България и Сърбия ще градят нова газова тръба с капацитет 10-12 млрд. куб м за руския газ от "Турски поток"

Георги Гегов
Източник: БГНЕС

България и Сърбия ще проучват възможността за изграждане на нова тръба за доставка на природен газ за Сърбия с капацитет от 10-12 млрд. куб м. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов след общественото обсъждане на 10-годишния план за развитие на мрежите.

Новата газова тръба България-Сърбия е друг проект, извън този за интерконектора, който българската и сръбската страна имат намерение да реализират. Очаква се по нея да бъде доставян руски природен газ през отклонение от „Турски поток“. Самата Сърбия обсъжда също разширяване на газовата си мрежа.

Количествата могат да влязат както през входна точка Варна, така и през тръба през българо-турската граница. Маршрутите, които се обсъждат са два, стана ясно от обяснението на Гегов.  Единият е през „Турски поток“, а другият възможен -  през тръбата през Турция. За него обаче ще трябва разширение на съществуващата мрежа, за да се обърне потокът към българската мрежа. За разширението на мрежата обаче ще трябва и инвестиция.

"Ако действително ни се наложи да поемаме 16 млрд. куб м от посока Турция към България, а оттук към Сърбия, Гърция, Македония и Румъния ще трябва определена инвестиция, но при всички случаи това ще е най-евтиният маршрут за транспортиране на природния газ“, обясни той. В допълнение той уточни, че се запазва и транзитът на руски газ през България за гръцката страна, като за това има и гаранции от руснаците.

Пред два дни в рамките на срещата на българския енергиен министър Теменужка Петкова и сръбският й колега Александър Антич бе подписан меморандум между „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Сърбиягаз“, който предвижда компаниите да проучат възможностите за развитие на газопреносните системи на територията на България и на Сърбия.

Припомняме, че неотдавна българската страна подписа с "Газпром" пътна карта за проучване за разширяване на мреата за транзитиране на синьо гориво. Малко по-късно външният министър на Унгария Петер Сиярто съобщи, че страната ще получава руски природен газ от "Турски поток" през България и Сърбия.

"Разговорите с "Газпром" продължават", каза Гегов, като уточни, че вчера представители на руската компания са били в България по този повод.

Целта е България да остане незаобиколим фактор при транзита на природен газ, каза Гегов.

До две седмици ще бъде даден старт на предпроектното проучване за газов хъб „Балкан“. Пълният анализ за газовия хъб трябва да е готов до края на годината, уточни още изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“.  

Той уточни, че разширяването на газовата инфраструктура в страната е свързано именно с изграждането на хъба. По повод газовия хъб в България довечера пристига Клаус-Дитер Борхард, експерт към ЕК, който миналата година участва в инвеститорската среща във Варна и който оказа пълна подкрепа на идеята.

Европейската комисия подкрепя напълно Газов хъб „Балкан“, припомни още Гегов. Очакванията са в хъба да постъпва природен газ от Азербайджан, от Русия, от други източници, от българския шелф, в случай на положителни резултати от проучванията на двете газови находища „Хан Аспарух“ и „Силистар“.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 1 0
    1
    Гъзльо
    Тоя кокаинов малоумник да вземе и публикува "НОТАТА на РУМЪНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО", с която уведомяват НАШИТЕ НЕСРЕТНИЦИ и НЕГРАМОТНИЦИ, че Интерконекторът Русе-Гюргево е едно "НЕРАБОТЕЩО НЕДОНОСЧЕ" , КОЕТО НЯКОГА/ не и в близко бъдеще/ може да тръгне, но ще трябва да се инвестират още много пари и се преработи!!!??? За сега си остава едно мъртво родено, около което са откраднали много пари/КАКТО И ВЪВ ВСИЧКИ ПРЕДИШНИ ОБЕКТИ, КОИТО СЪЩО НЕ РАБОТЯТ/ и дано доживеем грамотни, кадърни и НЕКРАДЯЩИ хора да поемат ОТРАСЪЛА !
    Напиши отговор