Виктор Станчев: Независимо, че пряко кражбите на ток се покриват от електроразпределителните дружества, от тях страдат всички

От началото на годината до края на август сме констатирали 5000 нарушения, нараства обемът на кражби от стопански потребители, казва главният оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение България", в интервю за Агенция "Фокус"

Виктор Станчев

Г-н Станчев, темата за кражбите на електроенергия нашумя много напоследък в публичното пространство. Кои в крайна сметка са най-големите нарушители и колко кражби сте констатирали тази година?

От началото на годината до края на август сме констатирали 5000 нарушения. Причината да съпоставим кражбите на електроенергия в центровете на големите градове с кварталите, населявани от представители на ромската общност, е увеличеният обем на кражби от стопански потребители. Ясно е, че един стопански потребител консумира в пъти повече от един битов потребител. А причината да достигнем до намаление на щетите от кражби на електроенергия в районите с компактно население е, че приложихме индивидуализиран подход към тези райони и спрямо него насочихме усилията си за ограничаване на нарушенията. Борбата има две страни, що се отнася до нас – техническа, т.е. адекватни технически решения, реконструкции на мрежите и осигуряване на подходящо модерно оборудване, и човешка – инвестиция в придобиване и подобряване на професионалните умения на нашите екипи. От една страна правим така, че да бъде физически и технически невъзможно да се краде ток. Разбира се, изключения винаги има, не само ние сме креативни, затова и анализираме и развиваме всеки район индивидуално. От друга страна - поставяме в основата на подхода и постоянните проверки и прекъсване на незаконните присъединявания. В същото време работим с местните общности и полагаме усилия за информирането на хората в районите, населявани с представители на ромската общност, например как да пестят електроенергия, какви възможности имат за разсрочване на плащанията и т.н. Сътрудничим и с общините, можем да разчитаме на тяхната подкрепа. Резултатите са обнадеждаващи и ни мотивират да продължим в тази посока.

Кои стопански потребители злоупотребяват най-често и в най-големи количества?

Няма отраслова спецификация – с други думи - стопански потребители от всякакъв вид – ресторанти, заведения, производства. Напоследък наблюдаваме един сравнително нов феномен, който е свързан с нерегламентирано ползване на електроенергия - т.нар. и добиващият все по-голяма популярност биткойн майнинг. За да се занимава някой с такава стопанска дейност са му нужни мощни сървъри, които консумират огромни количества електроенергия. Най-големият му разход е именно токът. Затова той се ориентира към „безплатното“ му използване. Вече имаме няколко подобни разкрити случая. Този бизнес не е нелегален, но със сигурност кражбата на ток е незаконна. Не е ясно и как е регламентиран казусът с данъците, но това е работа на други.

Говорим за обекти в централни градски части, за квартали с компактно население, а чисто географски как стоят нещата на територията, която обслужвате?

Явлението няма географски особености - кражби в значителни количества има във всяка една от десетте области в Западна България, в които поддържаме мрежата. Като област Враца е първенец. Изключвам столицата, защото е несъпоставима. Ако говорим за селища рекордьори, това са Ловеч, Благоевград, Бяла Слатина, Дупница, Перник, Самоков, села като Търнак, Лесново, Бутан и др.

Как решавате къде да направите проверка?

Да не навлизаме в детайли, за да не „обучаваме“ нарушителите, но най-общо има няколко метода. Основно техническо средство е т.нар. балансов електромер. Това са около 17 хиляди електромера, монтирани на всеки трафопост на територия, обслужвана от дружеството, които ни дават информация за количествата електроенергия, разпределена до клиентите. Сравняваме ги с преминалата през електромерите на потребителите електроенергия и когато между тях има разлика, знаем, че сред тези клиенти има нарушители. След това е по-лесно да установим къде е кражбата. Проверки извършваме и по сигнали на клиенти, както и на наши служители – техници и отчетници, които са обучени в ежедневната си работа да констатират техническата нерегламентирана намеса в нашите електромери, съоръжения и т.н. Притежаваме набор от технически средства и методи според случая. Крайният резултат винаги е един и същ, понякога отнема различно време.

Предвиждате ли да внедрявате нови механизми за констатиране на нарушения?

Започнали сме проект по внедряване на електромери с дистанционно отчитане, който ще помогне изключително много в тази посока. За съжаление в някои случаи планираните дейности не се развиват толкова бързо, колкото ни се иска, но това се дължи на трудностите, които срещаме с процедурите по обществени поръчки. ЗОП, макар и да въвежда правила, от друга страна затруднява процесите, защото когато всеки може да обжалва, внедряването на добра практика е възпряна за дълъг период от време. Така реално не се защитават интересите на хората, на обществото. Ние считаме, че трябва да се намери начин процесите да се оптимизират и инвестициите да се изпълняват в съответните срокове. Аз все пак съм оптимист, че скоро ще започнем да монтираме електромери с дистанционно отчитане. Чрез тази система с голяма точност ще можем да се локализираме местата с нерегламентирано ползване, което ще позволи максимално бързото отстраняване на причините за него и съответно ще се подобри качеството на захранването. Това е един модерен подход към мрежата, който ще ни осигури поглед в реално време върху консумацията. По този начин ще имаме много по-голям и по-стриктен контрол. Този много по-стриктен контрол ще ни даде възможност да реагираме незабавно при аномалии и рязко да ограничаваме загубите по мрежата.

В крайна сметка щетите от кражби на електроенергия – за чия сметка са?

Въпросът има две страни – финансова и социална. Финансово кражбите имат отражение единствено в резултатите на електроразпределителните дружества. По този начин обаче реално те влияят на цялата система. Клиентът е част от тази система. От своя страна незаконните присъединявания съвсем пряко нарушават целостта на съоръженията, което предизвиква аварии, които нарушават спокойствието и удобството на клиентите в обсега на аварията. Пряка последица от незаконните присъединявания към мрежата е ниското напрежение за законните потребители в съответния район, което може да причини изгаряне на електроуреди. Спирането на електрозахранването за отстраняване на авария пък нарушава комфорта на хората, което ги прави неудовлетворени от услугата, те пускат жалби, оплакват се в медиите и така се създава негативна нагласа за нас. Само защото някой си е позволил да използва енергия за сметка на другите. За да обобщя, щетите са не само финансови, а и чисто социални, защото нарушават нормалния живот на общността. В допълнение, ресурсът, който се използва за отстраняване на аварии и щети от кражби, би могъл да се вложи в подобрения и оптимизиране на услугата. И не на последно място – при техническото изпълнение на незаконните присъединявания се случват инциденти – често с фатален край. Така че независимо, че пряко кражбите се покриват от електроразпределителните дружества, от тях страдат всички.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари