Васил Василев,ЧЕЗ: Трябва да спрат несъгласуваните изкопни и ремонтни дейности по улиците

Само защото някой е забил колче в тротоара и нарани електрозахранващ кабел, се наруши спокойствието на хората, а нашите екипи работиха до късно вечерта, казва директорът „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“, в интервю за агенция Фоку

Васил Василев

Г-н Василев, вчера вечерта част от София остана без ток. Каква беше причината?

- Несъгласувани с нас изкопни дейности по поставяне на антипаркинг колчета разкъсаха кабел средно напрежение, собственост на ЧЕЗ Разпределение, на ул. „Добромир Хриз“ В резултат на това 2075 наши клиенти останаха без ток, 900 от които за около пет часа. ЧЕЗ Разпределение създаде необходимата организация, но локализирането и отстраняването на повредата изисква технологично време.

Колко бързо реагирахте?

- При подобни инциденти се разиграва малък екшън, който наподобява филм, но ситуациите и хората са действителни. Сигналът беше регистриран в 16.16 часа и буквално до пет минути насочихме аварийните екипи. Повреденият участък се търси с наш автомобил, който представлява специализирана лаборатория, за да се локализира повредата. Така, 39 минути след подадения сигнал, бяха захранени първите 1160 засегнати клиенти. Продължихме с дейности по установяване на точното място, където е скъсан кабелът и отстраняване на повредата. Ако познавате района, то ще разберете, че работата им беше затруднена от тесните улици и паркиралите автомобили върху трасето, по което минават кабелите. До 21.59 часа електрозахранването на всички останали клиенти беше възстановено. Така, само защото някой е забил колче в тротоара без необходимите предварителни дейности по съгласуване, наранявайки електрозахранващ кабел, се наруши спокойствието на хората, а нашите екипи работиха до късно вечерта на улицата.

При това положение кой е виновен? Хората остават с впечатление, че виновникът е ЧЕЗ?

- За съжаление наистина остават с това впечатление, въпреки че компанията няма вина. Но разбирате, че ние нямаме контрол върху работата на други институции и фирми, дори това да застрашава комфорта на нашите клиенти. Имаме обаче възможността да реагираме превантивно. Още миналата седмица изпратихме писмо до Столична община, за да ги предупредим, че невнимателното поставяне на колчета излага на риск подземните кабели и сигурността на електрозахранването. Тогава поставяне на антипаркинг съоръжения по ул. „Петър Делян“ на ъгъла с ул. „Крали Марко“, скъса кабели средно напрежение. Днес входирахме ново писмо и проведохме съответните разговори. Вярваме в пълното съдействие на Столична община и, че те ще вземат съответните мерки по отношение на подизпълнителите си. Имаме една обща цел – сигурността и спокойствието на гражданите.

Възникнаха коментари, че някои фирми не са успели да си свършат работата, защото са нямали ток и ще търсят правата си, как ще коментирате?

- Всяка фирма, чиято работа зависи от непрекъснатостта на електрозахранването, трябва да има съответната категория на неговата осигуреност. Редно е фирмите, чиято дейност е свързана с електрозахранването или зависят изцяло от него, да помислят за повишаване на категорията. Сигурността на електрозахранването зависи от много външни фактори – метеорологични условия, кражби, изкопни дейности и т.н., а дори да няма външни фактори, това са технически съоръжения и постоянната им работа, независимо каква е поддръжката им, не може да бъде гарантирана 100%, ако не са предприети конкретни стъпки от страна на клиента в тази посока. Например в най-високата категория попадат болници, хора на командно дишане и т.н. Ние можем да съдействаме за определяне на категорията. По-добре да се действа превантивно, а не след като се случи проблемът.

Какво трябва да се направи, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще?

- На първо място трябва да спре безогледното поставяне на колчета и копаене по тротоарите, откъдето минават кабели, не само на ЧЕЗ, но и на други инфраструктурни оператори. Трябва да спрат и несъгласуваните изкопни и ремонтни дейности. Разбираме, че сега е активният строителен сезон и сезонът на уличните ремонти, но изкопните дейности, включително и поставянето на антипаркинг устройства, трябва да става внимателно, като се спазват нормативно определените процедури. Те изискват фирмите, извършващи строителни дейности, да уведомят предварително ЧЕЗ за местата, на които ще работят. Няма да се уморим да призоваваме фирмите да съгласуват своевременно ремонтите. Това може да стане по факс 02/92 92 551, на имейл адрес zaklienta@cez.bg, както и на денонощната телефонна линия 0700 10 010.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Данчо Авариец
    Васко, ако кабела беше положен на необходимата дълбочина, паркинг-колчето нямаше да го пробие!
    Напиши отговор