НАЧАЛО » интервюта

Борисов: В историята ще бъде записано, че по времето на президента Румен Радев беше избран главният прокурор Иван Гешев

fb
3E news
fb
25-10-2019 10:55:44
fb

ТЕЦ Варна не е пример за обвързаност между ГЕРБ и ДПС. „Каква е тази обвързаност? Става дума за енергетиката. Нека всеки си гледа работата“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия. Според него, обвиненията, които му се отправят в тази посока са неоснователни, включително и тези от страна на Валери Симеонов.

„Имаме подписано споразумение, имаме си и програма. С Каракачанов работим перфектно. И със Сидеров работим добре. През изминалия месец не им обръщам внимание. По време на кампания всеки прави политика“, заяви Борисов, коментирайки бъдещето на коалиционното управление. Той допълни, че най-важното за него е  „ГЕРБ да е първа политическа сила и след местните избори“, както и доброто представяне на останалите от коалицията  „за да потвърдим доброто управление“.
Борисов обяви, че оглавяваната от него партия е безкомпромисна към кметовете, "действащи като дерибеи" и даде пример с градоначалникът на Ямбол, който е изкарал три мандата на поста. Сега обаче ГЕРБ издига нов кандидат.

"Нормално е да омръзнем. Но това е като собствена жена или мъж – омръзва ти за момент, но после си казваш: „По-добро от това няма”, каза премиерът в отговор на въпрос дали има някаква умора от ГЕРБ у обществото. 

Преди това в коментар за местните избори, каза, че това е най-евтината кампания за местните избори и тя е съобразена със закона.

„Това е най-евтината ни кампания. Похарчили сме толкова, колкото законът позволява – в рамките на субсидията и по банков път. Дарения не приемаме и не сме приемали”.
Той каза още, че до момента в рамките на кампанията преди местния вот не е чул лъжа, която силно да го е засегнала. Борисов категорично отхвърли възможността кандидатът на ГЕРБ за кмет на София – Йорданка Фандъкова, да не стигне до евентуален балотаж.

Министър-председателят коментира и отлагането на старта на преговорите за приемането на Албания и Северна Македония в ЕС. Според премиера не всички властимащи в двете страни са единодушни, че правилният път е към ЕС и НАТО. „Имат шест месеца да се поправят. Ние затворихме четири ядрени реактора, за да влезем в Общността”, каза още министър-председателят. В отговор на въпрос дали има опасност да ни включат в нов механизъм за наблюдение, премиерът отговори, че всички държави в ЕС ще имат общ механизъм за наблюдение. От нас зависи дали ще се натикаме в компания с по-непослушните, каза той, като допълни, че това решение ще засяга всяко следващо управление.

"Евродокладът е подарък на България. На България е паднал мониторинга. Това не е за мен. Утре ще управлява друг. Каква е тази мъка, зорлем да се управлява", запита Бойко Борисов.

В рамките на интервюто министър-председателят засегна и темата за избор на главен прокурор. „Ако бяхме издигнали и друг кандидат за нов главен прокурор, освен Гешев, това щеше да е лицемерно. Обществото щеше ли да вярва на партиен кандидат?”. Министър-председателят бе категоричен, че не е искал да посочва човек, на когото няма доверие. По повод блокадата на Орлов мост, организирана от протестиращи срещу Гешев, Борисов заяви:  „Не може да се разхождаш по Орлов мост и да говориш за върховенство на закона. Има 2 милиона души, които не са съгласни с това. Осигурили са им трасе, за да стигнат до президентството, където да си протестират”.

Пак във връзка с избора на новия главен прокурор, Борисов коментира и изказването на президента Росен Плевнелиев, според който Румен Радев може да се възползва да не подпише документът за назначаване на Иван Гешев.

„Не се меся в работата на президента. Като всички имаме претенции за равно отдалечение между властите, нека не се коментираме една друга. Законът е такъв, ВСС с 20 на 4 гласа е избрал този кандидат за главен прокурор. Сега документът отива при президента, кога той ще го подпише, това е негова работа. Можем само да чакаме”, заяви Борисов.

„Предпочитам да стоя на страни и сто процента го правя. В историята ще бъде записано, че по времето на президента Румен Радев беше избран главният прокурор Иван Гешев. Сега всичко е в ръцете на президента. Какво ще се залепи за ГЕРБ?”, каза премиерът и добави, че никой сега не може да подхвърля репликата: „Ти си го избра”, която стана популярна през 2012 г. В тази връзка Борисов припомни, че при Георги Първанов, двама съветници на президента, единият от които бе  Борис Велчев, бяха избрани на водещите постове в съдебната система и изрази очакване събитията от последните дни да не се отразят на изборните резултати. ,„Надявам се, че напрежението от последните дни, което беше предизвикано от избора на главен прокурор, няма да се отрази върху изборния резултат в неделя”, каза премиерът.

Борисов не подмина по-рано в разговора и въпроса за разочарованията от управлението, както и възможността да напусне политиката.

„Това е сложна игра. Ако беше  преди 12 години, да кажеш: хайде, тръгвам си. Но сега съдбите на много хора, на партия, на управление, министри, агенции, депутати… това не е игра. Съдбите на много хора са свързани. Това са много години развитие”, каза още премиерът.

ТЕЦ Варна
местни избори
избор на главен прокурор
Бойко Борисов
По статията работи:

3E news