките,  въпрос на диверсификация и казано ясно,  AP1000 е световно признат като реактор. Ако си спомним за случаи като инцидента във Фукушима, реакторAP1000 ще е много по-устойчив на подобни елементи, тъй като не разчита на електроенергия извън централата.Също така, технологията AP1000 не изисква операторите да правят нещо в първите 72 часа или по-дълго. Тези функции за безопасност са само част от параметрите, по които  AP1000 се различава от други реактори, най-големите диференциатори.

В медийното пространство се носят най-различни слухове по отношение на цената на реактора АР1000. Затова нека уточним – каква би била цената на един реактор АР1000 на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, при постигане на споразумение за изграждането му? Още повече, че според информацията по света вече се строят 8 такива реактора.  

Първо и преди всичко, ядрената централа трябва да бъде безопасна. Това е нашият приоритет номер едно. Също така, електроенергията, която тя произвежда, трябва да е достъпна за хората. След като го построим, това ще бъде 9-тия AP1000 реактор в света, като се очаква първият от тях да заработи през 2015г. Работим в режим на непрекъснато намаляване на разходите и подобряване на  строителния график на централата.  Към този момент мога да кажа, че след като преминем процедурата по сключване на договора и разберем  всички регулаторни изисквания, тогава ще бъдем много по-конкретни относно цената и назоваването на точна цифра. Разбираме необходимостта българското общество  да получава електроенергията на възможно най-ниска цена, важен фактор и за правителството. Искаме да насърчаваме безопасността, но ние също трябва да бъдем икономически ефективни. Искаме централа, работеща 60 години и осигуряваща надеждна електроенергия.

Как бихте отговорил на твърденията, че технологията на реактора AP1000 е все още експериментална, че реално няма работещ такъв реактор, а България не може да си позволи това?

AP1000 се основава на доказаната вече повече от 5 години технология водо-воден реактор на Westinghouse, която присъства в повече от 50% от реакторите в Европа. AP1000 се строи в момента в световен мащаб. Ние изграждаме единици както в Китай, така и в Съединените щати. Имаме няколко възможности тук в Европа, включително във Великобритания, където ще изградим три AP1000 ядрени реактора. Технологията AP1000 е лицензирана в САЩ и Китай. Преминахме процедурата  в Канада, след това в Чехия и сме в състояние да предположим, че в България ще бъде 9-тия блок, който ще бъде пуснат в експлоатация. Развълнувани сме от възможностите тук и наистина вярваме, че когато погледнете показателите за безопасност на централата, ще оцените, че това е една страхотна технология и може да бъде икономически обоснована.

АЕЦ "Козлодуй"
7-ми блок
АР-1000
Уестингхаус
По статията работи:

Маринела Арабаджиева